Спецпроєкти

З’явився штучний інтелект, який розбирається у філософії. Він пояснить вам, в чому сенс життя


Програміст з Канади Мурат Айфер розробив нейромережу, яка розбирається у філософії і знає все про сенс життя.

Він так і назвав програму – Philosopher AI («Ші-філософ»).  Айфер використовував нейроалгоритм GPT-3, який у травні цього року представила компанія OpenAI.

Як він працює?

Штучний інтелект GPT-3 використовує найскладнішу на сьогодні мовну систему, яка складається з 1,5 трлн слів.

У Philosopher AI можна завантажити питання, текст якого GPT-3 спочатку проаналізує, а потім почне розмірковувати на задану тему.

Мурат Айфер називає свій штучний інтелект експериментом «швидкої інженерії». Програма генерує відповіді, наслідуючи фрази і тексти, які в неї завантажили.

Розробник каже, що ШІ навряд чи згенерує власні ідеї. Він просто «імітує наявність знань».

Так, Philosopher AI може висловлювати абсолютно різні думки на дуже схожі питання. За словами розробника, в нейромережі немає власних переконань, також вона не є прихильником жодної релігії.

Недоліки

У нейромережі вже знайшли кілька мінусів. Виявляється, що Philosopher AI швидко відповідає на поширені філософські питання на кшталт «У чому сенс життя?» або «Як подолати екзистенційну кризу?», але відмовляється обмірковувати спірні і суперечливі питання. У відповідь на них в інтерфейсі програми з’являється фраза: «Philosopher AI думає, що це нонсенс, і відмовляється розглядати ваш запит».

Схожа історія відбувається і з питаннями, які можуть хоч трохи образити кого-небудь. У відповідь користувач отримує таку відповідь від нейромережі: «Штучному інтелектові здається, що це делікатна тема, і він не хоче, щоб у нього (або його розробників) були неприємності. Спробуйте інший запит». Під «небезпечну» категорію питань потрапляє все, що пов’язане з релігією, політикою, гендерною нерівністю та вибором на кшталь бути чи не бути.

Поставити питання Ші можна тут.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram