Спецпроєкти

Ви напевне чули про «СПАЛАХ» – документалку про нову українську культуру. Першу серію вже можна подивитися


«СПАЛАХ» – це документальний серіал, у якому йдеться про нову українську культуру та її сучасних героїв і героїнь. Складається він з 10 епізодів, кожен з яких присвячений окремій темі: феномену української попмузики та кліпмейкінгу, кіно, комедії, стріт-арту, локальним брендам одягу. 

Ідея серіалу вже давно висіла в повітрі. Останніми роками питання української ідентичности постає надто гостро, і проєкту, який розповідав би про розвиток нової української культури і її особливостей, бракувало. І символічно, що він з’явився в непростий для всіх нас 2020-й, зробивши цей рік хоча б трохи кращим.

Про зйомки, учасників та обсяг роботи над серіалом

Творці відзняли понад 100 інтерв’ю задля 10 епізодів.

Героями та героїнями стали MONATIK, Юрій Бардаш, Роман Вінтонів (Майкл Щур), ONUKA, «ДахаБраха», Влад Яма, Євген Клопотенко, Антоніо Лукіч, Олексій Потапенко, Андрій Данилко, Гео Лерос, Алан Бадоєв, Vivienne Mort, ресторатори Дмитро Борисов, Міша Кацурін, засновники CLOSER, Veselka, «Культура Звука», «Планета кіно», Ukrainian Fashion Week, KSENIA SCHNAIDER та багато інших представників української культури.

За словами творців серіалу, головна мета цієї роботи – створити єдину історію про самодостатню і стильну українську культуру. А ще – показати українцям, що в нас є круті митці з роботами світового рівня – хай ще не визнані світовою індустрією.

От що про серіал каже Максим Сердюк – головний редактор музжуру СЛУХ та генеральний продюсер «СПАЛАХУ»:

Я вірю, що культура – вона як вірус. Їй потрібні сприятливі умови – і вона сама виросте, жодна допомога зі сторони не потрібна.

Ми помітили, що в українській музиці кожні 4-5 років відбуваються спалахи – з’являються нові імена та віяння, старі відходять на другий план. Пізніше ми почали досліджувати і знаходити схожі спалахи в інших сферах культури. Ось про них ми і розповімо теж. 

Такі спалахи завжди виникають під час і після криз. Коли сьогоднішня криза закінчиться, можемо очікувати на новий культурний «спалах». А ми цим документальним серіалом підготуємо для нього ґрунт.

А от коментар Артема Григоряна – режисера та співавтора ідеї:

СПАЛАХ – це документальний серіал України не про історії окремих людей або історичні події, а збірна монументальна розповідь про цілі сфери української культури, про те, де вони беруть свій початок, як розвиваються і що ми маємо наразі. 

Де подивитися перший випуск?

Перший випуск, присвячений фольку, вже можна переглянути тут: 

Це дослідженя феномену фольку – його шлях від українських сіл до великої сцени.  У цій серії взяли участь «ДахаБраха», Ната Жижченко (ONUKA), Олег Скрипка, Аліна Паш, Влад Троїцький, Дмитро Мазуряк (KAZKA), Марина Круть, Юлія Юріна (YUKO), майстер народних інструментів Михайло Тафійчук та дослідники Віталій Бардецький і Сергій Постольников.

Ната Жижченко (ONUKA), цитата із серії:

Я чую українські народні старовинні мотиви в адських обробках, ці жахливі застольні, весільні пісні, які паплюжать сенс звучання і мелодику фольку. Цього було дуже багато до 2014 року, і мені просто хотілося показати, що може бути по-іншому.

Існують дослідження, які доводять, що революції завжди супроводжуються вибухом у культурній сфері, тому що падають економічна, соціальна сфери, і як баланс виростають культурні платформи. Так сталось і в нас.

Олег Скрипка, цитата із серії:

Українці – це співоча нація, і в цьому є дві складові. По-перше, і це очевидно, – співати краще, коли в мові є багато голосних. І друге – це наша емоційність і журливість. І звук, і емоція – це вібрація, тому в нас і виходить така щира музика.

Весь цей фольклорний момент має настільки нереалізований потенціал в Україні, що вже у нульових стає зрозуміло – із цим потрібно щось робити.

Усі інші серії поступово з’являтимуться на YouTube-каналі СЛУХ

Документальний серіал «СПАЛАХ» створено за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь