Спецпроєкти

To-do list: що робити в незалежній Україні? Відповідають майстри своєї справи


Нині Україна святкує 29-ту річницю незалежності. І це привід згадати, за що ми так любимо свою країну. А можливо, навіть вирушити в невеличку подорож новими місцинами, де можна відчути себе вільним і незалежним, забувши про невідкладні справи, коронавірус й інші перепетії буденности. 

До Дня Незалежності бренд німецького лікеру  Jägermeister презентував свою першу «українську» етикетку. На ній — знакові символи міст та регіонів України, які варто побачити на власні очі. Саме цей дизайн і надихнув нас створити to-do list сучасного українця, який знає, що розвивати внутрішній туризм – це круто.

bit.ua разом із Jägermeister розпитали 24-х українців, майстрів своєї справи, куди вони порадили б поїхати, щоб відкрити для себе Україну з неочікуваного боку або ж по-новому поглянути на вже відомі місцини.

Що за місце: замок у селі Кудринці

У чому його особливість: Це невеликий і не дуже популярний, проте напрочуд красивий архітектурний шедевр на крутому пагорбі над річкою Збруч. Побудований у XVII столітті, замок витримав осади і турків, і козаків. Є кілька легенд про скарб із золота і предметів мистецтва, який ніхто не спромігся знайти. Однак усе це неважливо, коли сидиш біля нього над проваллям і дивишся у далечінь. 

Що там робити: Побувати у покинутому замку.

Що за місце: Волинь

У чому його особливість: Там є дуже красиві місця: наприклад, достатньо подивитися на те, який зараз Світязь. Я навіть жартував колись, що відпочинок на березі цього озера нагадав мені про Барселону.  

Що там робити: Знайти неочевидні місця, які не входять у списки типу «Топ 10 місць України». Відвідати Національний парк Синевир – це прекрасне місце рафтингу на швидких річках Теребля і Чорна.

Що за місце: Кирилівська церква у Києві. Найкращий чил там. 

У чому його особливість: Це унікальна архітектурна споруда ХІІ століття. Але головне ( і це дуже суб’єктивно!) – там якісь особливі відчуття. Їх важко артикулювати, але це так. Особливо коли піднімаєшся вузькими сходами на другий поверх.

Що там робити: Розглядати фрески Михайла Врубеля.

 

Що за місце: Поділ, київські ліси, Одеса

У чому особливість: Поділ – це, на мою думку, все, що лишилося від Києва, ліси – місце, в яке повертатиметеся вві сні, а Одеса – це колорит.

Що там робити: Познайомитись із чарівними подоляночками, але обов’язково взяти із собою електрошокер – захистить від хіпстерів, які вночі перетворюються на подільських зомбі. Потім сходити по гриби. А в Одесі завітати на блошиний ринок, ознайомитися з усією історією Радянського Союзу, а в суботу і в неділю вранці придбати дуже цінні, хоча й непотрібні речі. 

Що за місце: місця навколо карпатського хребта Боржава

У чому його особливість: Там ти сам обираєш собі атмосферу. Коли я вперше потрапив у цей район, то просто вийшов з Міжгір’я і пішов навмання вгору. Йшов, йшов, йшов – і не міг повірити, що можна ось просто сісти на потяг, приїхати, пройтись – і побачити аж таку неймовірну красу. Хоча можна нікуди й не ходити, гори надто величні, аби змушувати тебе до чогось. 

Що там робити: Чилити в грандіозних чанах, де тебе майже варять, літати на парапланах, ганяти на квадроциклах, пробувати смаколики на сирних фермах, досліджувати вело- та кінні маршрути і обов’язково заїхати в «Казку» біля Подобовця і вкрасти там шеф-кухаря. Бо навіть якщо ви головний м’ясоїд галактики, там закохаєтесь у вегетаріанство.

Ну і в усю Боржаву, звісно.

Що за місце: Харків
У чому його особливість: Місто Харків науковий центр України, але крім науки, місто славиться своїми парками і скверам. Виокреміть час для прогулянки — парками Горького та Шевченка.
А ще зайдіть у Benedict Daily Bar чи «Протагонист» — там можна послухати локальних вінілових селекторів. Влітку у місті щопонеділка можна потанцювати на безкоштовному, локальному рейві Yama. Вечірка проходить в оркестровій ямі ХАТОБ. Ще можу порекомендувати до відвідування «7й склад»,  локація об’єднує в собі фудкорти і бар, де вечорами проходять концерти.
Що там робити: прогулятись парками і зацінити культуру нічного життя.

 

Перед тим як ви продовжите занотовувати місця для чилу, ми розповімо вам, на що саме звернули увагу в лімітованій серії Jägermeister. У новому дизайні бренд об’єднав країну: від величних Карпат до Воронцовського маяка в бурхливих водах Чорного моря. Серед знакових елементів на етикетці: дивовижний Мерефо-Херсонський міст, який з’єднує два береги Дніпра, і київський пам’ятник гетьманові Богдану Хмельницькому – як символ сміливости. Стрічкоткацька фабрика на Нижньоюрківській вулиці в Києві – місце витоків культури нічного життя, яку сповідує бренд (а для вас – ще кілька пунктів до гайду). Тож тепер, коли ви знаєте майже про все, продовжимо розширювати мапу з етикетки.

Що за місце: Закарпаття і Гуцульщина (Івано-Франківська область)

У чому його особливість: Закарпаття для багатьох ще нормально не відкритий край. І взагалі Карпати – це кайф!

Що там робити: Відчути вайб в Ужгороді, попарити дупку в чанах села Лумшори, побачити масив букових лісів, ведмедів, саламандру, чорного лелеку та рись у селі Широкий Луг, поплавати в термальних водах Косино, заїхати в Буштино до мене на 50 грамів самогону. А також здійснити подорож на Гуцульщину, щоб побувати в артретріт-плейс «Дідова Хатчина» і піднятися на Чорногору.

Що за місце: місцини, де знімали «Мої думки тихі»

У чому його особливість: У коротенький проміжок часу ви матимете майже повне позитивне уявлення про цілий регіон зі своєю унікальною спеціфікою та колоритом. Це буде незвичайний тур, сповнений величезною кількістю яскравих фактів і про регіон, і про історії зі зйомок фільму.  

Що там робити: Сфоткатися біля сакур на вулиці Довженка, доторкнутися до історичного Мукачівського замку, задегустувати унікальний набір молочних продуктів з буйволиної ферми біля Виноградова, зварити трав’яний чай у горах біля Рахова, поміряти тиск на водах в Косино, нагодувати страусів на фермі «Райский куточок».

Що за місце: село на Закарпатті під назвою Лумшори – столиця чанів

У чому його особливість: Якщо варитися в чані, то тільки там.

Що там робити: У Лумшорах, окрім чанів, можна розважитися хайкінгом по горах. Якщо завітати у грибний сезон, то можна сходити в ліс по гриби. Моя порада – їхати туди в жовтні.

 

Що за місце: річка Дніпро.

У чому його особливість: Рівно 4 роки тому мій батько до Дня Незалежности підбив мене пройти пішки з наметами через усю країну вздовж річки Дніпро. З берегів річки країна відкривається з різних боків. Ти надихаєшся надовго від власних емоцій і від того, що живеш саме тут.

Що там робити: Організувати собі відпустку і піти у піший похід на якийсь період – від 7 днів до місяця. Головне – це зробити собі чіткий маршрут і вийти з дому.

Що за місце: Херсонська область, Одеська область, Карпати

У чому його особливість: Ми починаємо відкривати Україну заново, закохуватись і отримувати задоволення від неї, бачити вогонь, який палає в очах тих, хто піднімає внутрішній туризм на нові висоти. У нас дивовижна країна – від гір Закарпаття до південних морів. 

Що там робити: Зустріти захід сонця на Аджигольському маяку, покататися на каяках уздовж Херсонських гір у Станіславі, пожити в наметі на Кінбурнській косі, потрапити на екскурсію до виноробні Шабо, поплавати в Актовському каньйоні, піднятися на Говерлу, Петрос і Поп Іван, спробувати молоді сири в гуцулів на Полонині, пройти пороги Південного Бугу в Мигії на рафті або байдарці.

Що за місце: водоспад у Ниркові

У чому його особливість: Там найнеординарніша природа і дуже романтично!

Що там робити: Поцілувати дівчину.

Що за місце: Кам’яна могила неподалік від Мелітополя

У чому його особливість: Це Національний історико-археологічний заповідник із надзвичайною енергетикою.

Що там робити: Зарядити свої внутрішні батареї.

Що за місце: будь-яке село Західної України

У чому його особливість: Сучасний свiт такий глобалізований, що потрібно ловити останнi можливостi побачити щось автентичне, бажано в місцях, де немає airbnb та booking.com.

Що там робити: Проїхатися в плацкартному вагоні, побачити українське свято (сільське весiлля, святкування Маланки тощо) піти в гори або інші природні зони, придбати вироби ручної роботи – щось, що належить до традиційних українських ремесел: гончарства, в’язання‎, ткацтва. 

Що за місце: Кам’янське (до 2016 – Дніпродзержинськ)

У чому його особливість: Це ідеальне місто для фанатів постіндустріальної романтики. Батьківщина Брежнєва, місто будувалось із широкими проспектами та розлогими площами, сформоване потужними містотворчими підприємствами: ДМК, ДніпроАзот, ПХЗ. У будівництві ДМК брали участь бельгійські будівельники, після них зберігся бельгійський квартал з архітектурою, що тяжіє до середньовічної Європи, та, зокрема, з костелом святого Миколая.

Що там робити: Оглядати місто з вікон трамваїв. Їхні маршрути довгі, бо вони будувалися для того, щоб робочі заводів могли комфортно діставатися своїх робочих місць з найвіддаленіших районів міста. Опісля – пообідати в кафе PARADISE біля прохідної ДМК, де турботливі господині спеціально для вас очистять поверхні столу та стільців від заводської кіптяви.

 

Що за місце: Карпати

У чому особливість: Гори створюють ефект безпеки і захисту, там добре мріється. По-справжньому. Як у дитинстві. Взагалі Карпати – це чистісінька магія. Як Гоґвортс, тільки краще.

Що там робити: Безапеляційно в Карпатах потрібно багато їсти! Це вам не ванільний «Їж. Молися. Люби», Карпати – це гастрономічний хардкор! Тут потрібно їсти все: від сирничків із сиру молодої кізочки, баноша з грибами і бринзою, до місцевої рибки і найсвіжішого м’яса на вогнищі. У горах обов’язково потрібно йти в гори і необов’язково підкорювати вершину – важливий сам шлях. Для мене must у Карпатах – не будувати ніяких планів. Усе саме собою складеться.

Що за місце: Львів

У чому особливість: Це «місце сили».

Що там робити: Піднятися на міську Ратушу, щоб побачити все місто як на долоні, відвідати собор Петра і Павла, смачно і антуражно поїсти в кафе «Мазох» та «П’ятому підземеллі». Ну а як буде час, сходити на екскурсію по замках. Підгорецький та Олеські замки – це просто must see.

Що за місце: місто Прип’ять

У чому особливість: Трішки більше ніж за 30 років без нас (людей) – і природа практично цілком поглинула місто, повернула собі землю. Із дахів панельок ростуть дерева, прямо з бетону.

Що там робити: Усвідомити, яка незначна наша присутність на планеті Земля.

 

Що за місце: Херсон, Станіслав (Херсонська область), Хаблівський маяк

У чому особливість: У Херсоні без перебільшень круто. А ось Херсонський Гранд Каньйон і Станіславські Кручі – неймовірно інстаграмні локації. Кручі відомі ще й тим, що там знімав кліп Кузьма. Місцеві пишаються.

Що там робити: гуляти по місту, пити каву в «Люблю каву», їсти в Rock burger, а десерти – в Godshot; йти на байдарки/сап по херсонських плавнях від станції «Петровець»; фоткатися на Кручах і тішити око Гранд Каньйоном… (На жаль, усі місця не дає озвучтии формат матеріалу). Після години пекла в дорозі до маяка насолоджуємося візуальним результатом, бо воно того варте!

Що за місце: Озеро Синевир, Карпати і бари Києва

У чому особливість: Дослідити українську культури з кардинально різних боків.

Що там робити: Карпати – насолоджуватися природою та чистим повітрям, спробувати чани та справжню українську кухню. Київ – завітати в бар «БарменДиктат», щоб побачити найбільший бар в Україні, а може, навіть і в Європі з найбільшим вибором алкоголю. Після – помандрувати в бар Loggerhead, де готують коктейлі з ВАУ-ефектом, і запостити в інстаграмі кілька сторіз із процесом приготування і подачі такого коктейлю. 

 

Що за місце: річка Дніпро ввечері

У чому особливість: Вечірній Київ по-особливому магічний, недарма так назвали відомі цукерки.  А з води можна оцінити одночасно велич і затишок столиці. 

Що там робити: Здійснити прогулянку на човні по Дніпру вздовж київських берегів із зупинкою біля ЮБК і остаточною зупинкою у клубі River Port Kyiv, де і зустріти найкрасивіший у місті світанок.

Що за місце: неочікувано, але все ж таки Київ

У чому особливість: Це столиця України, місто із надзвичайно колоритною історією, де є багацько місць на всякий смак.

Що там робити: Зайти в Лавру, Софійський і Михайлівський собори, пройтися до Майдану, вулиць Інститутської і Банкової, щоб згадати історію наших революцій. Обов’язково зайти до GoodWine – це унікальний простір (гігантський магазин вина, класних продуктів, де є ресторани, бари, кафе). Відвідати Кураж-Базар, артзавод «Платформа», Київський ринок їжі. Прогулятися по БЖ, Андріївському узвозу, завітати до будинку-музею Булгакова і напроситися в гості в офіс Banda Agency. Подивитися на радянську модерністську архітектуру (наприклад, готель «Салют», гігантський цех заводу «Арсенал» на Кловському узвозу). Випити кави в Yellow Place і Blur, повечеряти в «Канапі», Lucky, «Улюбленому Дяді», ЖЗЛ, «Італійській Редакції», «Адель», Napule, Grano. І точно сходити в нічний клуб Closer

Що за місце: Закарпаття, озеро Синевир

У чому особливість: Особливий магнетизм, магія природи

Що там робити: Почилити на березі, зупинитися на переправі і помилуватися пейзажами гір, походити босоніж по росі. Поставити намет у горах, де немає сотового зв’язку і зустріти захід сонця з коханим/коханою.  

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram