Спецпроєкти

З серіалу «Клініка» прибрали три епізоди. Cправа в жартах з блекфейсом


Сервіс Hulu прибрав із серіалу «Клініка» три епізоди, побоюючись звинувачень у расизмі через використання блекфейсу.

Блекфейс (blackface) – це грим, який наносять білі люди для того, щоб зобразити чорношкірих. Така практика поширилася в США ще в XIX столітті, коли існувало рабство. У сучасній Америці (і не тільки Америці) гримуватися таким чином вважається проявом расизму. У ЗМІ час від часу обговорюють скандали, пов’язані з випадками, коли хтось використовує «блекфейс».

Прибрати серії попросив сам творець шоу Білл Лоуренс після того, як з такою пропозицією виступив користувач твітера. Той нагадав, що епізоди з блекфейсом вже прибрали із серіалу «Студія 30», і запропонував зробити те ж саме творцям «Клініки».

У результаті шоу прибрало три серії: «Мої 15 секунд», «Мої прудкі кроки» і «Мій ліверний паштет». У них героям накладали грим, завдяки якому вони мали вигляд темношкірих.

Так, у серії «Мій ліверний паштет» герой Зака Браффа виступає в гримі, зображуючи темношкірого на вечірці.

Також стрічку «Віднесені вітром» 1939 року повернули на платформу HBO Max з дисклеймером. Тепер до фільму додано два відео з обговоренням історичного контексту створення стрічки. В одному з роликів кінознавчиня Жаклін Стюарт визнає, що «Віднесені вітром» входить до найпопулярніших фільмів, але зазначає, що зображення в ньому темношкірих здавалося дискусійним навіть у момент виходу стрічки на екрани.

«Фільм розглядає цей світ крізь призму ностальгії, заперечуючи жахи рабства, а також його спадщину у вигляді расової нерівности», – додала Стюарт.

Друге відео – це годинна панельна дискусія, в якій обговорюють складну спадщину «Віднесених вітром».

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь