Спецпроєкти

YouTube, TikTok, Instagram: український пізнавальний контент, на який не шкода витратити час


Зібрали українські YouTube- та TikTok-канали, а також профілі в Instagram, на які дійсно хочеться підписатися. Тут можна не просто позалипати, а дізнатися для себе щось нове і корисне.

YouTube

Твоя підпільна гуманітарка

Чому класична література така нудна, чи актуальний сьогодні Фройд і які українські слова запозичила англійська? Про все це і багато іншого йдеться в лекціях, інтерв’ю та онлайн-дискусіях на каналі. І це не схоже на лекції, які ви слухали в універі і під які ледь не засинали.

Клятий раціоналіст

Засновник каналу Артем Албул зізнавався, що свого часу почав значно ретельніше ставитися до фільтрафії інформації, яку щодня споживав, і захотів поділитися своїми знаннями з іншими. Так з’явився україномовний ютуб-канал з науково-популярним контентом, де розвінчуються фейки та пропагандуються раціоналізм і науковий метод. Тож гайда позбуватися застарілих стереотипів і міфів!

WAS

Це канал, де можна знайти відповіді на неочевидні питання, пов’язані зі світовою історією, а ще дізнатися, чому раніше косметика була небезпечною для життя, які наркотики вживали за різних часів та що відбувалося в людських зоопарках.

WAS – про маловідому історію, яка є значно цікавішою від того, що ви читали у шкільних підручниках. 

Наука та Всесвіт

На каналі викладають відеоролики наукової тематики про сучасні дослідження Всесвіту, природи, людини, перекладені і озвучені українською. Це справжній скарб для тих, кому цікава наука і дослідження вчених з усього світу, та хто не надто класно знає англійську. 

NEED / science & education

Відео NEED science & education концентруються на трьох основних напрямках: соціоформуючий (політологія, економіка, філософія та культурологія); розуміння світу (математика, фізика, біологія, хімія та історія); розуміння себе (біологія людини, медицина, психологія).

За словами авторів каналу, шляхом наукових знань вони хочуть оточити глядачів інформацією, що дозволить їм бути щасливими людьми та гідними громадянами: критично оцінювати події, розуміти свій вплив на суспільство, берегти своє здоров’я та формувати екологічне ставлення до природи.

Іnstagram

Amnesia.in.ua 

«Проект “Амнезія” — це археологія української поп-культури. Викопуємо забуте, здуваємо пил з легендарного. Тренуємо пам’ять, лоскочемо ностальгію. Привіт», – такий опис ви знайдете на сайті медіа «Амнезія». 

 

Посмотреть эту публикацию в Instagram

 

Публикация от Амнезія (@amnesia.in.ua)

Не меншої уваги від крутих текстів про передачі дев’яностих і нульових, авангардну музику та сатаністів вартий і інстаграм проєкту. Тут більше акценту на візуальні матеріали – від олдскульних обкладинок українських книжок до світлин зі святкувань у 70-80-х роках; від старовинної кераміки до фото Подолу наприкінці 19 століття. Словом, підписуйтеся, якщо історія і ностальгія – на 100% ваша тема. І так, статті на сайті теж класні.

Ukrainian modernism 

Канал веде фотограф Дмитро Соловйов, який викладає фотографії українських будівель XX століття у стилі модернізм.

Мета профіля – привернути увагу до руйнування модерної архітектури в українських містах, зокрема в Києві.

 

Посмотреть эту публикацию в Instagram

 

Публикация от Dmytro Soloviov (@ukrainianmodernism)

Крім того, автор каналу розповідає історію створення різних будівель, матеріали, які використовувалися, вдалі і невдалі реставрації, особливості забудування різних років тощо. Якщо цікавитеся архітектурою та історією, однозначно варто підписатися.

sviy.doc

До спільноти  «Свій.Док», яка з’явилася у 2019-му, входять понад 70 українських лікарів/-ок-блогерів/-ок. Спеціалісти/-ки розвінчують популярні міфи про хвороби, профілактику і лікування, а також популяризують доказову медицину. 

 

Посмотреть эту публикацию в Instagram

 

Публикация от Українські лікарі блогери (@sviy.doc)

В інстаграмі можна знайти матеріали про косметологію, здоров’я волосся та шкіри, фейкові діагнози, ментальне здоров’я, ковід і вакцинацію та багато інших. Засновники/-ці спільноти наголошують – інформація в їхніх дописах не мусить бути приводом для встановлення собі діагнозів, та допоможе розібратися в доказовій медицині і не вестися на фейки.

Support your art 

Це інстаграм-сторінка медіа про українське мистецтво. У профілі ви ознайомитеся з роботами українських митців і мисткинь, а також з подробицями їхньої біографії.

 

Посмотреть эту публикацию в Instagram

 

Публикация от Your Art (@supportyourart)

Ще ви дізнаєтеся про виставки, які проходять в різних містах України, вихід нових книжок та артбуків, і просто насолоджуватиметеся естетикою цього профілю. Навіть якщо мистецтво для вас не є об’єктом дослідження, від інстаграму Support your art буде важко відірватися.

TikTok

kalabukha.l

Про фінансову грамотність, лайфхаки для сейлз-менеджерів, мотивацію, складних клієнтів:

@kalabukha.l

Як повірити в себе та реагувати на негатив – в моїх? #почнітьговоритині та #колиговорититак – пишіть в інста, налішлю. Там про #продажі #маркетинг

♬ оригінальний звук – Людмила Калабуха

shymanovski

Як не боятися перейти на українську, якщо ви ще не; як правильно казати і що там з новим правописом? Все це пояснюють в цьому профілі:

@shymanovski

Як перейти на українську??? #мова #україна

♬ оригінальний звук – Андрій Шимановський

 

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь