Спецпроєкти

Чи можуть медичні застосунки шкодити здоров’ю?


Застосунки для відстеження фізичних та ментальних показників стали революційними у сфері охорони здоров’я. Програми допомагають нам визначати оптимальний денний раціон, долати симптоми депресії чи навіть ставити діагнози. 

Наскільки ці програми безпечні у використанні та з якими проблемами можуть стикатися користувачі – розповімо в матеріалі.

Користь чи шкода

Майже 20 відсотків усіх користувачів смартфонів (а це приблизно 500 млн людей) мають на своєму пристрої одну або кілька програм з розділу «Здоров’я». ‍

Безкоштовні фітнес-трекери і лічильники калорій вже стали класикою. Популярности набирають і застосунки, які контролюють артеріальний тиск, відстежують якість сну і навіть заявляють про наявність епілепсії чи раку.

Ще 7 років тому дослідження Медичного центру Університету Пітсбурга поставило під сумнів точність чотирьох застосунків, які нібито виявляють рак шкіри. Лікарі використали для оцінки 188 фото: на 60-ти зображеннях була меланома, а на інших 128 доброякісні новоутворення. У результаті навіть найточніша програма пропустила 18 з 60 зображень меланоми та стверджувала, що людина має низький ризик розвитку раку.

Даррелл Рігель, лікар медичного центру Нью-Йорка, прокоментував ці висновки:

«Для ефективного лікування меланоми важлива саме рання діагностика, тому ми дуже стурбовані популярністю цих програм та недійсними результатами. Пацієнти обирають застосунок замість консультації лікаря, і це неправильно. 

Програма, яка не базується на наукових даних, може давати оцінку або пропонувати лікування, яке в кращому випадку буде марним, а в гіршому – шкідливим»

Інший бік медалі

Багато медичних застосунків вимірюють рівень глюкози в крові, артеріальний тиск, фізичну активність, роботу легенів, рівень кисню та серцевий ритм. 

Існують програми, які підключаються до зчитувача глюкозних смужок та перетворюють ваш смартфон у глюкометр. Якщо ж застосунок відображатиме неправильне значення глюкози або рекомендуватиме неправильну дозу інсуліну (для людей з діабетом 1 типу), то після його введення в пацієнта може спостерігатися небезпечно низький або високий рівень глюкози.

Це стосується і застосунків, які вимірюють частоту серцевих скорочень. Кардіологічна клініка Цюріха у Швейцарії виявила невідповідність у їхній діагностиці: безконтактні пристрої показали набагато меншу кількість серцебиття, ніж у реальності.

Якщо ж такими застосунками користуються некомпетентні лікарі, результати також можуть бути сумними. Наприклад, якщо лікарю необхідно призначити курс лікування для пацієнта з неконтрольованою астмою, а програма не порекомендує лікування за доказовою медициною (наприклад, інгаляційні стероїди), то пацієнт може постраждати.

Усе таємне може стати явним

Адепти медичних застосунків стверджують, що програми мають позитивний вплив на медичне співтовариство та пропонують величезні переваги як пацієнтам, так і постачальникам медичних послуг. Крім моніторингу здоров’я, застосунки усувають розрив у спілкуванні між пацієнтами і лікарями, збирають відповідну медичну інформацію та відправляють її безпосередньо лікарю.

Справді, деякі програми розраховують ризики пацієнтів на основі їхніх особистих даних. Наприклад, калькулятор серцевого ризику може використовувати вік пацієнта, стать, статус куріння, артеріальний тиск, рівень холестерину та іншу інформацію.

Душан Гунасекера, випускник лікарні Святого Варфоломія у Великобританії, сказав:

«Попри те, що ці дані можуть бути корисні, лікар не може гарантувати, що прилад для вимірювання артеріального тиску, моніторингу глюкози або фітнес-трекер робить точні вимірювання, тому малоймовірно, що ми скоро дійдемо до того, що лікар подивиться в телефон і одразу поставить діагноз».

Тут і криється ще одна важлива проблема безпека конфіденційної медичної інформації. З розвитком технологій зростає і кількість витоку даних. 

Наприклад, опитування показало, що 26% споживачів США зіткнулися з витоком даних у сфері охорони здоров’я. Крім того, 50% цих людей постраждали від крадіжки медичних даних, які коштували при цьому кожній особі $2500.

Замість висновків

Цифрові зміни зачепили й медицину, тож трансформацій уже не уникнути. Розробники створюють програми, які користуються популярністю. Та їхня ефективність все ще залишається під питанням. 

Самі розробники стверджують, що їхні застосунки мають лише освітню мету, а не діагностичну. Тим паче вони не претендують на заміну стандартній медичній допомозі.

Користуватися такими застосунками можна, проте важливо завжди додатково перевіряти інформацію та отримувати консультацію реального лікаря (теж бажано того, який працює за  доказовою медициною).

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь