Спецпроєкти

Знімати як Кубрик: 9 лайфхаків для крутих фото


Сьогодні нікого не здивуєш старими як світ фотографіями їжі, пейзажами із заваленим горизонтом та селфі біля вікна. Досвідчені користувачі мережі знають – найкращі у світі світлини самі себе не зроблять. Разом з Huawei ми зібрали поради фотомайстрів, що допоможуть тобі стати номером один в Instagram та оселитися в серденьках фоловерів.

Постійно думайте про світло

Без вдалого світла навіть професійна камера стане старенькою бабусиною моторолою. Британський фотограф Ранкін, що його фото не раз друкували у Vogue, казав – про світло потрібно думати постійно, а його джерелом може бути що завгодно: від сонця до комп’ютерного монітора. 

Що більше світла, то краще. За вдалими знімками краще виходити надвір або хоча б ставати біля вікна чи будь-якого штучного джерела світла. Воно має бути за спиною фотографа. В іншому випадку є шанс замість гарних світлин отримати фото з темним обличчям, що більше нагадуватиме горор, ніж портрет. 

Вигадуйте ідеї та діліться ними зі світом

Тим, хто тільки опановує основи композиції та експозиції, режисер та фотограф Стенлі Кубрик, відомий за фільмами «Сяйво» і «Механічний апельсин», радить вигадувати ідеї та надсилати їх у журнали, як це зробив він свого часу. У нашу епоху можна скористатися Instagram, а там вже і підписника свого знайти, і, можливо, майбутнього клієнта – хтозна.

Режисерська кар’єра Кубрика розпочалася якраз з того, що він сфотографував на вулиці сумного продавця газет. Ця світлина повністю відображала реакцію на смерть Рузвельта, і саме завдяки їй 17-річного фотографа взяли на роботу в журнал Look

Знайдіть свою камеру

Визнаний у світі фотограф мотоспорту Стівен Ті радить докладно вивчити своє обладнання, щоб, коли дійде до справи, не просто тицяти на кнопки «вмк» і «вимк». Так, майстер каже, що людина з технікою в руках не повинна сидіти та гадати, як поставити режим автомат та що натиснути, щоб вилучити тисячу та один невдалий кадр. 

Довершеність знімка великою мірою залежить від техніки. У Huawei P40 lite, наприклад, є система камера з чотирма об’єктивами на базі ШІ. Портрети з ідеальним боке, макрознімки строкатої квітки, деталізовані пейзажі, чіткі фото у місячному світлі – новий смартфон впорається з усім.

Основною 48-мегапіксельною із широкою діафрагмою можна робити знімки з високою роздільною здатністю так само легко, як і постити їх в інстаграмі. Завдяки ж великій діафрагмі у f/1.8 і збільшеному на 0,5 дюйма сенсору романтичні нічні кадри будуть чіткими, як ніколи раніше. 

Окрім основної, у смартфоні також є 2-мегапіксельна камера для  макрозйомки (вдастсься зафіксувати навіть фантасмагоричні візерунки на квітці!) та ультраширококутна камера з кутом огляду у 120° (аби охопити однією світлиною чарівні та розлогі місцини). А спеціальний об’єктив з ефектом боке допоможе отримати знімок з ідеально розмитим тлом та детально зафіксованим об’єктом світлини. 

А щоб безпечно завантажити на смартфон програми для створення та майстерної обробки світлин, скористайтеся магазином застосунків Huawei AppGallery*. Докладніше про платформу можна дізнатися за посиланням

Не копіюйте чужі роботи

Кемерон Девідсон, фотограф, якій співпрацював з National Geographic, радить не гнатися за трендами та не копіюваті чужі світлини. Він вважає, що митець повинен концентруватися на власному баченні та в будь-якому випадку прислухатися до своїх внутрішніх відчуттів. 

Кадруйте світлини

Ще одне важливе правило розказав Мік Рок. Свого часу саме він став першою людиною, якій вдалося зняти британський панк-рок гурт Sex Pistols. На думку майстра, під час роботи із цифровим зображенням не варто боятися кадрувати світлини, поки не отримаєте потрібного результату. 

Саме це, за словами фотографа, допоможе покращити бачення всієї композиції, завдяки чому в майбутньому можна навчитись обережніше будувати кадри під час знімального процесу. Сюжет – це надважливо, проте забувати про динаміку в композиції не варто. 

Спостерігайте за героями фотографій 

Метушня – найгірший помічник у фотографуванні. Один з найвідоміших французьких фотохудожників Вінсент Маньє, який відображає на знімках картини дикої природи та робить світлини для National Geographic, радить кожному фотографові дати собі час на спостереження за героями світлин. Тільки після подібного експіріенсу можна спокійно натискати на затвор. 

Робіть так, щоб обстановка підходила герою

Англійський митець Мартін Парр, якого вважають одним з найвідоміших фотографів Сполученого Королівства, радить завжди обирати обстановку, що підходитиме головному героєві світлини. Аби уникнути непотрібних перегинів та дивних дисонансів, краще, щоб усі були на своїх місцях: мила дівчина в сукні з квіточками – посеред лавандового поля, брутальний рокер – на байку, а фешндіва – у найінстаграмніших закладах міста. 

Фіксуйтеся на геометрії кадру

Композиція для світлини так само важлива, як і сюжет для книги. Класик світової фотографії Анрі Картьє-Брессон вважав, що майстер постійно повинен думати про розташування предметів у кадрі, проте під час самого знімального процесу композицію можна відчути лише інтуїтивно. Водночас сам фотограф міг поєднувати навіть непоєднувані геометричні фігури, тіні та лінії в одне єдине гармонійне ціле. Майстер завжди визначав кордони кадру, а також обирав об’єкт, що стане центральною частиною світлини. 

Робіть паузи під час обробки фото

Фотограф та майстер рекламної зйомки Морган Сілк, який неодноразово отримував престижні нагороди Асоціації фотографів, рекомендує початківцям під час процесу обробки відзнятого робити декілька пауз. Так можна і кави випити, і трошки відпочити, а потім з новими силами та іншими ракурсами повернутися до яскравости та балансу білого. 

В Україні смартфон Huawei P40 Lite (6/128GB) доступний за рекомендованою ціною від 6 999 грн.

*Huawei AppGallery є основним магазином додатків для Huawei P40 lite. AppGallery входить у ТОП-3 найпопулярніших глобальних магазинів додатків та охоплює 170 країн світу і аудиторію у понад 400 млн користувачів у всьому світі.

Зараз у AppGallery близько 400 українських додатків, глобально в магазині доступно близько 60 тисяч додатків, серед них – Booking.com, Deezer, TikTok, Likee, Snapchat, Viber, Telegram, Here We Go. Також користувачам доступні топові українські додатки – Дія, Нова Пошта, Monobank, Приват 24, Portmone, Megogo, АЛЛО, prom.ua, Rozetka, EasyWay і ін. Серед популярних ігор – World of Tanks Blitz, Lords Mobile, Asphalt 9, AFK Arena, Game of Thrones Beyond the Wall. Додатки, яких не вистачає, можна знайти через пошуковий віджет Petal Search, який є в AppGallery. Після його установки можна шукати будь-які додатки прямо з пошукового рядка на головному екрані вашого смартфона. У ІІІ кварталі 2020 р. Huawei разом з українським фінтехом EasyPay представить NFC-платежі. 

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь