Спецпроєкти

В Україна хочуть легалізувати вогнепальну зброю


Парламентський комітет рекомендує Верховній Раді ухвалити законопроєкт про обіг цивільної вогнепальної зброї та боєприпасів. 

Про це повідомляє пресслужба Комітету. 

Законопроєкт має на меті врегулювати на законодавчому рівні відносини, що виникають під час обігу в Україні цивільної вогнепальної зброї і бойових припасів до неї. 

«Україна – єдина в Європі країна, яка досі не має закону про обіг зброї», ㅡ зазначив голова підкомітету Олександр Дануца.

Про що йдеться в законі?

Закон встановлюватиме категорії цивільної вогнепальної зброї:

А – автоматична вогнепальна зброя;

В – гладкоствольна короткоствольна вогнепальна зброя (травматична);

С – короткоствольна вогнепальна зброя;

D – довгоствольна вогнепальна гладкоствольна зброя;

Е – довгоствольна вогнепальна нарізна і комбінована вогнепальна зброя.

У документі також прописані правила отримання цивільної зброї особам, які:

  • не мають медичних протипоказань;
  • не мають судимості, що погашена чи знята у встановленому законом порядку;
  • не притягалися до адміністративної відповідальності протягом останнього року за статтями 130, 172, 172, 173, 173, 173, 174, 183, 184, 185, 186, 186, 187, 190-195, 203, 203, 204, 204-204.

Окрім цього, хочуть ввести документ на кшталт посвідчення водія, у якому зазначатимуть категорію зброї, що може набути власник – тобто запровадити Посвідчення власника зброї. Також проводитимуться курси з вивчення матеріальної частини зброї, правил поводження та її застосування.

У разі ухвалення Законопроєкту має з’явитися Єдиний держреєстр цивільної зброї. Власників зброї зобов’яжуть страхувати цивільну відповідальність за шкоду, яку вони можуть заподіяти іншим людям чи їхньому майну.

Раніше ми розповідали, що міністр цифрової трансформації Михайло Федоров анонсував нові проєкти та сервіси, які запустить Мінцифра в першому кварталі 2021 року. 

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь