Спецпроєкти

Монстера. Як доглядати одну з найінстаграмніших рослин?


Ви точно бачили в стрічці чи в модних барах лапате розсічене листя. Це монстера – тропічна рослина, яка в диких умовах виростає до 30 метрів. Популярною в соцмережах вона стала не так давно, а зараз є одним з найбажаніших елементів в інтер’єрі молодих людей.

Ось як доглядати монстеру – на випадок, якщо ви теж від неї в захваті.

Місце і ґрунт

Спершу виділіть для рослини простору частину приміщення з розсіяним освітленням, куди не потрапляють прямі сонячні промені. Під прямими сонячними променями на листі з’являються опіки, а у тривалій нестачі світла вона випускає дрібне листя з невиразними розсіченням. 

Пересаджувати монстеру потрібно у простору ємність з таким складом ґрунту:

  • дві частини дерну
  • частина піску
  • частина перегною
  • частина торф’яної землі 

На квітучу монстеру у квартирних умовах краще не розраховувати, але можна спробувати. Для цього, по-перше, повітряне коріння має бути максимально посадженим в окремі ємності, а по-друге – монстеру доведеться розташувати в західній, східній або північній частині житла. Її також необхідно частіше підживлювати.  

Світло і температура

За однакової температури і освітлення протягом року монстера виросте дуже швидко, що незручно для квартирного способу життя (особливо якщо квартира надто маленька). Тож ці умови краще регулювати. 

Влітку тримайте монстеру в теплому приміщенні з температурою 22-25 градусів, а взимку – від 16. Якщо обираєте, приміром, строкату варієгатну монстеру, відводьте їй освітленішу частину житла. 

Полив і добриво

Монстеру поливають відстояною водою: влітку – часто (в міру просихання верхнього шару ґрунту), взимку – рідше. У теплу пору її також потрібно обприскувати чи влаштовувати душ так само з відстояної води. 

Як визначити, що ви поливаєте надто рідко чи надто часто? Якщо монстера пересохне, на листі з’являться темні сухі плями, а якщо її перелити – листя пожовкне і/або вкриється краплями. 

З квітня по серпень у монстеру підсипають добриво для листяно-декоративних рослин. Рази два на тиждень буде достатньо. 

Пересадка і розмноження

Пересаджувати монстери потрібно рідко. Молоді рослини в перші три-чотири роки пересаджують навесні раз на рік. У п’ять років рослину вже можна не пересаджувати.

Розмножувати монстеру простіше за все влітку-навесні, живцями у воді. Найкращий живець має два-три листки та кілька коричневих корінців. Саме з них виросте коріння, з яким ви пересадите його в ґрунт.

Дорослій монстері знадобиться опора. Для молодої рослини підійде палка з кокосовим волокном. Потрібно стежити, щоб коріння монстери не причепилося до шпалер, тому що відриваючи їх можна пошкодити. Краще за все скеровувати їхній ріст у горщик

Шкідники та отруйність

Найголовніший шкідник монстери – павутинний кліщ. Від нього захистить інсектицидна обробка раз на місяць-два. З такою ж регулярністю оброблюйте монстеру фунгіцидом. 

Сік монстери може подразнювати шкіру, тому доглядайте її в рукавицях.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь