Спецпроєкти

Крути педалі: все про сайкл-тренування (і чому їх обов’язково варто спробувати)


Велотренування, або сайклінг, на думку редакції bit.ua, в Україні поки що не таке популярне, як того заслуговує. А ще він оповитий мітами (на кшталт «приходять тільки дівчата, щоб схуднути»), що теж несправедливо.

Вирішили дізнатися про сайклінг більше і звернулися з питаннями до київської сайкл-студії HARDIO. Там нам розповіли про все-все: види тренувань, навантаження, протипоказання і сайкл-ком’юніті – ділимося інформацією з вами.

Чому ви обрали саме велотренажери?

У 2010 році ідейний лідер, засновник і тренер Павло Морозов вперше спробував сайклінг. Тоді і з’явилася ідея відкриття власної сайкл-студії. Було очевидно – це світовий тренд, який ставатиме тільки популярнішим.

Серед плюсів сайклінгу – не лише фізичне навантаження, під час якого задіяні всі групи м’язів. Це також джерело гарного настрою, яким ми заряджаємося під час тренувань.

Які групи м’язів найбільш задіяні під час тренування?

Як ми згадували вище, задіяні всі групи: якісь більше, якісь менше. Передусім задіяні м’язи ніг: ступні, гомілки, стегна, сідниці. М’язи пресу теж активно працюють, хоча вони, здавалося б, не причетні до крутіння педалей. Та стабільна напруга в районі пресу – це запорука комфортного та ефективного педалювання.

Верх корпусу та руки швидше виконують роль балансу та опору. Та на деяких класах ми додаємо навантаження на них завдяки різноманітним вправам сайкл-хореографії.

Крім цього, на тренуваннях активно працює серце – один з найважливіших невидимих м’язів, який часто несправедливо оминають увагою.

Які люди більше люблять сайклінг?

Сайклінгом захоплюються абсолютно різні люди: від шкільного до пенсійного віку, різної комплекції, з різними поглядами на життя. Їх об’єднує одне – жага драйву та емоцій, – і саме сайкл може це дати.

Формат тренувань дозволяє зацікавити як людину, яка взагалі до цього не займалася фітнесом, так і спортсмена-любителя чи фітнес-ентузіаста.

Які є види тренувань?

Сайклінг вважається моноформатом, та попри це теж поділяється на напрями.

Зараз у нас три основні напрямки: 

  • концентрація, де у фокусі мета й результат. Тут є поділ на рівні складности залежно від підготовки, досвіду та прагнень;
  • тематичні настроєві вечірки ROCK CYCLE , POP CYCLE, HIP HOP CYCLE – всі вони відбуваються під певну музику і дають шалений заряд ендорфінів і позитивного вайбу;
  • п’ятничний PARTY CYCLE – нове тренування, яке вже має успіх. Учасники не обмежені у фантазії: вони можуть обирати будь-яке вбрання (головне – зручне), наносити яскравий неоновий мейк-ап. Саме тренування відбувається під музичний відеоряд. Так ми зберігаємо спортивну складову і водночас заряджаємо людей – показуємо, що є альтернатива звичному для багатьох п’ятничному відпочинку в барі.

Чи потрібні спеціальний одяг і взуття?

Потрібні просто зручне взуття і одяг, що не обмежує рухи, і разом з тим не надто вільний. Наприклад, довгі штани-кльош не радимо: вони можуть закрутитися на педалі під час занять. 

Люди, які регулярно займаються, іноді купують спеціальні велошорти з так названим «памперсом». Вони роблять посадку комфортнішою – іноді вона дійсно може викликати неприємні відчуття через анатомічні особливості. А завдяки спеціальним шортам подібні відчуття зводяться нанівець, тож сайклінг так ще приємніший.

Чи є протипоказання? Який ризик отримати травму?

У сайклі немає ударного навантаження на суглоби, тому, наприклад, лікарі-ревматологи рекомендують його як фізичну вправу, необхідну після травм нижніх кінцівок.

Та є й очевидні обмеження: захворювання серцево-судинної системи чи органів дихання (астма тощо). Якщо ці захворювання є, варто спочатку проконсультуватися з лікарем про можливість таких тренувань і їхній формат. І є велика вірогідність, що сайклінг людям із цими хворобами теж підійде – просто потрібно обрати підходящий формат.

Ризик отримати травму є тільки тоді, коли не дотримуєшся інструкцій тренера. А взагалі сайкл-тренування – один з найменш травмонебезпечних видів спорту.

Як відрізняється сприйняття сайклінгу в Україні і у світі?

Поки що сайклінг у нас не такий популярний, як за кордоном. Українці знають про нього не так багато і послуговуються стереотипами: нібито на сайкл ідуть тільки дівчата з метою схуднути.

Насправді ж сутність сайклінгу в ідеї, яка об’єднує в один рух і ком’юніті відвідувачів не тільки однієї студії, а навіть різних країн. Долучитися до цього ком’юніті може будь-хто з різною метою: схуднути, підтримувати себе у формі, покращити роботу серцево-судинної системи і витривалість організму, заряджатися емоціями, підтримувати позитивний настрій, знижувати рівень стресу, цікаво проводити час із друзями.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь