Спецпроєкти

Доставка дронами та онлайн-дерматолог: добірка білоруських стартапів


Минулого тижня ми розповідали про технологічні стартапи Франції, а сьогодні робимо огляд інновацій у Білорусі.

У матеріалі: білоруські сервіси, які будують маршрути подорожей, виявляють небезпечні родимки і не тільки.

80days.me

80days.me – сервіс, який допомагає мандрівникам скласти маршрут подорожі кількома містами та одразу обрати квитки на зручні дати.

У конструкторі можна скомбінувати в одній подорожі до 25 міст. У поїздку можна включити квитки на літаки, потяги і кораблі, і є можливість придбати їх одним платежем.

Система забезпечує автоматичну реєстрацію на кожен рейс за день-два до відльоту.

У сервісу вигідні умови скасування поїздок: наприклад, 100% запитів на повернення коштів, пов’язаних із COVID-19, з березня по липень були цілком задоволені.

LingvaNex

Стартап LingvaNex створює програми-перекладачі для мобільних платформ, розумних годинників, голосових асистентів Amazon Echo і Google Home та доповнення до браузерів.

Крім того, у Lingvanex є чат-бот для месенджерів, клавіатура з перекладом і переклад написів на зображенні, голосовий перекладач для конференцій.

Компанія почала працювати над сервісом у 2012-му і сьогодні отримує приблизно 25 млн завантажень щомісяця. У 2016-му сервіс почав використовувати у роботі технологію нейронних мереж та створює машинний переклад, подібний до перекладу людини.

PigPug

Завдання стартапу PigPug – полегшити життя людей зі СДУГ (синдромом дефіциту уваги і гіперактивности). Від цього розладу потерпає 3-5% людей у всьому світі, та частіше він проявляється у дітей.

Розробники сервісу створили безпровідну нейрогарнітуру, яка допомагає людям зі СДУГ бути більш зосередженими та спокійними. Датчики пристрою впливають на активність мозку та передають сигнал на мобільний телефон або планшет.  Під час  відеогри або перегляду фільму програма контролює роботу мозку на нейронному рівні.

Навчання доступне в дистанційному варіанті та не пов’язане зі змістом відеоігри чи фільму.

Перші результати проявляються вже за перші 5-6 занять.


Stroboscope.me

Stroboscope.me – бот, який замінює співробітників відділу маркетингу в аутсорсингових ІТ-компаніях.

Бот виконує завдання лідогенерації та здійснює пошук у мережі за заданими параметрами.

Він використовує список компаній, щоб знайти осіб, які приймають рішення (генеральний директор, технічний директор, керівник команди, HR, CMO). Програма створює базу даних з іменами, посиланнями на профілі в LinkedIn та перевіряє, чи є цей контакт у CRM-системі. 

Бот не тільки завантажує дані до будь-якої CRM-системи, але й виконує у ній додаткові дії – наприклад, надсилає нагадування менеджерам.

Команда стартапу розробляє також прототипи роботів-рекрутерів, роботів-секретарів та роботів-SMM-менеджерів. 

Artyline

Мобільний застосунок Artyline призначений для product-менеджерів та UX-дизайнерів. Сервіс перетворює скетчі, намальовані на папері, на AR-макети. Їх можна редагувати та одразу ділитися з іншими користувачами.

В основі інструменту лежить технологія комп’ютерного зору: людина наводить камеру телефону на малюнок і одразу в доповненій реальності бачить свій макет. Алгоритм розпізнає кожен елемент на папері – картинку, кнопку, заголовок – та автоматично виставляє правильну відстань між ними.

Після цього застосунок заміняє розпізнані об’єкти на реальні картинки і накладає на фотографію шаблон зі стилем. Користувач отримує дизайн-макет і нативний код, які можна конвертувати в потрібні формати – зазвичай ті, які використовують більшість дизайн-інструментів.

Модель монетизації сервісу – підписка Freemium Business. Її вартість складає $ 18 на місяць.

Dronex

Минулого року стартап Dronex і служба доставки їжі Menu.by запустили доставку їжі в Мінську за допомогою дронів.

Засновник стартапу Володимир Давидов розповідає: «На момент початку проєкту на ринку не було готових дронів для виконання доставки. Перед нами стояло безліч технічних викликів. 

По-перше, потрібно було зробити дрон досить надійним і безпечним для людей: китайські квадрокоптери падають і розбиваються десятками щодня. Регулярну службу доставки з такими не побудуєш.

По-друге, треба було зробити систему завантаження і вивантаження. І ці умови повинні були бути не в чистому полі, а саме там, де живуть люди: місто, передмістя, щільна забудова та відсутність відкритих територій».

У пілотному проєкті використовували дрон, який перевозить до трьох кілограмів вантажу на відстань до 20 км. Дрону не потрібна окрема територія для приземлення. Пристрій зависає в повітрі над точкою вивантаження і спускає вантаж на тросі, самостійно його відчіплює і повертається на базу.

Skinive

Стартап Skinive – це віртуальний дерматолог, який перевіряє родимки і пігментні плями, аналізує ризик виникнення онкологічних захворювань визначає ВПЛ, тип акне та інші хвороби шкіри.

Для перевірки родимки необхідно мати смартфон з камерою. Ви робите знімок ділянки шкіри, нейромережа порівнює його з тисячами клінічно підтверджених випадків дерматоскопії. Після цього програма рекомендує профіль лікаря, до якого потрібно звернутися (косметолог, дерматолог, дерматоонколог).

За час роботи програма виявила 5496 випадків акне, 2057 папілом та 3371 онкологічних ризиків.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь