Спецпроєкти

Рік обізнаности про рак легені: що необхідно знати про хворобу


В Україні розпочався Рік обізнаности про рак легені.

У всьому світі саме листопад присвячений інформуванню про рак легені. Через поширеність цього виду раку і високу смертність засновано масштабний інформаційний проєкт, який триватиме рік.

Його мета – підвищити рівень знань українців про рак легені, його профілактику та лікування.

Про захворювання

Рак легені – одне з найпоширеніших онкологічних захворювань з високою смертністю. Щороку у світі від нього помирає більше людей, ніж від раку молочної залози та колоректального раку разом. В Україні це понад 9 000 людей на рік, у світі – понад 1 700 000.

Рак легені часто не проявляється симптомами у хворих на ранніх стадіях. Перші ознаки хвороби людина помічає вже на третій або четвертій стадії, коли більшості пацієнтів лікарі можуть запропонувати лише паліативне лікування. Таких пацієнтів – 70 відсотків.

Шанси подолати хворобу значно вищі, якщо вона виявлена на ранніх стадіях (88% у порівнянні з 19% пацієнтів, у яких виявлено хворобу на пізніх стадіях).

В Україні є організації емоційної підтримки онкологічних пацієнтів та спільноти, де пацієнти та їхні родичі діляться інформацією і історіями боротьби з хворобою.

Одна з найбільших таких спільнот, – громадська організація «Легені», яка підтримує проєкт «Рік обізнаности про рак легені».

У межах ініціативи «Рік обізнаности про рак легені» створено сайт stoplungcancer.org.ua – інформаційний центр, де можна знайти дані про захворювання.

На сайті можна дізнатися про перші ознаки захворювання, типи хвороби, види лікування, профілактику та дані про групи ризику. Окрім освітньої інформації, там є контакти діагностичних центрів та громадських організацій, що підтримують онкологічних пацієнтів.

Також на сторінці компанії «Рош Україна» у Facebook можна буде дізнатися про інформаційні та офлайнові заходи, які будуть проводитися наступного року.

Раніше ми розповідали, як впоратися з емоціями від діагнозу та якою має бути ефективна профілактика раку.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь