Спецпроєкти

На зображенні Мони Лізи знайшли прихований ескіз. Можливо, да Вінчі спочатку малював іншу жінку


Учені з Університету Пуатьє у Франції виявили під зображенням Мони Лізи ескіз, який Леонардо да Вінчі використовував для створення картини. Про це повідомляється в журналі Journal of Cultural Heritage.

Інженер Паскаль Котт оцифрував картину за допомогою Lumiere Technology – мультиспектральної камери високої роздільної здатности, яка розширює можливості технології з інфрачервоним випромінюванням. З її допомогою дослідникам вдалося ретельно проаналізувати найдрібніші деталі, приховані під картиною.

Камера Котта виявила вугільні лінії у світліших місцях картини, що, на думку вчених, свідчить про використання художником техніки спольверо.

Такий прийом застосовували для перенесення попередніх начерків композиції на полотно. Художник спочатку робив отвори по силуету ескізу. Потім поміщав малюнок на полотно і розсипав на нього дрібний порошок деревного вугілля або глини через отвори, щоб позначити контури.

Дослідження Котте показало вугільні підкреслення, що зображують шпильку для волосся, яка була намальована над головою жінки. Ця зачіска була незвичайною у Флоренції в той час, коли да Вінчі писав роботу. Учені припустили, що першою натурою могла бути алегорична постать або зображення «нереальної жінки, схожої на богиню».

Раніше ми розповідали про Французьку некомерційну організацію Aider les Autres, яка провела доброчинну лотерею, де можна було виграти оригінал картини «Натюрморт» (Nature Morte, 1921) Пабло Пікассо вартістю $ 1,1 мільйона.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь