Спецпроєкти

Дослідження: температура планети піднялася до критичної позначки


Температура Землі піднялася до найвищої позначки за 12 тисяч років.

Про це повідомляє The Guardian.

Такого висновку дійшли вчені університету Рутгерса в Нью-Брансвіку (США).

Що це означає?

Науковцям вдалося вирішити температурну дилему останнього післяльодовикового періоду, який почався майже 11 700 років тому і триває досі. Раніше, вважалося, що за останні 12 тис. років температура Землі зростала і дійшла до піку 6 тисяч років тому, а потім знову прийшло похолодання. Проте через промислову революцію температура Землі знову почала зростати.

Учені з Нью-Брансвіку помітили головну похибку в таких дослідженнях. Вони зрозуміли, що попередні моделі враховували тільки температури під час спекотного літа та упускали холодні зими. Саме тому на виході дослідження отримували неприродно високі річні температури.

Тепер ученим вдалося довести, що температура Землі невпинно підвищувалася. 

«Ми показали, що середньорічна температура у світі зростала протягом останніх 12 000 років. Це означає, що сучасний, спричинений людиною період глобального потепління пришвидшив довгострокове підвищення глобальних температур, зробивши сьогодення абсолютно незвіданою територію», – зазначила керівниця дослідження Саманта Бова.

Раніше ми розповідали, що ООН і Оксфордський університет провели всесвітнє дослідження, в межах якого опитали 1,2 мільйони людей про кліматичні зміни. 

В опитані взяли участь люди від 14 до 60 років з 50-ти країн світу.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь