Спецпроєкти

Фестивальне кіно з усього світу: «Київський тиждень критики» оголосив міжнародну програму. Що варто подивитися?


4-й «Київський тиждень критики» оголосив основну міжнародну програму. Публікуємо стрічки, які до неї увійшли, і розповідаємо, чому їх варто подивитися.

Що подивитися?

Відкриє фестиваль нова робота данського режисера-співавтора маніфесту «Догма 95» – трагікомедія «Ще по одній» Томаса Вінтерберга з Мадсом Міккельсеном, Томасом Бо Ларсеном, Ларсом Ранте та Магнусом Мілланом у головних ролях. Усі актори отримали «Срібну мушлю» за найкращу чоловічу роль на міжнародному кінофестивалі у Сан-Себастьяні.

В Україні фільм можна подивитися в кінотеатрах вже з 5 листопада.

Також на Київському тижні критики показиватимуть драму «Земля кочівників» авторства Хлої Чжао. Френсіс МакДорманд у головній ролі, «Золотий лев» Венеційського кінофестивалю та визнання стрічки найкращим фільмом за результатами глядацького голосування на міжнародному кінофестивалі в Торонто – достатньо причин, щоб точно захотіти подивитися цей дивовижний фільм.

З програми Берлінського кінофестивалю покажуть драму «Дні» тайванського режисера Цая Мінляня. На рахунку стрічки – особлива згадка премії Teddy за висвітлення ЛГБТ-теми в кіно.

Мінлянь наполягав на тому, щоби фільм демонстрували без перекладу та субтитрів.

На тижні критики представлять і призера  кінофестивалю «Санденс» 2020 року – драматичний трилер «Ширлі» від режисерки Жозефін Декер. Стрічка заснована на фактах з біографії Ширлі Джексон – відомої авторки горорів. Джексон зіграє Елізабет Мосс, а її чоловіка – Майкл Стулбарг, відомий за ролями у фільмах A Serious Man, Hitchcock і Doctor Strange.

Режисерку фільму відзначили на «Санденсі» спеціальним призом журі – за внесок у розвиток авторського кіно.

«Повільна машина» – режисерський дебют сценариста Пола Фелтена та оператора Джо Денардо – і дебют напрочуд вдалий. Картину називають авторською подорожжю історією американського кіно та авангарду. Стрічка, яка починається з напрочуд дивних стосунків між акторкою і спеціалістом з боротьби з тероризмом, де знайшлося місце і нервовому зриву, і відлюдництву, і в хорошому сенсі режисерському божевіллю.

Дебютувала на великому екрані «Повільна машина» у програмі Bright Future міжнародного Роттердамського кінофестивалю.

«Новий порядок» від Мішеля Франко – це спроби представити найгірший варіант розвитку нашого майбутнього, якщо люди повстануть – проти влади, проти суспільної несправедливості – і не будуть церемонитися з методами. Так, Франко в деяких моментах може перегинати палицю, та насправді, переглядаючи стрічку, легко підловити себе на думці, що наші реалії від подібної фантасмагорії не такі вже й далекі.

Фільм було відзначено гранпрі журі – другою за важливістю премію Венеційського кінофестивалю.

Велику увагу на кінофестивалі приділять й українським стрічкам: у межах фестивальної програми представлять рейтинг 100 найкращих українських фільмів усіх часів. Рейтинг складали Національний центр Олександра Довженка та Спілка кінокритиків України.

Програма Київського тижня критики складається з трьох секцій:

  • міжнародної програми з актуальними стрічками з лайнапів головних світових кінофестивалів;
  • тематичної ретроспективи культової кінокласики «Дивні дні» (серед яких реставровані версії «2001: Космічна одіссея» та «Чужі серед нас»);
  • київських прем’єр головних українських фільмів цього року в межах програми «Фокус: Україна- Франція» – стрічок «Атлантида», «Погані дороги» та «Номери».

Квитки на фестиваль можна купити вже відсьогодні – з 13 жовтня. З 14 жовтня можливе бронювання безкоштовних квитків для власників абонементів.

Наразі повні абонементи розпродано. У наявності – денні абонементи, які передбачають відвідування сеансів до 17:00 включно. Вартість – 400 гривень, продаж відкрито на сайті фестивалю.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь