Спецпроєкти

«Океан – це безліч крапель»: маленькі звички, що роблять життя кращим


Дари цивілізації часто перетворюються на проблему. І певно, не знайдеться людини, яка хоча б раз не замислювалася, як те, що ми купуємо, вживаємо і використовуємо, може згубно впливати на навколишнє середовище. Нині багато хто стає екоактивістом/-кою або ж просто переходить «на світлу сторону». Однак більшості досі здається, що сортування сміття, відмова від пластику чи певні обмеження в шопінгу – це складно і для когось іншого.

Ми іноді навіть не замислюємося, як сильно можемо впливати на навколишнє середовище, навіть злегка змінивши побутові ритуали. Разом із брендами Fa та Schauma ми вирішили розповісти про маленькі неочевидні звички відповідального споживання, які можуть допомогти дбати про себе з думкою про планету.

Без вологих серветок

Дрібничка, яка часто стає в пригоді і зовсім не схожа на «шкідника», – вологі серветки. Утім, за даними досліджень, ці невеличкі помічники містять пластик, що не розкладається, – вони є формою «нетканого» синтетичного пластику, зазвичай виготовленого з поліетерних і деревних волокон. Крім того, в 93% випадків саме вологі серветки стають причиною забруднення каналізацій, а морські очисні споруди не здатні впоратися з їхньою кількістю.

Усвідомивши шкоду вологих серветок, варто відмовитися від їхнього використання. Звісно, носити невелику пачку в сумці про всяк випадок зручно, але обійтися без них не так складно – краще все ж знайти можливість помити руки з милом або продезинфікувати їх антисептиком.

«Ні» – чаю в пакетиках

Колись чай розфасували в пакетики, щоб збільшити його вартість. Нині ж ми звикли заварювати його так, бо це зручно. Не потрібно вибирати з ароматного напою «чаїнки», та й утилізувати чайний пакетик значно легше, ніж вогку заварку. І хоча чайні майстри знають, що справжню повноту смаку можна відчути, тільки заваривши у воді відповідної температури саме листовий чай, все-таки життя у надшвидкому ритмі змушує нас іноді обирати комфорт і простоту пакетиків. Вони ж містять пластик і можуть негативно вплинути на нас.

Так-так, відповідно до досліджень Environmental Science & Technology, занурений у воду з температурою заварювання 95°C один пластиковий пакетик для чаю вивільнює приблизно 11,6 мільярда часток мікропластику і 3,1 мільярда нанопластику за один (!) раз.

Мабуть, чайні пакетики не стануть героями фільмів жахів, але точно негативно впливають і на природу, і на нас із вами. Тож краще обирати фасований листовий чай.

Recyclable-упаковка

Сьогодні пластику стало забагато в нашому житті, і це впливає як на здоров’я кожного з нас, так і на стан планети загалом.  Дослідження біомоніторингу продемонстрували наявність постійної концентрації компонентів пластмас в організмі людини, яка так чи так контактує з пластиком. Крім того, був виявлений зв’язок між «пластиковими» сполуками і проблемами зі здоров’ям. Що стосується природи, то в Тихому океані утворився цілий «сміттєвий острів», який на 99% складається з пластику, у ньому щороку гине понад 100 тисяч морських тварин.

І якщо вам здається, що ви не використовуєте багато пластику, – придивіться до баночок, контейнерів, мисочок тільки у вашій ванній. До речі, деякі скраби для тіла мають частинки мікропластику у складі, а що вже говорити про пластикові упаковки від шампунів, кондиціонерів, масок, кремів, без яких неможливі щоденні ритуали догляду за собою.

На щастя, нині можна легко знайти альтернативу і користуватися етичною косметикою – продуктами з низьким вмістом пластику і в упаковці, що переробляється. Наприклад, користуючись гелями для душу Fa Beach Love та шампунями Schauma Ocean Passion, кожен може долучитися до важливої мети – позбавлення океану від пластику. Адже упаковка продуктів цих лінійок до 98% складається з так званого social-пластику – переробленого пластику, який Henkel разом з організацією Plastic Bank збирає в бідних країнах (наприклад, Гаїті): на узбережжях, на землі і в океані. Місцеве населення приносить пластик на відповідні пункти збору і обмінює на продукти першої необхідности.

Нова еколінійка від Fa і Schauma – це засоби зі зменшеним впливом на природу:

Купити цю лінійку продукції в Україні можна в магазинах Watsons. І не просто доглядати за волоссям і шкірою, а й використовувати шампуні і гелі для душу з думкою про себе, з турботою про навколишнє середовище.

Багаторазові бритви VS одноразові

Любителям одноразових станків – увага! Відповідно до досліджень, тільки у США щороку використовують 163 мільйони одноразових лез. І кожен із таких станків – джерело мікропластику, про яке ми навіть не замислюємося.

Придбати хорошу, навіть дорогу, але багаторазову бритву – це класне і екологічне капіталовкладення. До того ж альтернативних варіантів, як позбутися зайвого волосся, з’являється все більше.

Свята без повітряних кульок

Повітряні кульки – з лампочками, з написами, великі і маленькі, цілі композиції – завжди покращують настрій і стають центром декорування свят. Кулькам радіють і діти, і дорослі – здається, що це завжди хороше доповнення до основного подарунка.

Утім, ці милі радощі дорого коштують планеті. Кульки виготовляють із латексу, з нейлонової і лавсанової плівки, додаючи метал, клей, фарби, стрічки з поліпропілену. Латекс розкладається 4 роки, плівка і поліпропілен не розкладаються, їм потрібна спецпереробка. Окрім того, кульки можуть пролетіти до 80 км, вони падають у водойми, птахи заплутуються у стрічках, тварини отруюються… Відповідно до досліджень, залишки повітряних кульок, що потрапляють у воду, нагадують медуз чи інших невеликих морських створінь, тому їх помилково з’їдають морські тварини.

Насправді ж замінити кульки як елемент декору можна живими квітами, квітковими композиціями, горщиками та навіть деревами в горщиках. Щоб покращити близькій людині настрій, можна подарувати їй канцелярію, яка росте, наприклад, еколистівку з насінням, що його можна посадити, килимки для вирощування мікрогріну, приготувати власноруч торт, зібрати фруктовий букет – варіантів безліч, варто тільки захотіти.

Місцеві овочі і фрукти замість «модної їжі»

Можливо, зараз буде шок-контент. Однак усвідомлена поведінка передбачає також і аналіз того, що стає модним і дуже розпіареним, навіть під соусом «еко» або «здорового харчування». В Україні росте безліч овочів і фруктів, а тим часом лідери думок і маркетологи пропонують нам… наприклад, авокадо.

Звісно, нічого поганого в тому, щоб їсти авокадо, немає. Проте тотальна «мода» на цей продукт, відповідно до відомостей The Water Footprint Network, спричинила значне збільшення попиту на авокадо протягом останніх двадцяти років, а це має наслідки. Щоб виростити одне авокадо, потрібно близько 60 галонів води, а два невеликі авокадо – це викид 846,36 грамів СО2 в атмосферу (більше, ніж кіло бананів!). Окрім того, попит на авокадо призводить до знищення мексиканських лісів. 

Краще замінити всі імпортні овочі та фрукти на місцеві: по-перше, вони містять достатню кількість вітамінів і поживних речовин, і корисні саме тим, хто народився в нашій широті, по-друге, їхнього різноманіття вистачить для будь-яких цілей. А по-третє, так ви ще й підтримаєте національний продукт і локального виробника. Це ж просто комбо!

Життя без зайвих повідомлень

Здавалося б, яким чином електронні повідомлення можуть шкодити? Їх не можна торкнутися, тож здається, що вони не загрожують планеті. Відповідно до недавнього дослідження енергетичної компанії OVO, громадяни Британії щодня відправляють близько 64 млн «непотрібних» електронних листів. Як повідомляє The Guardian, у кожного важливого «дякую» є своя ціна – використання електроенергії і забруднення навколишнього середовища. Якби кожен дорослий британець надсилав на один e-mail менше, то це знизило б викид вуглецю в атмосферу на 16 433 тонни на рік.

Звісно, можна жити за принципом «після нас – хоч потоп». Однак якщо замислитися над тим, що ми вже потерпаємо від екологічних проблем, спричинених діяльністю людей, і над тим, в яких умовах доведеться жити нашим дітям, то рішення прийде саме. Маленькими кроками – відмовою від вологих серветок, пластикових упаковок і повітряних кульок, усвідомленим споживанням і одним ненадісланим електронним листом – ми можемо хоча б трохи допомогти планеті й самим собі.

Здається, саме час почати допомагати планеті! Стартуймо з поширення перевіреної інформації на екотеми: натискайте «ділитися», щоб цей матеріал побачили якомога більше ваших друзів!

 

 

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram