Спецпроєкти

Wtech відсвяткувало 2 роки: як жінкам забити на стереотипи та успішно будувати кар’єру


25 листопада міжнародне ком’юніті для топ-менеджерок у IT-галузі Wtech відзначило свій другий День народження. Святкування відбувалось у форматі онлайн-шоу.

У прямому етері Wtech Time Show зустрілися засновниця TA Ventures, co-founder Wtech Вікторія Тігіпко та CEO & Founder SLOVA Tech PR, CEO і co-founder Wtech Вірослава Новосильна. Також своїм досвідом у бізнесі та поглядами на жіночу кар’єру в IT з тисячами глядачів поділилися запрошені гості:

  • Дмитро Волошин, СТО Preply;
  • Ірина Горова – Co-Founder і CEO групи компаній MOZGI GROUP;
  • Вадим Іщенко, СМО Uklon;
  • Марк Патчетт, засновник Growth Shop і Галина Палійчук, керівниця Growth Shop Ukraine;
  • Аліна Щербина, СОО Escape Lab;
  • Владислав Савченко, засновник і президент Європейської асоціації програмної інженерії (EASE).

Ведучими вечора стали Карина Дубініна, засновниця б’ютімережі Backstage, і шоумен Арсен Цимбалюк.

«Рентабельність бізнесів, що мають більше 3 жінок у топменеджменті, в 2,5 рази більше – це важлива економічна складова, яка свідчить про необхідність вирівнювання гендерного балансу. Приблизно 25% жінок сьогодні не мають рольових моделей, а від синдрому самозванця сьогодні потерпають більше ніж 70%. Ми хочемо це змінити, а тому вважаємо дуже важливим розвивати й підтримувати кластер жінок у малому та середньому бізнесі», – розповідає Вікторія Тігіпко.

«Сьогодні в Україні та світі все більше уваги приділяється питанням гендерної рівности. Завданням Wtech є підтримка жінок, які обрали для себе сферу підприємництва та технологій. Для цього ми надаємо можливість нетворкінгу, менторства, а також консультацій з едвайзерами та лідерами індустрій», – ділиться Вірослава Новосильна.

У студії Wtech Time Show гості обговорили тему гендерної інклюзивности в бізнесі і технологіях. Так, CTO Preply Дмитро Волошин зазначає, що для ефективної роботи необхідно відходити від стереотипів у підборі персоналу. Цікавим фактом є те, що в Preply рівні можливості співробітників полягають не тільки в працевлаштуванні, але й можливості брати відпустку по догляду за дитиною незалежно від гендеру. Preply охоче підтримує жінок, які хочуть почати кар’єру в IT і зайнятися підприємництвом.

Вадим Іщенко, директор маркетингового розвитку Uklon, вважає важливим у бізнесі не тільки експансію ринків, а й розвиток, який компанія дає соціуму. Наразі в Uklon працює 150 людей, 50% з яких – жінки. Частина з них є топменеджерками Uklon.

З Вадимом погоджується і засновник Європейської асоціації програмної інженерії Владислав Савченко.

«Одне із завдань нашого бізнесу – це створення привабливого образу українського ринку для іноземних інвесторів. Ми хочемо зробити з України найпривабливішу гавань для розвитку технологій зі всієї земної кулі. Звісно ж, обговорюючи можливості співпраці, зачіпається і гендерний баланс співробітників компанії. Одними з наших найкращих менеджерів є жінки. Завдяки їхнім зусиллям нам набагато простіше вести діалог про ефективність роботи з інвесторами. Крім того, ми підписали меморандум з Wtech і вже розробляємо активний план співпраці, щоб резидентки ком’юніті завжди могли звернутися до Асоціації за підтримкою, менторством і будь-якою іншою необхідною експертизою», – ділиться підприємець.

Засновник e-commerce бізнесу Growth Shop Марк Патчетт і директорка Growth Shop Ukraine Галина Палійчук розповідають, що під час підбору співробітників і співробітниць, а також партнерів звертають увагу на спільні цінності. Адже в сучасному світі важливу роль відіграє рівність, довіра і можливість будувати не лише операційні процеси, але й стосунки. Вони своєю чергою допомагають створювати гідні рольові моделі і сприяти кар’єрному зростанню.

CEO та співзасновниця MOZGI Group Ірина Горова поділилася кар’єрним шляхом у медіабізнесі і складнощах позиціонування себе як підприємиці в маскуліноцентричному середовищі. Вона радить жінкам постійно вчитися, розвиватися і дивитися ширше.

«Навколо дуже багато відкритих дверей. Варто тільки навчитися їх помічати. І обов’язково вірити в себе. Тоді ніхто не зіб’є вас на шляху до вашої мети», – вважає Ірина.

Аліна Щербина розповіла про те, чому важливо займатися гендерним вихованням з дитинства, і про те, як Escape Club надає рівні дітям можливості у сфері освіти незалежно від статі і гендеру.

Wtech активно взаємодіє з бізнесами, підприємцями і лідерами індустрій. За 2 роки ком’юніті запустило представництва в дев’яти містах України, а в листопаді 2020-го – в Лондоні. Залучило 3500 учасниць, 40 едвайзерів і 18 кураторів, а також об’єднало понад 5000 жінок офлайн і онлайн. Перспективу подальшого розвитку Wtech бачать у запуску проєкту в Німеччині, США, Франції та інших країнах; розширенні кола учасниць до 10000 до 2022 року, а також синергії з технологічними компаніями в межах програми Friends of Wtech.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь