Спецпроєкти

Україна досліджуватиме космос разом із NASA: що це означає?


Державне космічне агентство України оголосило про співпрацю з NASA. Разом вони досліджуватимуть Місяць, Марс, комети та астероїди в межах програми «Артеміда».

Про це повідомляє пресслужба Державного космічного агентства. Там стверджують, що підписали певні домовленості з NASA. Проте поки що самого документу не оприлюдили.

Принципи програми передбачають мирне дослідження, прозору діяльність, сумісність систем, надання екстреної допомоги постраждалим, реєстрацію космічних об’єктів, поширення наукових даних, збереження спадщини та видобуток і використання космічних ресурсів відповідно до домовленностей.

Також підписанти зобов’язуються запобігати шкідливому втручанню і планувати безпечне поховання сміття.

«Це важливо для України, бо ми зможемо реалізувати власні проєкти в партнерстві з провідними космічними агенціями світу. Це логічний крок у продовження того, що ми же вступили до Moon Village Association. Українські проєкти вперше стали частиною глобального сценарію освоєння Місяця від ISECG, і логічно, що ми далі хочемо реалізовувати наш потенціал у межах програми “Артеміда”», – сказав Голова ДКА Володимир Усов.

Також підписання Домовленостей сприятиме обговоренню питання щодо укладення Рамкової угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Сполучених Штатів Америки про співробітництво у дослідженні та використанні космічного простору в мирних цілях.

Раніше ми розповідали, що агентство NASA оголосило про початок конкурсу Tipping Point. У межах цього конкурсу NASA реалізовуватиме низку проєктів загальною вартістю 370 мільйонів доларів. Нещодавно космічне агентство заявило про готовність профінансувати проєкт Nokia на 14,1 мільйона доларів.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Теги:
Ми в Телеграмі
підписуйтесь