Спецпроєкти

Ковід-трекери: що це, які бувають і чи справді потрібні?


До COVID мало хто займався питаннями трекінгу інфекцій – хіба лише епідеміологи та науковці. У 2019 році виник справжній бум на ковід-трекери додатки, які можуть допомогти уникати епідемій та пандемій. 

bit.ua розібрався, як працюють covid-трекери і які бувають застосунки.

Ковід-трекер – це застосунок у смартфоні, який допоможе вберегтися від Covid-19 та потурбується, щоб ви не заразили інших. Трекери за допомогою Bluetooth відстежують, які користувачі контактують один з одним, вираховують безпечну соціальну відстань та пересування. Користувачі додатків можуть повідомляти про позитивні тести на Covid-19, а решта – отримувати сповіщення про те, що контактували з хворою людиною. 

Щоб заохотити людей ділитися інформацією про коронавірус і уникнути поширення хвороби, уряд Сингапуру під час першої хвилі пандемії, ініціював випуск додатка TraceTogether, а з ним і мотиваційний ролик, у якому закликав громадян стягувати програму і ділитися даними про пересування та соціальні контакти. За задумом, через Bluetooth телефони користувачів додатку обмінювалися кодами, і, якщо хтось із людей, з якими ви були у близькій дистанції, отримував позитивний тест на коронавірус, на ваш телефон приходило сповіщення. Аналогічний досвід використовують і інші країни. Contact tracing – відстежування контактів користувача додатка – основний принцип роботи цих програм. 

Якщо вас хвилює самопочуття, трекери дають поради, що робити чи куди звертатися. Деякі програми, як-от одна з найпопулярніших за кількістю завантажень COVID Tracker Ireland, поєднують у собі кілька функцій: це і інформація про симптоми, і найсвіжіші дані про поширення хвороби, і нагадування про дотримання безпечної дистанції.

Наприклад, у додатку HEALTHLYNKED COVID-19 Tracker можна дізнатися, скільки хворих у вашому місті чи районі, отримати останні дані ВООЗ, а ще обговорити в чаті симптоми та, приміром, побачити місця продажу масок або ліків.

Повідомити про самопочуття і ознайомитися з переліком найближчих лікарень можна у додатку My Covid19 Tracker. Він також збирає дані про кількість хворих у місцевості, де проживає користувач.

Поле для злочинів і стартапів

Як водиться, не обійшлося без проблем. Останнім часом App Store та Google Play зосередилися на тому, щоб якомога якісніше перевіряти трекери та додатки, пов’язані з Covid-19. Усе через нарікання користувачів, які стали жертвами шахраїв та неякісних додатків. 

Одна з таких сумнозвісних історій сталася з додатком CovidLock (Coronavirusapp), який обіцяв надавати користувачам інформацію щодо поширення коронавірусної інфекції у світі в режимі реального часу. Однак замість цього додаток блокував телефон і вимагав плату за збереження конфіденційної інформації.

Питання конфіденційності –  найбільша проблема, яка поки що не має рішення, яке б влаштовувало всіх. Однак серед тих, кому вже зараз, окрім пацієнтів, необхідні ці невеличкі додатки є важлива група – медики та медичні науковці. Справа в тому, що завдяки цим трекерам лікарі можуть більше знати про хворобу, фіксувати невідомі раніше симптоми та ускладнення.

Це також спосіб зібрати якомога більше соціометричних даних і знань про хворобу, не допустивши при цьому колапсу гарячих ліній міністерств та лікарень. Кожен користувач смартфона й додатка стає учасником створення статистичної картини, кажуть у ВООЗ, в якому вважають, що «програма не може працювати і бути ефективною сама по собі».

Через зростання попиту на такий дослідницький інструмент технологічні компанії вже два роки приділяють багато уваги розробкам цих застосунків, їхньому дизайну та намагаються додати до них якомога більше функцій.

Так, наприклад, британський стартап Zoe розробив додаток для iOS і Android під назвою Covid Symptom Tracker. Додаток використовує дані про стан здоров’я, якими діляться самі користувачі.  Він також  «підтягує» дані про тестування на коронавірус, таким чином користувач може дізнатися про хворих у своєму районі. За допомогою стартапу можна побачити картину поширення Covid-19. Окрім цього, він щодня нагадує власникам відповісти на кілька питань про самопочуття. Це анкетування займає лише хвилину на день, але це збір тих самих даних, аналіз яких є таким необхідним для медичних закладів та компаній. У перший день додаток завантажили понад мільйон користувачів.

Інший приклад – канадський стартап Proxxi, який створив Halo. Його вартість – $100. Це вже не тільки додаток, а повноцінний пристрій. Його можна носити на руці, і він вібрує при зменшенні дистанції менше ніж 2 метри поряд з аналогічним пристроєм. Така ідея виникла для збереження безпечної відстані між працівниками, які в умовах пандемії повинні ходити на роботу.

Китайці пішли далі і створили окуляри для відстежування хворих на Covid-19. Стартап Rokid представив окуляри, які можуть визначати температуру тіла 200 людей у радіусі 3 метрів за 2 хвилини! Пристрій максимально технологічний: оснащений інфракрасним датчиком, процесором Qualcomm, 12-мегапіксельною камерою. Ним можна керувати голосом для створення фото і відео.

Ковід-трекери допомагають попередити та стримати поширення хвороби, адже часто вона протікає безсимптомно і носій вірусу не знає, що хворий. Можливо, медики та вірусологи часів іспанського грипу або чуми багато б віддали, щоб мати хоча б частину наших технологій у боротьбі з пандемією.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь