Спецпроєкти

Без доріг і машин: у Саудівській Аравії планують побудувати екомісто до 2030 року


Саудівська Аравія будуватиме місто без доріг і машин. Воно пролягатиме вздовж узбережжя Червоного моря.

Про це повідомляє місцева інформаційна агенція Anba.

Проєктуванням займатиметься компанія Neom. За задумом, його протяжність складатиме 170 км.

Місто будуватимуть на три рівні:

  • верхній (над землею) – для жителів;
  • другий – для інфраструктури;
  • третій (під землею) – для транспортного сполучення.

Пересуватися по місту можна буде на швидкісних поїздах, час поїздки з одного району в інший триватиме не більше ніж 20 хвилин.

«Місто-мільйонник протяжністю 170 км збереже 95% природи у своїх межах. У ньому не буде автомобілів, вулиць і викидів вуглецю. Ми повинні перетворити наші міста в міста майбутнього», – повідомив принц Саудівської Аравії Мухаммед ібн Салман Аль Сауд.

Уся важлива інфраструктура буде розташована в пішій доступності, а саме місто поділене на блоки. За п’ять хвилин можна буде дійти і до зеленої зони, яка з усіх боків оточує місто.

Живитиме місто лише відновлювана енергія. А керувати екопроцесами буде штучний інтелект методом прогнозування. Представники компанії Neom вважають, що це змінить курс політики Саудівській Аравії на розвиток екоекономіки та енергетики.

Раніше ми розповідали, що міжнародна група вчених на базі Геологічного і гірського інституту Іспанії проаналізувала дані про просідання ґрунту у 200 місцях у 34 країнах світу і прийшла до невтішних висновків. До 2040 року приблизно 12 млн кв. км суші можуть опинитися нижче від рівня моря. Ця територія більша, ніж площа США (9,8 млн кв. Км) або Китаю (9,5 млн кв. Км).

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь