Спецпроєкти

«Мінімалізм – це добре, але…»: 5 порад, як розумно декорувати будинок


Здається, без крайнощів неможливо: вдома ми часто або збираємо справжню музейну колекцію вазонів-картин-світильників та інших дрібничок, які нам так сподобалися в магазині; або ж виносимо все на смітник і починаємо нове життя серед порожніх білих стін. Натомість золота середина та гармонійне облаштування помешкання залишається нездійсненою мрією.

Декорування оселі не менш важливе за якісний ремонт та комфортабельні меблі – саме фінальне оформлення надає будинку затишку та індивідуальних рис. Разом з дизайнеркою Вікторією Файнблат ми склали детальний гайд, як зробити інтер’єр насправді вашим за допомогою декору, але не переборщити.

Вікторія Файнблат

Архітекторка, дизайнерка інтер’єрів та власниця однойменного дизайн-бюро. Має за плечима 15 років досвіду та понад 160 реалізованих проєктів.

 

 

1. Тверезо оцініть розміри вашої кімнати

Коли ми приходимо до магазину з бажанням щось купити, наша внутрішня метрична система може давати неабиякі похибки. І вже потім вдома можна виявити, що акуратний торшер ледь не шкрябає вашу стелю («У просторому шоурумі він здався нижчим!»), а елегантна софа втискається між стінами тільки по діагоналі. 

Щоб таких розчарувань не було, виміряйте всі місця в оселі, які бажаєте декорувати. Вікторія Файнблат радить звернути особливу увагу на такі заміри:

– Довжина стін у всіх кімнатах, а також відстань між ними.

– Висота стель. Пам’ятайте, що через натяжні стелі цей розмір може відрізнятися в різних кімнатах.

– Довжина та висота вікон.

– Ширина проходу у дверях (це особливо важливо, коли до кімнати потрібно занести нерозбірні та габаритні меблі).

– Зафіксуйте, де в помешканні є елементи, біля яких не можна нічого ставити: сходи, пройми, радіатори.

Ще краще завчасно розробити докладний план кімнат, у якому також враховувати бажане декорування. Так ви точно вбережетеся від прикрої, але частої помилки під назвою «нічого не підходить».

2. Подумайте, який стиль життя вам підходить

Глобальне питання, але саме воно допоможе вам визначити, який простір ви хочете бачити навколо. Якщо ви щодня їсте в кав’ярнях і ресторанах – не варто копіювати кухню Гордона Рамзі. Однак якщо до вас трохи не щовечора приходять друзі на вечерю, приділіть кухні та їдальні достатньо уваги – і вони стануть ідеальним місцем для довгих посиденьок. 

Щоб чіткіше визначити пріоритети кожної зони в оселі, поставте собі такі питання: скільки людей буде одночасно перебувати в кімнаті? що конкретно вони будуть там робити? чи є серед них діти? а тварини? Відповіді на них допоможуть вам визначити свої пріоритети. 

3. Надихайтеся ідеальними зображеннями інтер’єрів

Так, рекомендувати Пінтерест у 2020 році – трохи не солідно, хоча й досі дієво. Тож шукайте дизайнерів, які у своїх соцмережах створюють мудморди помешкання вашої мрії. Ви можете не тільки підгледіти там цікаві рішення, але й оцінити, з чим вони сумісні, а з чим – категорично ні.

У дизайн-бюро Вікторії Файнблат також є свій інстаграм, де можна знайти багато рішень для класичних і вишуканих типів оформлення будинку. 

 

4. Пам’ятайте про функціональність речей

Якщо ви прагнете до візуального лаконізму приміщення, це не значить, що у вас взагалі не має бути декору. Просто він повинен бути функціональним та виконувати своє призначення, вважає Вікторія. Дарувати емоції або ж нагадувати про приємні моменти в житті – також важливе завдання. А от просто займати місце, тому що вам шкода викинути статуетку, яку вам подарував однокласник, ім’я якого ви вже не пригадуєте – сумнівна практика.

Коли ви звертаєте увагу на функціональність декору, то одразу ж підвищуєте вимоги до його якости. Наприклад, лампа біля крісла, де ви звикли читати книжку ввечері, має бути не просто цікавою за дизайном, але й достатньо потужною. Так, ви можете витрати значно більше часу на її пошук, проте потім будете довше цінувати та використовувати її. Поступово це привчає до свідомого споживання та декорування свого побуту.

5. Стежте, щоб усі речі поєднувалися між собою

Мало хто володіє талантом робити влучні та стильні еклектичні інтер’єри. Щоб ваше житло не виглядало як скажений мікс усього на світі, радимо обрати стиль, який вам найближчий за своєю філософією та естетикою. Вікторія вже писала, в яких стилях краще оформлювати спальню, а зараз дає рекомендації з декорування всіх приміщень у популярних стилях:

Мінімалізм. Головне в речах – довершеність форми та якісні матеріали. Усе має поєднуватися між собою, але водночас потрібно не зробити інтер’єр надто нудним. Робіть акценти за допомогою декору: це може бути незвична форма світильника, цікава текстура м’яких меблів, сучасна картина. Інколи таким акцентом може слугувати навіть панорамне вікно з дивовижним видом.

Прованс. Обирайте старовинні речі, які можна знайти в актикварних крамницях, на барахолках або в колекціонерів. Потертості, відбиток часу, натуральні матеріали (дерево чи камінь), тьмяні кольори – основні вимоги до декору у стилі прованс.

Класика. Цей стиль ефектно виглядає тільки в тих приміщеннях, яким розміри дозволяють «розійтися». Адже декор має бути масштабним: з використанням дорогих матеріалів та каменів. Зазвичай це золото, кришталь і шовк.

Лофт. У цьому популярному напрямку фантазія може не знати меж: вам підійдуть дзеркала в дерев’яних рамах, аксесуари з каменю, металу та бетону, картини та світильники. А для того щоб надати життя «холодному» приміщенню, активно використовуйте автентичні килими.

Якщо ж ви навчитеся обирати декор до одного стилю, то згодом поєднувати їх і експериментувати стане значно легше. А основним барометром того, чи вдалося вам створити житло вашої мрії завжди буде комфорт і задоволення від інтер’єру, що вас оточує.

Усі фото надано дизайн-бюро Вікторії Файнблат.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь