Спецпроєкти

Remote назавжди? Засновник мережі коворкінгів про кризу індустрії у 2020 році та прогнози на майбутнє


5 років тому Валерій Омельченко заснував Hub 4.0 один з перших коворкінгів у Києві, який згодом розрісся і став мережею. Та у 2020 році пандемія і віддалена робота помітно вдарили по індустрії коворкінгів. Завдяки чому їм вдалося вижити? bit.ua зустрівся з Валерієм, щоб з’ясувати це та дізнатися, чи повернемося ми в офіси в постковідну еру.

Як 2020-й вплинув на роботу коворкінгів?

Навесні експерти прогнозували, що класичні офіси у бізнес-центрах по всьому світу залишаться в минулому. Звісно, така доля могла чекати і на коворкінги. Ми тоді зовсім зупинили роботу конференц-залів і переговорних кімнат у Hub 4.0, була обмежена діяльність офісного простору. Це був непростий час. Та згодом потреба людей у робочому просторі відновилась, і все частіше вони стали обирати коворкінги, як вільніший формат офісної роботи.

Справа в тому, що неймовірна ефективність на ремоуті, про яку багато говорили на початку карантину, почала падати. Гадаю, всі відчули, як морально складно перебувати вдома 24/7. Багатьом хочеться хоча б інколи бачитися зі своїми колегами, подумати «про когось», та й просто вийти разом на каву. Ми люди, а не роботи. Тому, коли карантин послабили, а ми ввели всі необхідні антиковід-правила на локаціях, частина наших резидентів повернулася.

Ми розуміли, що найвартісніший наш продукт – смартофіси (закриті офіси для команд від 2 до 46 осіб, – прим. ред.) – у цій ситуації стає найвразливішим. Нові компанії не бачили сенсу заїжджати в нові приміщення, адже більшість з них перейшли на віддалену роботу. Тоді ми розробили систему знижок для таких клієнтів, що дало нам можливість заповнити ряд офісів, які звільнилися.

Окрім того, ми почали адаптувати свої продукти під користувача: хочете орендувати одне місце в коворкінгу, але приходити по черзі з другом? Будь ласка. Хочете забронювати закритий смартофіс на кілька годин? Без проблем.

Можливо, саме завдяки цим крокам нам вдалося зберегти свою команду – жоден працівник не покинув Hub 4.0. Ба більше, у квітні 2020-го ми відкрили другу свою локацію в районі КПІ – Hub 4.0 CAMPUS. Відтоді Hub 4.0 став мережею просторів для роботи.

Як змінилася поведінка українців, які користуються коворкінгом?

Люди стали обережнішими. Попри те, що ми дотримуємося безпеки на локаціях, більшість все одно боїться заразитися вірусом. Доволі сильно серед наших продуктів «постраждали» конференц-зали, де зазвичай проводяться майстер-класи, лекції чи семінари – цифри впали десь на 70%.

Водночас переговорні кімнати зараз просто б’ють рекорди – їх популярність зросла вдвічі: команди приходять туди на кілька годин для здійснення конференц-колів (у нас для цього є все технічне оснащення) або для зустрічей з клієнтами.

Чи повернемося ми в офіси після пандемії? 

Гадаю, буде гнучкий режим між кількома днями роботи в офісі та кількома днями вдома. Працівники вже не хочуть щодня ходити в офіс, а керівництво не хоче роками орендувати самі столи й стіни. Прийшов час super-flexible просторів, які пропонують низку додаткових послуг. Команди зможуть час від часу працювати в них, закріпивши за собою кілька фіксованих робочих місць, бронювати переговорні кімнати, заздалегідь плануючи дати зустрічей, при цьому не обростати офісним мотлохом: усе необхідне якраз і надає коворкінг.

Будівництво робочого простору в межах ЖК – теж зручна історія для містян. Вони не хочуть витрачати на дорогу в офіс 2-3 години на день. Їм важливо вийти з дому і вже за 5 хвилин працювати в комфортному місці з якісним сервісом. Саме за таким принципом побудована наша друга локація у ЖК CAMPUS.

Висновки

Звісно, карантин став потужним ударом не лише для сфери коворкінгів. Вижили ті бізнеси, які змогли швидко адаптуватися до реальности, враховувати потреби своїх клієнтів. Не варто боятися змін, адже саме криза – шанс для виходу на новий рівень.Потрібно просто правильно ним скористатися. 

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь