Спецпроєкти

Як здолати мовні бар’єри і почати вивчати англійську в будь-якому віці?

Навчати дітей англійської мови з ранніх років – це вже майже must do для кожного з батьків. А як щодо навчання дорослих? Є стереотипи, що в дорослому віці мову опановувати складніше. Можливо, й так – але це радше питання психологічних бар’єрів у голові.

Спільно з онлайн-школою англійської мови для дітей та підлітків JustSchool розбираємося, чи впливає вік на здатність вчити англійську, і ділимося порадами, як просунутися у вивченні англійської мови! 

Онлайн-школа англійської мови для дітей та підлітків JustSchool дарує подарунки! Купуйте будь-який пакет уроків, скористайтеся промокодом BITUA та отримаєте 2 заняття у подарунок.

Вік учня не впливає на здатність вчити англійську, але впливає на методи викладання

Якщо говорити про вивчення іноземної мови, то кожний вік тут має свої переваги. Наприклад, малюки набагато краще сприймають чужі слова на слух та добре розрізняють особливості звуків. Старші діти віком приблизно до 7 років прекрасно схоплюють правильно вимову й інтонацію.

Однак підлітки й дорослі здатні бути сконцентрованіші на завданнях. Це пов’язано з тим, що їхня мотивація усвідомленіша. Крім того, дорослі легше опановують правила англійської мови, навіть якщо вони вивчають її з нуля, тому що викладач може навести приклади з аналогічних правил рідної мови.

Ключова особливість навчання дітей – це ігрова форма. Маленькі діти можуть показувати феноменальні результати, просто вивчаючи пісні, а підліткам і дорослим без граматичного аналізу вже ніяк не можна. Їм необхідно логічно розуміти, як формувати речення, як змінюються закінчення слів тощо.

Як вивчати англійську в будь-якому віці?

Не сумніватися в собі

Ця порада вкрай проста, проте дуже цінна. Головне пам’ятати, що настанова «у 20, 40, 60 і далі років вчити мову занадто пізно» – однозначно негативна. Значить її потрібно змінити на позитивну і звернути увагу на переваги свого віку, як ми й казали раніше. Якщо вами керує сильне бажання і правильна мотивація, то результат обов’язково буде хороший.

Займатися регулярно

Намагайтеся займатися постійно: кілька разів на тиждень, або – в ідеалі – щодня, але по 30-40 хвилин практики. Це буде набагато ефективніше, ніж тригодинне зубріння раз на два тижні. Також добре дисциплінують і мотивують на постійну роботу заняття з репетитором.

Не боятися помилитися

Помилки роблять навіть носії мови, то що ж уже говорити про тих, хто її вивчає! Щоб мати з помилок користь, проаналізуйте свої слабкі й сильні сторони. Наприклад, якщо вам складно вивчати нові слова, більше читайте, слухайте радіо, записуйте ці слова на картках і носіть із собою, що б у будь-який момент можна було їх згадати. А якщо ви відчуваєте труднощі в усному мовленні, то зачитуйте вголос діалоги і спілкуйтеся з викладачем на уроці тільки іноземною мовою.

Більше говорити англійською

Не можна навчитися англійської, вивчаючи тільки теорію. Втім, це стосується не лише мови. Знати правило – означає, що ви можете побудувати і вимовити речення згідно з правилами тієї чи тієї мови. А для цього потрібно постійно практикуватися. Після кожного заняття ви повинні відчувати результат і вміти використовувати вивчені слова і правила на практиці.

Тому спілкуйтеся англійською при першій ліпшій можливості: зі своїм репетитором, з тими, хто вже знає мову, або з носіями, якщо є така можливість.

Оточити себе мовою і не забувати про задоволення

Так, вивчення іноземної мови – це велика праця, проте у ваших силах інтегрувати навчання в повсякденне життя і зробити цей процес різноманітнішим і цікавішим. Наприклад, якщо ви любите після роботи дивитися серіали, то почніть це робити англійською із субтитрами (дивитися мовою оригіналу, до речі, дуже круто). Читайте книги, які відповідають вашому рівню, перекладіть свої улюблені англомовні пісні й навчіться їх співати. Якщо любите глянцеві журнали, також читайте їх англійською. Орієнтуйтеся на свої цілі, інтереси й можливості! І пам’ятайте – вам точно все вдасться. Ми в цьому не сумніваємося.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь