Спецпроєкти

Чому неможливо постійно навчатися та розвиватися?


Сьогодні світ наповнений новими враженнями, відкриттями та інноваційними технологіями. Для того щоб залишатися конкурентоспроможними у кар’єрі та бізнесі, справді необхідно постійно навчатися, розвиватися і бути попереду на один крок. 

Коли здається, що кожна година дорогоцінна, складно викроїти час на відпочинок – а дарма. У матеріалі розповідаємо, чому потрібно зупинятися, що відбувається з мозком під час відпочинку та як зрозуміти, що час натиснути «холд».

Що відбувається з мозком під час навчання

Дослідження свідчить: навчання впродовж життя впливає на наше здоров’я, добробут та допомагає відновлюватися від психічних труднощів. Прокачування себе захищає від хронічних захворювань та підвищує здатність справлятися з обставинами, що потенційно стресові.

У будь-якому віці розумова активність – наш ланцюг, який підтримує зв’язок між внутрішнім та зовнішнім світом.

Наше навчання та формування пам’яті здійснюється завдяки нейронним зв’язкам, що формуються у мозку. Згадайте свою щоденну поїздку на роботу: вам не потрібно свідомо думати, як дістатися місця призначення, адже цю подорож ви відтворюєте автоматично. 

Це працює так: що частіше ви виконуєте якусь дію, то міцніші ваші нейронні зв’язки. Нейрони, які контролюють ці процеси, «спілкуються» так часто, що утворюють тісний взаємозв’язок, як група старих друзів.

Порівняйте щоденні поїздки з поїздками туди, де ви ніколи не були. В останньому випадку вашому мозку необхідно працювати активніше. Цей процес вимагає формування нових зв’язків у мозку та призводить до свідоміших зусиль та уваги з вашого боку.

Мозок споживає 20 % енергії у стані спокою

«Усі вважають, що необхідно постійно практикуватися та вивчати щось нове. Та ми виявили, що відпочинок так само важливий для навчання, як і практика», – розповідає Марк Рейхл, американський невролог.

Раніше спільнота вчених дотримувалася загальної думки, що мозку необхідні тривалі періоди відпочинку, зокрема спокійний нічний сон.  Однак зараз доведено: під час сну передусім відпочиває тіло, а не мозок. Пригадуєте історії вчених, що їм вирішення їхніх наукових завдань приходило вночі та посеред сну? І вночі наш головний орган активний, він перезаряджається і далі контролює багато функцій організму, наприклад, дихання.

Отже, в науковому дослідженні Марк Рейхл разом з колегами виявив – короткі ранні та часті перерви можуть допомогти нашому мозку освоїти нові навички. Під час експерименту продуктивність людей покращувалася насамперед під час короткого відпочинку, а не протягом процесу навчання. А короткі етапи відпочинку підвищували ефективність та продуктивність, що впливало на загальний прогрес. 

Чимало важливої діяльности відбувається в мозку, коли людина взагалі бездіяльна. Робота цього органу дуже ресурсозатратна і витрачає 20 % енергії.  Коли ви вже не фокусуєтесь на чомусь, ваш мозок обробляє накопичену інформацію: утворює спогади, пов’язує ідеї, щоб ви стали більш креативні, а також допомагає вам почуватися більш зв’язаними зі своїм організмом.

Крім того, дослідники виявили – мозок добровольців зміцнював спогади під час періодів відпочинку. Результати дослідження стали важливими для оптимізації реабілітаційного лікування хворих на інсульт.

Як зрозуміти, що час перепочити?

Щоразу, коли ви обираєте ще декілька годинок роботи замість відпочинку, вигорання вже стоїть за спиною та чекає на влучний момент. Це відбувається попри шалену любов до справи, якою займаєтесь.

Те ж саме стосується і спортивних тренувань. Ви повинні дозволяти своєму тілу відновитися, бо м’язам потрібен час для регенерації чутливости та звикання до вже зробленого прогресу. Навмисне вирішення провести час у тренажерному залі, коли ви втомлені, може призвести до регресії.

Хоча вам може здаватися, що ваші м’язи готові до тренувань, ваша центральна нервова система з вами не погодиться. З накопиченням втоми підвищується ймовірність травмуватися. 

От ознаки, на які варто звернути увагу, та зрозуміти, що час відпочити:

  • Проблеми зі сном
  • Дратівливість
  • Низька мотивація
  • Проблеми з концентрацією
  • Високий рівень стресу
  • Втрата апетиту

Це симптоми, які ви можете відчувати, намагаючись жонглювати роботою, здоров’ям, зустрічами з родиною та друзями.

ЗАМІСТЬ ВИСНОВКІВ

Розуміємо, що піклуватися про себе та вчасно зупинятися може бути складно. На жаль чи на щастя, ніхто не можемо постійно працювати понаднормово і почуватися круто. Щоб якісно працювати, не ризикувати здоров’ям та уникати вигорання, рекомендуємо відпочивати, а як саме, обирати вже вам.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь