Спецпроєкти

#FreeBritney.Чому фанати Брітні Спірс вважають, що співачку потрібно рятувати?


Хоча Брітні Спірс відома своїми музичними досягненнями, останнім часом вона була в центрі уваги із зовсім іншої причини.

У соцмережах останній тиждень стрімко поширюється рух #FreeBritney (Свободу Брітні). Шанувальники вигадали цілу конспірологічну теорію. За цією версією співачка під опікою, живе «як в ув’язненні», їй дають наркотичні препарати, а через свої відео у тік-току вона передає їм приховані сигнали про допомогу.

Вони також сумніваються в тому, що її акаунт в інстаграмі вона веде самостійно.

Рух актизувався ще й тому, що 22 липня умови опікунства Брітні мають бути переглянуті в суді.

Що це за рух і коли він виник?

Рух #FreeBritney зародився ще в 2009 році, за рік після того, як суд надав батькові Брітні Спірс Джеймі Спірсу опікунство над нею на невизначений термін. Цей вид опікунства називається legal conservatorship (юридична опіка) і ухвалюється в тому випадку, якщо суд вирішує, що людина не може приймати самостійні рішення.

Згідно із судовими документами, Брітні Спірс не може приймати жодних рішень – особистих або фінансових – без схвалення своїх опікунів. Їй не можна водити машину, голосувати, виходити заміж, народжувати дітей, самостійно витрачати гроші, використовувати телефон і інтернет без нагляду, контактувати з людьми без спостерігачів, наймати власного юриста і давати будь-які інтерв’ю без попереднього сценарію.

У 2019 році Джеймі Спірс припинив бути опікуном доньки через проблеми зі здоров’ям. Ним став особистий менеджер співачки Джоді Монтгомері.

Водночас Брітні за ці 12 років часткової «недієздатности» встигла випустити 4 альбоми, виступала з концертами, запустила модний лейбл і лінійку парфумів під власним ім’ям, а також співачка була суддею на телешоу Х Factor.

Навіщо опікунство?

Таке рішення суд прийняв після низки скандалів у 2008 році, пов’язаних із психічним здоров’ям Брітні та зловживанням наркотиків. Тоді співачка поголила голову. Її ментальний стан став для медіа засобом заробітку – фотографи постійно переслідували її.

Вважають, що ті зриви відбулися через розлучення з її тодішнім чоловіком Кевіном Федерлайном і втрати права опіки над їхніми дітьми.

Брітні Спірс вже понад 12 років перебуває під опікунством.

Під час карантину співачка активно почала ділитися короткими відео в інстаграмі і тік-току, викладає пости, де цитує книгу Арундаті Рой «Бог Дрібниць», ролики з танцями та позитивним меседжами і жодного разу не коментує рух, що так заполонив її коментарі в соцмережах.

Під постами співачки з’являються питання про те, чи з нею все в порядку. У коментарях люди діляться своїми побоюваннями один з одним:

«Я не розумію, що відбувається. Вона говорить і поводиться, як маленька дитина. І залишає такі ж підписи під своїми фотографіями. Щось тут не так. Те, як у неї тремтить голос, те, як швидко і нервово вона говорить. Або вона зовсім не в собі, або її хтось контролює», – пишуть користувачі.

Шанувальники просять подати їм знак різними способами. Наприклад, один користувач залишив такий коментар: «Якщо вам потрібна допомога, одягніть топ жовтого кольору в наступному відео». Під її дописами залишають тисячі коментарів, але в наступному відео вона і справді з’явилася в жовтому топі. Збіг? Гра?

Пізніше її попросили «одягнути чорний блейзер, якщо вона в небезпеці». Співачка опублікувала фото в чорному.

Інший фанат залишив під постом Брітні пропозицію «запостити голубів, якщо вона в біді». Незабаром в інстаграмі Спірс з’явилася картина з голубами і херувимами.

У документальному фільмі MTV, що вийшов у 2008 році, Спірс говорила: «Мені здається, контролю занадто багато. Коли ти прямуєш до в’язниці, ти знаєш, що це коли-небудь закінчиться. А цій ситуації немає кінця».

Натомість у квітні 2019 року співачка в інстаграмі вперше прокоментувала рух і заявила, що ситуація вийшла з-під контролю. «Чутки, загрози смерти моєї сім’ї і команди, дуже багато божевільних речей. <…> Не вірте всьому, що читаєте і чуєте. Моя ситуація унікальна, але я обіцяю, що подбаю про себе!».

На сьогодні фанати активно просувають хештег і закликають підписувати петиції. Деякі розміщують на change.org та інших ресурсах. Одна петиція має реальну юридичну силу і адресована безпосередньо Білому дому. Петицію підписали вже понад 100 000 осіб протягом одного місяця, тому влада буде зобов’язана розглянути її і вжити заходів.

«Брітні з 2007 року побувала у трьох світових турах, демонструвала небезпечні трюки з польотами і вогнем, тож можна впевнено сказати, що вона доволі розсудлива, вона може нагодувати себе і одягнутися. Під опікою вона не може належним чином боротися за свою свободу, адже їй згідно із законом не можна наймати адвоката. Нам потрібна ця петиція, щоб Брітні могла найняти власного захисника і жити нормальним життям 38-річної жінки з двома дітьми», – йдеться у петиції.

Брітні Спірс перебуватиме під контролем опікуна до 22 липня цього року – далі суд знову вирішуватиме, чи подовжувати опіку.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram