Спецпроєкти

Археологи знайшли череп раніше невідомого виду людини


Австралійські вчені розповіли про череп Paranthropus robustus — «двоюрідного брата», який співіснував одночасно з ранніми предками людини Homo erectus понад 2 мільйони років тому.

Про це повідомляє пресслужба Університету Ла Троба.

Знахідку виявили у 2018 році на археологічному об’єкті неподалік Йоганнесбурга (Південно-Африканська республіка). За декілька метрів від цього місця у 2015 році знайшли подібний череп, але дитини Homo erectus.

Дослідники назвали знахідку «захопливою», адже раніше їм вдавалося виявити зуби або частинки кісток, але не цілий череп. Австралійські археологи кажуть, цей череп допоможе у вивченні мікроеволюції в межах людського виду.

Paranthropus robustus та Homo erectus жили приблизно в один час, але рештки першого виду з’являються частіше, пояснюють науковці.

«Ці два дуже різні види представляють різні еволюційні експерименти… Хоча зараз ми представники виду, який переміг 2 мільйони років тому, викопні дані свідчать про те, що кількісно представників Paranthropus robustus було більше за Homo erectus», – заявила авторка дослідження, докторка Анжеліна Ліс.

У Paranthropus robustus були великі зуби та маленький мозок, натомість у Homo erectus – великий мозок і маленькі зуби. Вважається, що перший вид загалом частіше вживав тверді рослини, наприклад, кору чи картоплю.

Учені припускають, що Paranthropus robustus еволюціонував через зміни довкілля. Зокрема у виду могли змінитися щелепи для кращого пережовування. Дослідники в майбутньому хочуть з’ясувати, як змінився вид та що призвело до його вимирання.

Раніше ми розповідали, що римляни першими практикували сортування, переробку та повторне використання відходів. Археологи в Помпеях виявили – величезні пагорби сміття, розташовані за межами міста, насправді були майданчиком для його сортування перед повторним використанням.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь