Спецпроєкти

Як розлука впливає на пристрасть?


Навіть у найміцніших союзах бувають періоди, коли хтось втомлюється від іншої людини. Партнерів може захопити рутина, а пристрасть, що була між ними спочатку, зникнути. 

Розповідаємо, чим корисна періодична розлука  з партнером/-кою та як можна повернути пристрасть у ваші стосунки.

Як близькість впливає на романтичні стосунки

Психологічну близькість визначають як відчуття того, що можна бути відкритими і чесними у розмові з партнером/-кою. Ви проводите багато часу разом, плануєте майбутнє, займаєтеся сексом, спільно подорожуєте. Любов дійсно передбачає бажання стати якомога ближчим/-ою з партнером/-кою.

Однак іноді романтизуються стосунки, в яких жоден не має особистого простору та ніби пов’язаний з іншим міцним ланцюгом. Ця ідея безмежного союзу комусь здається баченням духовної єдности партнерів, та у світі дорослих стосунків психологія називає цей процес конфлюенцією, або ж злиттям. Такі стосунки не можна назвати здоровими, і згодом вони можуть перетворитися у співзалежні

Основний парадокс любові та найважливіша складова еротичних стосунків – це тісний емоційний, тілесний та сексуальний зв’язок. Щоб стосунки були здорові, варто зберігати відстань одне від одного та періодично відокремлюватися.

Як взаємопов’язані розлука та пристрасть

Дослідження свідчить: пристрасть формує стосунки та зменшується у міру збільшення прив’язаности. Тобто що довше тривають ваші стосунки, то менше в них стає пристрасти і більше безпеки та довіри. Не варто думати, що згодом пристрасть зникає зовсім.

Можна порівняти стосунки з японською садовою технікою «міегакуре». Її суть полягає у тому, що важливі ландшафтні особливості повинні бути приховані за пагорбами, деревами або будівлями. Таким чином, проходячи шлях, відвідувач із задоволенням постійно відкриватиме для себе нові місця.  

У стосунках теж так. Якщо ми хочемо зберегти пристрасть, варто час від часу створювати тимчасові розлуки та очікування, завдяки яким приємно знову зустрічатися. Це той самий принцип, який пояснює, чому часткова оголеність часто є привабливішою, ніж повна. 

Іноді емоційна та фізична відстань одне від одного створює ідеальний період для охолодження, який вам обом вкрай необхідний. Це дозволяє повернутися з ясними головами та щось змінити у стосунках.

Як повернути пристрасть

Іноді день бабака триває безкінечно, вас охоплює рутина, а пристрасть здається ілюзорною та недосяжною. Спільні поїздки на вихідних, планування вечірніх або виникнення несподіваних побачень може допомогти позбавитися від рутинности та відновити зв’язок і захоплення вашим/-ою партнером/-кою.

Після короткої перерви приватні милі моменти разом або ж глибокі бесіди в нових обставинах допоможуть навчитися знову ділитися значими враженнями та ставати по-новому цікавими одне для одного.

Звичайно, може бути складно зачепити тему розлуки з партнером. Іноді фраза «Мені потрібно трохи власного особистого простору та часу» може здаватися образливою відмовою та сигналом про те, що у стосунках щось не так.

Ось що каже з цього приводу бельгійська психотерапевтка Естер Перель:

«Запізніле задоволення посилює бажання, і це не просто емоційний факт, а біологічний. Він стимулює активність дофаміну, одного з природних стимуляторів мозку, який є спорідненим з адреналіном. Наша здатність витримувати окреме провадження часу від партнера/-ки є передумовою збереження постійного інтересу та бажання у стосунках.

Для повернення пристрати я пропоную створити нові адреси електронної пошти, зарезервовані тільки для еротичних обмінів. Важливо не обговорювати тут буденні та рутинні питання  ваших стосунків – тільки спокуси та відверті розмови.

Або ж спробуйте визначити щотижня окремий день або ніч та влаштовуйте для партнера/-ки щось, чого ніколи раніше не робили, чи запрошуйте його/її туди, де ніколи удвох не бували.

Полюбіть думки та мрії вашого партнера/-ки, які не стосуються вас. Полюбіть конфіденційність та власні секрети, які є важливими для них. Це нормально – мати частину життя, яка ніяким чином не буде пов’язана з вами. У партнерів можуть бути  різні інтереси та життєві цілі, і це абсолютно нормально».

Отже, варто навчитися любити нашу розлуку з партнером/-кою, а не просто терпіти її. Любити і цінувати окремо проведений час. Якщо це здається вам складним, просто згадайте: найкраще, що ви можете зробити для здоров’я ваших стосунків, – це реалізувати себе як особистість.

 

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь