Спецпроєкти

12 непопсових фільмів про осінь, які допоможуть дожити до зими


Буквально за місяць на вулиці стало так зимно, а на душі – так сумно, що ми були  змушені підшукати допінг. Ось 12 затишних, мінімально попсових фільмів на тлі осені, які морально підготують тебе до холоду і врятують від почуття самотности, яке з кожним днем ставатиме тільки глибше…

Амелі (2001)

режисер Жан-П’єр Жене
IMDb 8,3

Інтровертка Амелі пережила складне дитинство і тепер працює у кав’ярні на Монмартрі. Одного дня мрійлива дівчина зіштовхується з незнайомцем, який пробуджує в ній бажання робити щасливими всіх довкола. Так Амелі вигадує собі пригоди і врешті закохується. Однак найскладнішим завданням виявляється бути з коханим чесною. Те, як Амелі вибудовує стратегії зваблення, – окремий вид мистецтва. 

Закохатися в наречену брата (2007)

режисер Пітер Геджес
IMDb 6,7

Стів Карел, якого ми так любимо за роль боса в «Офісі», у цьому фільмі грає смішного журналіста Дена з трьома дітьми. Ден веде колонку корисних порад у поважному виданні. Він випадково закохується в наречену свого брата і, перевіривши свої ж поради на власному досвіді, розуміє – всі вони булшіт. Йому доводиться винайти спосіб, щоб привести життя до ладу.

Неправильне виховання Кемерон Пост (2018)

режисерка Дезіре Акхаван
IMDb 6,6

Американські дев’яності. Неповнолітню Кемерон Пост застукали в машині під час сексу з дівчиною. Батьки примушують її до конверсійної терапії з Божою допомогою, яка начебто виліковує гомосексуальність. Під час «лікування» Кемерон переконують у тому, що корінь її гомосексуальности лежить тільки в бажанні бути такою ж ідеальною, як її дівчина. Трохи пізніше «пацієнти» знаходять у туалеті центру калюжу крови – це спонукає Кемерон та її нових друзів до боротьби проти неадекватного керівництва.

Блейз (2018)

режисер Ітан Хоук
IMDb 6,6

Це байопік про кантрі-співака Блейза Фолі, який закохувався як зірка, помирав як зірка і став популярний як, власне, зірка – після смерти. Сюжет фільму зосереджується переважно на невдачах, яких Фолі зазнавав значно більше, ніж перемог. Критики називають цей фільм одним з найкращих про кантрі-музику.

Субмарина (2010)

режисер Річард Айоаді
IMDb 7,3

Олівер Тейт – надрозумний хлопчик. Та все, що він зараз хоче, – це врятувати безнадійний шлюб батьків і зайнятися сексом до шістнадцяти років. Однокласниця, від якої Тейт у захваті, спочатку використовує його, тільки щоб викликати ревнощі в колишнього. Коли вони все ж починають стосунки, Тейт дізнається моторошну правду про свою маму і фруструється від коханої, а потім переживає складну емоційну м’ясорубку і починає дикунства. 

Радимо переглянути «Субмарину» ще й тому, що саундтрек до фільму написав Алекс Тьорнер з Arctic Monkeys!

Королівство повного Місяця (2012)

режисер Уес Андерсон
IMDb 7,8

Шістдесяті, табір бойскаутів на британських островах. Відважний та майже геніальний скаут Семюель закохується в непросту дівчинку С’юзі, яка втекла з дому. Пара вирішує будь-якою ціною віддалитися від світу дорослих і тікає так далеко, як тільки може. Тим часом від неслухняного Сема відмовляються опікуни, тому ціна втечі зростає. 

У фільмі зібране голлівудське бінго, як любить режисер Андерсон: Тільда Суїнтон, Брюс Віліс, Джеймс Нортон, Френсис МакДорманд та інші.

Будинок біля озера (2006)

режисер Алехандро Аґресті
IMDb 6,8

Мелодрама, але не проста, а фантастична. Дизайнерка Кейт переїхала до великого міста і продала будинок, залишивши у поштовій скрині лист новому власникові. У ньому вона вибачилася за собачі сліди на містку. Однак новий власник, архітектор Алекс, так і не побачив жодних слідів. 

Герої починають листування, закохуються одне в одного, а згодом виявляється, що Алекс живе на два роки раніше за Кейт. Як це взагалі можливо?

Спілка мертвих поетів (1989)

режисер Пітер Уір
IMDb 8,1

Якщо вас вразив фільм «Шоу Трумена», то вразить і цей – його також зняв Пітер Уір. До коледжу Велтон, що сповідує суворі традиції навчання, приходить новий викладач літератури Джон Кітінг. Свободою своєї думки і методами викладання він вражає учнів, які роками змушені замовчувати важливі для себе речі. Разом вони поновлюють забуту «Спілку мертвих поетів», яке кардинально змінює долі вихованців.

Розумник Вілл Гантінґ (1997)

режисер Ґас Ван Сент
IMDb 8,3

Ви теж погоджуєтесь із тим, що деякі таланти не виявити без ментора? Вілл Хантінг виріс у середовищі, де так і не зміг застосувати свій геніальний розум та фотографічну пам’ять. Він випиває, б’ється і потрапляє до СІЗО. Щось особливе у хлопцеві розглядає викладач математики, де Вілл працює прибиральником. Щоб реалізувати арифметичний талант хлопця, йому пропонують відвідати психіатра, який змінює його життя.

Маленькі жінки (2019)

режисерка Ґрета Ґервіґ
IMDb 7,8

Четверо сестер дорослішають у період Громадянської війни у Новій Англії. Їхній батько на межі бідности, проте в сім’ї вирує любов. Одна сестра хоче жити в багатстві, друга –  стати письменницею, третя – художницею, четверта – найбільше піклується про мир у сім’ї. Аж тут одна з них закохується, і ми бачимо, як любов коригує велику мету кожної з них.

Учитель на заміну (2012)

режисер Тоні Кей
IMDb 7,7

Ще трохи соціально-психологічного кіно на тлі осени. Цього разу тема відчуження. Генрі Барт заробляє тим, що замінює вчителів. Він приймає пропозицію попрацювати в коледжі для складних підлітків, які погано йдуть на контакт. Поки Барт намагається це змінити, то виявляє – стосунки у коледжі складні не лише у підлітків, а й у дорослих та й взагалі у всіх мешканців міста! Одного дня він підбирає з вулиці дівчинку, яка займається сексом за гроші, і намагається побороти всюдисущу відчуженість, щоб врятувати її життя.

Мачуха (1998)

режисер Кріс Коламбус
IMDb 6,8

Юрист Люк нещодавно розлучився і почав жити зі своєю новою коханою Ізабель. Її не люблять ані діти Люка, ані його колишня Джекі. Проте коли Джекі дізнається, що проживе зовсім недовго, то вирішує зблизитись з Ізабель, щоб допомогти їй вберегти щастя своєї родини. Наскільки Джекі відкриється, поки ще матиме час?

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь