Спецпроєкти

У TikTok набрали популярності косплеї на жертв Голокосту. Євреї з усього світу просять зупинити цей тренд


В серпні користувачі TikTok стали масово косплеїти жертв Голокосту: приміром, під пісню Lovely Біллі Айліш вони зображують знайомство у раю і розповідають історію своєї загибелі, а під Locked out of Heaven Бруно Марса постають у ролі полонених, які отримали десять секунд на повернення до нормального життя. Дехто навіть інсценував комедійні мініатюри на фоні світлин газових камер.

 

 

Користувачка Twitter @Mowgli_Lincoln – дев’ятнадцятирічна Бріана з єврейської родини Ашеназі – зробила підбірку з десятків образливих відео. Вона зауважує, що геноцид не можна перетворювати на челендж для поганих акторів та візажистів. 

«‎Наша маніакальна любов до збоченого захоплення нещастям інших людей тільки підштовхує до драматизації цих наративів. Це може бути нестерпним для людей, які мають родичів-жертв чи втратили родину на війні», – розповіла Бріана виданню Wired. 

У Wired також розпитали авторів цих відео. 15-річна авторка МакКайла пояснила, що завдяки тренду хотіла популяризувати історію її бабусі. А Тейлор Гілман, який також зняв ролик про трагедію своєї родини, взагалі вважає – відео на цю тему варто знімати лише тим, чия сім’я постраждала в часи Голокосту. 

Мартін Штерн, який пережив Голокост, в інтерв’ю журналістам Metro назвав тренд абсолютно образливим. 

Тиждень тому челендж почали коментувати офіційні особи. Даян Зальцман, директорка відділу Американського музею Голокосту у справа тих, хто пережив трагедію, сказала: «‎Імітація досвіду жертв Голокосту паплюжить пам’ять про них, ображає тих, хто вижив, та тривіалізує історію». 

У дописі від Музею Аушвіца йдеться, що соцмережі загалом – дуже специфічний майданчик для вшанування пам’яті жертв Голокосту. Деякі відео челенджа вийшли справді образливими, а популяризувати знання про геноцид слід достовірно та у правильному контексті. Разом з тим в інституції закликали не булити блогерів, адже всі вони мають різну мотивацію до участі в челенджі.

Раніше у TikTok був тренд на косплеї жертв домашнього насильства, який теж викликав неоднозначну реакцію. Додаток також певний час був переповнений антисемітськими мемами.

 

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь