Спецпроєкти

Під Києвом пустує будинок скульптора Кривецького, який з серпня рятують від знесення. Його фасад увесь скляний! (фото)


18 серпня на сайті президента з’явилася петиція про збереження будинку Кривецького – рідкісного екземпляра авторського модернізму під Києвом.

Всі фото: Аня Кияниця

Іван Дмитрович Кривецький – український художник, скульптор і архітектор. Він родом із Черкас, але з 1960-х жив у Броварах з дружиною Валентиною. Наприкінці 1960-х вони збудували дім, який вдосконалювали все життя. 10 років тому помер Кривецький, а минулого року – його дружина, тож будинок відтоді не доглядають.

Фасад будинку увесь скляний, що є однією з найвпізнаваніших рис архітектури модерністів. На першому поверсі збереглася майстерня Кривецького з його численними роботами, на другому – спальня. На даху подружжя облаштувало теплицю, де Валентина вирощувала квіти та овочі, розповідає захисниця пам’ятки Аня Кияниця.

«Цей дім розташований на перетині з вулицею, де живе моя бабуся, – каже Аня. – Тому в дитинстві я часто повз нього ходила – думала, там живе якийсь чарівник».

Коли Аня виросла і приїхала у Бровари знову – цього серпня, – дім уже був у закинутому стані. Вона почала досліджувати його історію і від сусідів дізналася, що будинок планує знести новий власник. 

«Я не хочу, щоб люди, які не розуміються в мистецтві, особливо в модерністській архітектурі, зносили будинок і будували щось інше, – пояснює захисниця. – Ця пам’ятка нагадує, що культура – всюди, і у тебе під домом також. Сусіди кажуть, що будівництво будинку було для Кривецького першочерговим завданням. Він був його дітищем і головним витвором усього життя»

З кількома юристами Аня намагається захистити дім від знесення – зараз дівчина веде переговори з новим власником, щоб зберегти хоча б картини Кривецького. Аня каже, що переговори непрості, але після першого вересня він буде готовий дати кінцеву відповідь.

Захисниця відмовилася називати адресу пам’ятки, щоб туди раптом не потрапили мародери. Проте якщо ви хочете допомогти – напишіть Ані та підпишіть петицію.

Нагадаємо, що київський музикант Саша Вері веде проєкт replace, на меті якого – дати київським недобудам і закинутим будівлям нове призначення. Читайте більше в нашому інтерв’ю

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь