Спецпроєкти

«Однієї ночі я прокинувся прямо посеред сексу». Що таке сексомнія та наскільки вона небезпечна


Майл, 34

Зі мною таке було, коли вперше одружився. Однієї ночі я прокинувся прямо посеред сексу з дружиною. Це відбувалося протягом декількох місяців, коли я починав все менше спати. Але коли я був дуже втомлений, то спав міцно і ніяких нічних пригод зі мною не траплялось. Я не знаю, чи це дійсно взаємопов’язано, але так було в моєму випадку. 

Кетрін, 36

Страждаю від цього вже кілька років. Зазвичай це трапляється, коли почуваюся дуже втомленою. Можу прокинутися з усвідомленням, що зараз мастурбую. Я одинока мама з трьома дітьми, працюю повний робочий день, потім забираю дітей зі школи та займаюся хатніми справами. Мені дуже страшно будувати стосунки з кимось, адже здається, що вночі я пересплю з партнером, завагітнію і не буду пам’ятати про це. 

Софія, 25

Я не впевнена, що це саме сексомнія, але коли я лягаю спати, то завжди одягаю сорочку, шорти та спідню білизну. А потім вранці прокидаюсь голою і не маю жодного уявлення, як це відбувається. Був один період, коли я ночувала у свого хлопця  і перед сном ми займалися сексом. Згодом я заснула, а потім прокинулась і зрозуміла, що в цей момент ми знову кохаємося. Хоча я взагалі не пам’ятаю, як все починалось.

Джон, 28

Я ще з дитинства активно розмовляю уві сні і багато рухаюся протягом ночі. А сьогодні вночі моя наречена вигнала мене з ліжка, стверджуючи, що я намагався зайнятися з нею сексом. Хоча я нічого не пригадую. Останнє, що я пам’ятаю перед тим, як заснути відчуття тепла її шкіри поруч із моєю. І тут бац, вона мене відштовхує та каже, що їй погано і огидно. Я дуже злякався, адже через це ми навіть  посварилися. Можливо, вплинуло те, що ми багато випили сьогодні ввечері. 

Що це таке

Сексомнія (або ж секс уві сні) – це прояв ненормальної сексуальної  активности в людини, яка спить. Під час епізоду сексомнії людина може мастурбувати або пробувати зайнятися сексом з іншою людиною. 

Така поведінка є окремою формою парасомнії (сомнамбулізму), вважається розладом і потребує лікування. До нормальної сексуальної поведінки під час сну належать полюції, ерекцію та оргазми уві сні.

Першим клінічним випадком сексомнії вважають випадок чоловіка, який мастурбував уві сні. Випадок був зафіксований у 1986 році.

Причини і лікування сексомнії

Сексомнія може вразити людей усіх вікових груп. Та є групи підвищеного ризику. Серед них люди, які 

Серед причин сексомнії може бути й недосип, який загалом негативно впливає на мозок і поведінку. М’язи, наприклад, здатні регенеруватися навіть без сну, а ось нейрони такого не вміють. Тож тривалі періоди недосипання можуть порушити функціонування нейронів і вплинути на здатність мозку формувати спогади. 

Сексомнія також може бути спровокована фізичним контактом, ініційованим партнером/-кою. 

Лікування сексомнії  призначає спеціаліст. Воно може включати у себе зміну способу життя, ліки за рецептом та CPAP (постійний позитивний тиск у дихальних шляхах) у випадку супутнього апное.

Як реагують партнери

Сексомнія партнера/-ки – завжди несподіванка. Для когось вона може бути навіть приємною, для когось – жахливою.

Своїм досвідом ділиться Амелія:

«Мій хлопець має сексомнію, але для мене це не є великою проблемою. У рідкісних випадках він займається сексом, не прокинувшись взагалі. Здебільшого він отямлюється на останніх стадіях, тобто перед еякуляцією. 

Коли він починає торкатися і тертися об мене під час сну, його дихання важчає, і він стає більш спітнілим. Саме за цими ознаками я розумію,  що це інцидент із сексомнією. Спочатку я думала, що він не спить, а тепер я легко можу зрозуміти різницю. До того ж уві сні він більш рішучий, сильний та розкутий, і мені це навіть подобається.

Хороший спеціаліст пояснив нам, що це пов’язано з іншими розладами сну та призначив лікування. Справді, крім сексомнії, хлопець завжди прокидався кілька разів протягом ночі та бачив кошмари».

Та іноді сексомнія стає величезною проблемою й негативно впливає на стосунки у парі.

Емі розповідає про те, що нічна поведінка чоловіка справді руйнує їхній шлюб:

«Я одружена зі своїм чоловіком 7 років. 

Останні кілька років він постійно намагається зайнятися сексом зі мною уві сні. Для мене така поведінка нестерпна, адже під час епізодів сексомнії він може бути дуже грубим.

Через це я стала погано спати. Вночі він торкається різних частин мого тіла, хапає мене за груди, намагається увійти в мене та налягає всім тіло зверху. Поведінка стає дедалі гіршою, і я починаю  ненавидіти його за це. Раніше він завжди думав, що я просто жартую або брешу»

Важливим є розуміння того, що сексомнія – це несвідомий  розлад, який дійсно потребує лікування. І звісно, обоє в парі мають бути готовими до серйозної розмови про розлад і пошуку компромісу. Часто сексомнія завдає незручностей обом, тож можливим варіантом рішення, крім лікування, є сон в окремих ліжках. 

І важливо: партнер/-ка із сексомнією не має уникати лікарів. Якщо він/вона заперечує наявність проблеми і не бажає лікуватися, хоча завдає близькій людині дискомфорту, це вже тривожний дзвіночок.

Сексомнія чи зґвалтування. Як такі випадки регулюються юридично?

У деяких випадках медичний діагноз «сексомнія» використовувався як кримінальний захист у суді за фактом випадків сексуального насильства та зґвалтування.

Леонард Ендрю Спенсер увійшов у історію як перша людина, визнана невинною у зґвалтуванні через сексомнію.

48-річний чоловік увійшов у спальню гостя в його будинку у Нхулунбуї на північному сході Арнем-Ленд рано вранці. Він ліг у ліжко до 21-річного хлопця та почав виявляти грубі сексуальні дії щодо нього. Спенсер заявив, що не пам’ятає нічого про ту ніч. Його адвокат стверджував, що чоловік на той час був у депресії через розрив шлюбу і має сексомнію. Спенсера виправдали.

Кількість сексуальних злочинців, які заявляють, що сексомнія є причиною їхніх злочинів, швидко зростає. Американська асоціація сну заохочує кваліфікованих лікарів брати участь в експертизі. У таких випадках варто справді переконатися, що діагноз підтверджений, а не лише спроба звільнення від звинувачень у сексуальних злочинах.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь