Спецпроєкти

Саакашвілі, Джеджула та Єрмак підписали відкритого листа на підтримку професорки, яку звинувачували у цькуванні студентів 


У суботу, шостого вересня, на сторінці Інституту міжнародних відносин КНУ імені Тараса Шевченка опублікували відкритого листа на підтримку Валентини Дайнеко – професорки, яку раніше звинуватили у системних знущаннях над студентками. 

У листі протест проти Дайнеко називають чорним піаром, а скарги протестувальників знецінюють у маніпулятивний манері.

«Нам усім прикро, що у зв’язку з нагородженням викладача низка колись та чимось “ображених” студентів Інституту вирішила використати цю знаменну подію для безпідставного, цинічного та нахабного цькування Валентини Вікторівни в соціальних мережах та на деяких інтернет-сайтах. Відомого та шанованого педагога вирішили звинуватити в нібито упередженому ставленні до студенток. При цьому увесь спрямований проти Валентини Вікторівни негативний інформаційний потік має ознаки завідомо спланованої “чорної PR-кампанії”, мета якої у такий брудний спосіб спробувати заподіяти шкоди професійній репутації педагога та людини, яку всі ми без перебільшення вважаємо одним із символів нашого Інституту, яка вже назавжди вписала не одну гідну сторінку в його історію», – йдеться у листі.

На момент виходу новини листа підписали 135 людей, серед яких 32 жінки. Серед прихильників Дайнеко, зокрема, керівник ОП Андрій Єрмак, політик Міхеїл Саакашвілі і шоумен Андрій Джеджула. У себе на сторінці Джеджула назвав усіх, хто не розуміє Дайнеко, безсилими боягузами.

«Я ей невероятно благодарен за ту силу духа, которой она обладает и передает ее всем ученикам, понимающим ее, а не трусливым зайчишкам, которые не смогут в будущем держать удар на международной арене!»

Інша студентка Дайнеко написала, що знає шість мов не завдяки знущанням на заняттях.

Більшість претензій до Дайнеко мають жінки

Нещодавно студенти Київського інституту міжнародних відносин відновили рух #позорючестькимо. Приводом стало те, що президент нагородив завідувачку катедри іноземних мов Валентину Дайнеко орденом княгині Ольги І ступеня. Цим орденом її нагороджували два попередні президенти.

Випускниці Дайнеко почали масово публікувати історії про знущання викладачки. Іветта Делікатна писала:

У коментарях допису Іветти інші випускники – переважно жінки – розповіли про свій досвід. Пишуть, що Дайнеко відмовлялася спілкуватися зі студентами, бо «вони дратують її своєю присутністю», казала дівчатам, що вони нічого не досягнуть, «максимум – носитимуть каву», ображала через зовнішність.

Серед випускників Дайнеко багато впливових дипломатів та політиків. 

Іветта Делікатна розповіла «Бабелю», що Дайнеко не чіпляла студентів зі статусних родин, натомість цькувала іногородніх студенток, чий спосіб життя для неї був незрозумілий. 

Випускники-чоловіки майже не критикують методи викладання Дайнеко. Зокрема її випускник, ексдепутат Василь Горбаль, казав – жінок на його спеціальності раніше майже не було, тому те, що дозволяла собі викладачка, вкладалося у «специфіку спеціальності та радянських дипломатичних традицій». Він вважає Дайнеко принциповою та суворою професіоналкою. 

Протестувальники/-ці створили петицію за Звільнення та позбавлення професорки ордену княгині Ольги. Її адресували до Вченої ради КНУ, Офісу президента і освітнього омбудсмена. Зараз вона має понад 900 підписів із тисячі необхідних.

Відкриту боротьбу з Дайнеко веде одна теперішня студентка КІМВ – шестикурсниця Марія Музиченко. Зокрема вона каже, що Дайнеко зневажає всіх, хто перейшов до КНУ з інших вишів.

В інституті офіційної відповіді на звинувачення не дали. Колега Дайнеко Ірина Чернуха написала на сторінці Міжнару, що ті, хто «під диктовку пише підленькі пасквілі», – просто невдахи і для керівництва університету не існують. 

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь