Спецпроєкти

Вчені: через фейки про коронавірус померло близько тисячі людей


Міжнародна група дослідників проаналізувала 2300 повідомлень в соціальних мережах та новинних медіа, в яких йдеться про коронавірус. Повідомлення були написані жителями 87 країн 25-ма мовами.

Значна частина цих повідомлень виявилася неправдивою. В деяких випадках фейки призводили до смертей.

«Лікування» коронавірусу

«Міф, що вживання висококонцентрованого алкоголю може вбити вірус, циркулював в різних частинах світу, – пишуть автори в своєму дослідженні. – В результаті дезінформації загинуло близько 800 чоловік, а 5876 госпіталізували. У 60 осіб розвинулася повна сліпота після вживання метанолу для профілактики коронавірусу».

Цей інцидент, що стався в Ірані, може бути найгіршим прикладом смерті, каліцтва та нещастя, пов’язаних з інфодемією. Але він далеко не єдиний, який знайшла команда.

Схожий епізод забрав життя 30 людей в Туреччині; в Катарі двоє чоловіків померли, бо вжили дезінфікуючий засіб. В Індії дюжина осіб, в тому числі п’ять дітей, захворіли після того, як випили спиртову настоянку з токсичного насіння датури. Ввідео в соцмережах стверджувало – настоянка підвищує імунітет проти COVID-19.

Вчені у своєму дослідженні згадують багато небезпечних рецептів боротьби з коронавірусною інфекцією, які є в соцмережах. Користувачам пропонують пити відбілювач, коров’ячу сечу, гній, розчин срібла тощо.

«Істинне» походження COVID-19

Також поширюється неправдива інформація про походження коронавірусу та шляхи зараження. Ось лише деякі приклади: коронавірус – це тип сказу чи інженерна біозброя; мобільні телефони передають коронавірус; вірус розробили для продажу вакцин, його розробив Фонд Білла і Мелінди Гейтс / Дональд Трамп / ЦРУ / Китай і т.д.

Експерти визнають, що їх дослідження має ряд обмежень. Наприклад, вони не визначали кількість людей, які вірили в той чи інший слух. Однак очевидно, що викривлена інформація вільно циркулює на загальнодоступних сайтах і в соціальних мережах. Це проблема, з якою потрібно активно боротися, вважають дослідники.

«Дезінформація, яка підживлюється чутками, стигматизацією та теоріями змови, може мати серйозні наслідки для всього суспільства, особливо якщо їй, а не науковим даним, надаватимуть перевагу, – пишуть вчені. – Медичні установи повинні відстежувати дезінформацію про COVID-19 та залучати місцеві громади і урядові органи для спростування».

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь