Спецпроєкти

Колишній/-я досі зберігає ваші подарунки? Не спокушайтеся – справа не у вічному коханні


Коли бачите колишнього/-у в сорочці, яку ви подарували на день народження, думки про його/її закоханість у вас не можуть не виникнути. Особливо якщо ви про відновлення цих стосунків не раз замислювалися. Та насправді збереження подарунків, навіть не найпрактичніших, ще не свідчить про сильні почуття.

Пам’ятні речі з колишніх стосунків виконують скоріше егоїстичну, а не сентиментальну функцію. Озброївшись дослідженнями та поясненнями психологів, розповідаємо, яку роль відіграють подарунки колишніх.

Чому люди не викидають речі екскоханих

Якщо ваш/-а колишній/-я із нарцисичними замашками зберігає пам’ятні речі, це дуже лестить. Вам – бо думаєте, що це через почуття, які не згасли, а екскоханню – бо для нього/неї ці подарунки як трофеї. 

Люди із схильністю до нарцисизму доволі часто зберігають речі, які їм дарували колишні. Ці речі уособлюють успіх у стосунках, власну привабливість і нагадують про те, що увагою людина обділена не була. Подібний ефект навіть частково нівелює неприємні враження від розриву (якщо ініціатором розриву був не нарцис).

Ті, хто має нарцисичні прояви особистості, можуть спеціально демонструвати подарунки від колишніх – ту ж сорочку, прикраси або навіть незначні речі на кшталт брелока, – аби отримувати визнання чи захоплення. Для них перемоги на любовному фронті дуже важливі, тож вони не хочуть просто зберігати подарунки для себе. Речі від колишніх вони демонструватимуть частіше, якщо експартнер/-ка за суспільними мірками є привабливим/-ою.

Замість висновків

Утім, навіть нарциси можуть зберігати подарунки із сентиментальних міркувань – суму за колишнім/-ою та спробами заповнити порожнечу без стосунків. Та все ж радимо не надто на це сподіватися: якщо екскоханий/-а хизується перед іншими телефоном, який ви йому дарували, є вірогідність, що це не прояв великого кохання до вас, а підвищення власної самооцінки.

За матеріалами Psychology Today.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь