Спецпроєкти

Невибагливі і красиві: чому вам терміново потрібні сукуленти


Домашні рослини навіть захаращену оселю перетворять на острівець затишку. Та якщо пророщений з кістки авокадо загинув смертю хоробрих, а спатіфіллуми, які в мами квітуть пишним цвітом, у вас в’януть за день, оберіть менш вибагливі рослини. Наприклад, сукуленти – за ними не потрібно цілодобово доглядати і поливати за годинами, а ще вони мають класний вигляд.

Розповідаємо, чому вам потрібні сукуленти, які краще обирати і як за ними доглядати – так, поливати іноді все ж доведеться.

Сукуленти

Сукуленти – це рослини родом з посушливих регіонів, які звикли до частих перепадів температур і браку води. Вони добре затримують вологу – саме тому кілька пропущених поливів не стануть приводом зі сльозами ховати сукуленти і зарікатися більше ніколи не заводити квіти в горщику.

З інших плюсів: видів сукулентів є безліч, тисячі їх. І не десь далеко, а в доступності в тому ж найближчому квітковому. 

Отже, види сукулентів, які можна легко купити:

  • кактус;
  • алоє;
  • каланхоє;
  • ехеверія;
  • літопс;
  • хавортія;
  • гастарія;
  • андроміскус;
  • котіледон та інші.

От який вигляд мають деякі з них (сукуленти фото):

літопс
літопс
каланхоє
каланхоє
кактуси
кактуси
алоє
алоє
хавортія
хавортія
ехеверія
ехеверія
01/7
літопс
каланхоє
кактуси
алоє
хавортія
ехеверія

Сукуленти поділяються на стеблеві (більша частина кактусів) та листові (алоє, ехеверія, літопс тощо). Відмінність видів в тому, де саме вони накопичують вологу – у стеблі чи листі. Саме здатність зберігати воду і дозволяє сукулентам нормально жити без поливу доволі тривалий час в порівнянні з багатьма кімнатними рослинами.

З усіх згаданих найзрозумілішими є кактуси та алоє, які і так є вдома в багатьох. Кактуси, до речі, є доволі вибагливими як на сукуленти: їх не можна полити і забути на кілька місяців, сподіваючись, що вони будуть квітнути. Тож, якщо хочете звести догляд за квіточками до мінімуму, зверніть увагу на інші види сукулентів – наприклад, хавортії чи гастерії.

Сукуленти в акваріумі

Ви напевне бачили інстаграмні світлини з красивими сукулентами в акваріумі. Якщо бути точнішими, такий скляний будиночок для рослин називається флораріумом. Він зручний, компактний, дозволяє сукулентам краще рости, а ще оберігає їх від надто допитливих домашніх тварин – наприклад, кішок, які люблять гризти рослини.

Грунт потрібен такий самий, як і для горщиків, – пісок чистий або змішаний із щебенем чи торфом. Знову ж таки, краще купити готовий грунт – це простіше. А ще можна купити й готовий флораріум. 

Якщо хочете зробити таку красу самостійно, пам’ятайте – у флораріумах можна комбінувати різні види сукулентів – наприклад, ті, які ми перераховували серед найпопулярніших і найдоступніших. Також можна додавати до композиції різні прикраси – маленькі штучні будиночки, статуетки тощо. Головне, аби ваша композиція не розвалювалася, коли її потрібно буде поливати.

Як доглядати за сукулентами

Все ж посадити і забути – це не кращий варіант навіть для таких невибагливих рослин, як сукуленти. Пояснюємо, як правильно доглядати за сукулентами, аби вони радували вас ще довгий час.

В яку землю саджати сукуленти?

Сукуленти найкраще ростуть в піску – чистому або змішаному з щебенем. Чому в таких умовах їм комфортніше? Пісок і щебінь є доволі пухкими, добре пропускають повітря, а ще рівномірно намокають і не надто затримують надмірну вологу. 

В ідеалі для кожного сукулента потрібно обирати окремий вид грунту. Та в магазинах вже є готові суміші – якщо ви не маєте бажання заморочуватися і ставати досвідченим садоводом. 

Можете також поцікавитися у продавця, який грунт краще купувати і чи можна в нього щось додавати для кращого росту рослини. Наприклад, іноді у грунт для сукулентів додають не медичне активоване вугілля, яке може витягати з води шкідливі домішки. 

Як поливати сукуленти?

Зважайте на пору року: у спеку рослини передбачувано потребують більше вологи, ніж в холоди. 

От прості правила поливу сукулентів:

  • Влітку поливайте їх приблизно 1-2 рази на тиждень. При цьому грунт має залишатися сухим мінімум три дні, тож не переборщіть з поливом.
  • Весною та осінню рослини треба поливати раз та тиждень або раз на два тижні – тут також слідкуйте за станом грунту: якщо він висихає значно частіше, поливи варто збільшити. Якщо довше залишається вологим – зменшити.
  • Взимку сукуленти краще поливати приблизно раз на місяць. Якщо температура опускається нижче 10 градусів, то раз на два-три місяці.
  • І головне – знайте міру. Не заливайте сукуленти настільки, що грунт не зможе просохнути, але й не доводьте до пересихання коренів – інакше рослина швидко загине.

Чи потрібно сукулентам особливе освітлення?

Більшість сукулентів небайдужа до світла, тож не ховайте їх в дальній куточок кімнати, куди ніколи не дістається сонячне проміння. Краще поставте горщики на підвіконні: якщо вікна виходять на південь, це ідеально. Якщо на північ, можливо, доведеться над додатковим освітленням, особливо взимку.

Не намагайтеся зекономити та поставити горщики з сукулентами під звичайну настільну лампу. Це не те освітлення, яке їм підійде: скоріш за все, рослини просто під нею висохнуть. Для сукулентів потрібна спеціальні лампи: натрієві, денного освітлення чи світлодіодні прожектори. Краще порадьтеся з виробниками, аби зрозуміти, яка лампа підійде саме для вашої рослинки.

І не забувайте – не всі види сукулентів потребують додаткового освітлення. Наприклад, гастерії та хавортії, як ми вже згадували, обійдуться і без нього. А краса і здоров’я ехеверій сильно залежить від світла, тож їй знадобиться особливе піклування.

Як часто пересаджувати сукуленти?

Посадити сукуленти – пів біди (особливо якщо ви просто їх купили і це для вас взагалі не біда). А от пересаджувати доведеться, хоча не так часто. От як це правильно робити:

  • молоді рослини краще пересаджувати щороку;
  • рослини більш старші – раз на два-три роки;
  • коли сукуленти квітнуть, пересаджувати їх не можна;
  • кращий час для пересадки – весна або початок літа.
#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Теги:
Ми в Телеграмі
підписуйтесь