Спецпроєкти

Космічний зонд Solar Orbiter зробив найближчі фото Сонця. Дуже деталізовані!


Європейське космічне агенство 16 липня оприлюднило найближчі в історії людства фото Сонця. Відстань від зонда Solar Orbiter до зірки під час зйомки становила рекордні 77 млн кілометрів. Про це повідомило BBC з посиланням на сайт ESA.

Фото: ESA. Ми бачимо відредагований науковцями знімок Сонця, тому що оригінальне фото зроблене за межами доступного для людини діапазону електромагнітного випромінювання. Температура сонячної корони на світлині становить понад мільйон градусів.

«Ці дивовижні зображення допоможуть ученим зібрати разом атмосферні шари Сонця, щоб зрозуміти, як воно впливає на погоду довкола Землі та у всій Сонячній системі», – пояснила дослідниця NASA Холі Гілберт.

Учені зафіксували на знімках багато маленьких ділянок, які поки що неофіційно називаються «сонячними пожежами» і «племінниками сонячних спалахів». Їхній масштаб вимірюють, спираючись на те, що один піксель співвідноситься із 400 кілометрами. Тож одна невелика «пожежа» може займати площу кількох європейських країн.

Фото: ESA. Стрілка вказує на одну з численних «сонячних пожеж». Знизу співвідношення масштабів Сонця до Землі

Дослідники припускають, що ці пожежі є частиною процесу нагрівання, через який зовнішня атмосфера Сонця набагато гарячіша за його поверхню. Учений ESA Деніел Мюллер пояснює, що Сонце має відносно прохолодну поверхню близько 5 500 градусів і оточене надгарячою атмосферою у понад мільйон градусів. А «сонячні пожежі» гарячіші за поверхню Сонця у триста разів.

Фото: ESA

Solar Orbiter – це міжнародна спільна місія Європейського космічного агентства і NASA. Зондом керують із Європейського центру космічних операцій у Німеччині. Дослідження за даними зонда проводять у Європейському центрі космічної астрономії в Іспанії. Зонд запустили 10 лютого, а в середині червня він зробив перші знімки зблизька.

Раніше ми розповідали, що NASA опублікувало фото, на якому видно повний Всесвіт. Світлини можна подивитися тут.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь