Спецпроєкти

Хочу здати тест на коронавірус: як обрати, скільки коштує та як підготуватися?


Учора в Україні посилили обмеження та подовжили карантин до кінця грудня. Усе через те, що з кожним днем кількість хворих на коронавірус зростає, а отже, й охочих здати аналіз на COVID-19 стає дедалі більше.

Нині в Україні існує три види аналізу на коронавірус:

  • експрестест;
  • ПЛР-тест;
  • ІФА-тест.

Жоден з них не дає 100% результат, проте найбільш ненадійний – це експрестест. За словами фахівців, похибка швидкого тесту може становити 30-40%. ПЛР і ІФА – точніші.

Що зі мною робитимуть, коли я прийду здавати тест?

Процедури трохи неприємні, але цілком терпимі і не болісні.

Для експрестесту потрібна кров з пальця. Результати будуть відомі вже за 10 хвилин. Коштує він від 400 до 700 гривень. Якщо з виїздом медсестри за біоматеріалами – ще на 300-500 гривень дорожче.

Під час ПЛР-тесту спеціальною паличкою з ватним тампоном беруть мазок з носа або горла. Потім у контейнері цю паличку надсилають на дослідження. Результати очікуйте в середньому впродовж двох днів. ПЛР-тест коштуватиме від 800 до 2400 гривень, якщо з виїздом медсестри за біоматеріалами – ще на 300-500 гривень дорожче.

Якщо ж вирішили здавати ІФА-аналіз, то у вас візьмуть кров з вени. Результати такого тесту приходять до трьох днів. Коштує це «задоволення» від 300 до 600 гривень. Безкоштовно роблять тим, у кого є гострі ознаки COVID-19. Також такий тест роблять тим, кого готують до операції.

Як підготуватися до тесту на коронавірус?

За 6-8 годин до тесту не можна використовувати спреї, льодяники і таблетки для горла.

За 3-4 години до тесту не можна їсти, пити, курити, полоскати горло або ротову порожнину, чистити зуби, використовувати спреї або краплі в ніс, сольові розчини.

Раніше ми розповідали, що відучора у «зеленій» зоні дозволені зібрання не більше ніж 50 людей, у «жовтій» – не більше ніж 30, у «помаранчевій» – не більше ніж 20 осіб. Однак усі зібрання, як і раніше, мають проводити з дотриманням соціальної дистанції та маскового режиму.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь