Спецпроєкти

Хіміко-біологічне задоволення: що таке оргазм, як він впливає на наш мозок та навіщо він взагалі потрібен?


Секс – одне з найулюбленіших занять людства. Дехто ставить його в низку людських потреб, таких як їжа або сон. Проте, звісно, задоволення від сексу – не те, без чого ми не можемо прожити. Але чому тоді будь-яка культура просякнута темами тілесности і статевого акту? Чому дехто такий одержимий сексом, що ладен на злочини?

Відповідь очевидна – оргазм дарує нам відчуття розрядки, радости та близькости. Враховуючи можливості сучасних технологій, дослідити, що ж відбувається в організмі під час оргазму – простіше простого. Власне, вчені зі всього світу так і робили: клали людей, які мастурбують, під апарати МРТ, чіпляли на них різні датчики та робили УЗД.

Розповідаємо найцікавіші факти про біологічні та хімічні процеси в нашому організмі під час оргазму.

Сигнали в мозок

У статевих органах розташовано багато нервових закінчень. Тому вони й мають таку чутливість. Саме це впливає на надсилання імпульсів. Під час стимуляції геніталій розташовані в них нерви відправляють сигнали до спинного мозку, звідки вони потрапляють у головний мозок.

Залежно від задіяних нервів оргазм може сприйматися по-різному. Так, наприклад, у жінок оргазм від кліторальної стимуляції відрізняється від оргазму від вагінальної стимуляції, а в чоловіків оргазм від стимуляції пеніса буде відрізнятися від оргазму з додатковою стимуляцією простати.

Більше сексу – менше стресу

Відчували колись себе сміливішими і менш стриманими під час сексу? Усе тому що частина мозку, яка відповідає за ваші навички логічного мислення, тимчасово йде у відпустку.

Так, бічна орбітофронтальна кора головного мозку стає менш активною під час сексу. Це – частина мозку, яка відповідає за розум, ухвалення рішень і оціночні судження. Деактивація цієї частини мозку також пов’язана зі зменшенням страху і занепокоєння.

Не дарма кажуть, що в організмі все влаштоване дуже мудро та злагоджено. Страх і тривога можуть перервати збудження, що змусить вас перейматися ще більше щодо непродуктивности.

Дофамін у мозок

Під час оргазму наш мозок працює понаднормово, виробляючи безліч різних гормонів і нейрохімічних речовин. Одна з них – дофамін. Це гормон, який відповідає за відчуття задоволення, бажання і мотивації.

Дофамін утворюється у вентральній тегментальній області мозку. Звідти він виділяється в інші частини, такі як прилегле ядро ​​і префронтальна кора.

Деякі називають дофамін хімічною речовиною для «задоволення», хоча дослідження показали, що він пропонує нам набагато більше, ніж просто гарне проведення часу. Насправді це радше стимулююча хімічна речовина, яка допомагає помічати такі нагороди, як їжа і секс.

Що об’єднує оргазм і годування грудьми?

Ще один гормон, який мозок виробляє під час оргазму, – це окситоцин. Виділяється він у гіпофізі і розповсюджується в гіпоталамус. Цей гормон змушує нас почуватися ближчими до інших і сприяє прихильності.

Окситоцин також виділяється під час грудного вигодовування і сприяє виникненню почуття любови та прив’язаности.

Ще один гормон – пролактин – виділяється під час оргазму і відповідає за відчуття задоволення, яке супроводжує оргазм. Це також головний гормон, відповідальний за виробництво молока після вагітности.

Звичайно, викид окситоцину і пролактину під час сексу і годування груддю не означає, що людина відчуває одні й ті ж відчуття в обох ситуаціях. Ці гормони можуть грати різні ролі в нашому організмі і є частиною способу мозку зміцнювати наші соціальні зв’язки.

Секс, наркотики, рок-н-рол

Це дивно, але мозок не дуже відрізняє секс й інші приємні переживання. Частини нашого мозку, які змушують нас відчувати себе добре після смачного десерту або дуже приємного фільму, – це ті ж області, які працюють у момент оргазму.

Секс сприймається як задоволення, тому що в нашому мозку активуються ділянки винагороди. Це ті ж ділянки, які активуються, коли людина вживає наркотики, алкоголь, грає в азартні ігри або слухає улюблену музику.

Біль буває безболісним

Вам не здається. Під час сексу мозок виділяє хімічні речовини, які роблять нас менш чутливими до болю.

На це впливає активізація гіпофізу, вивільнення ендорфінів, окситоцину і вазопресину, які сприяють зменшенню болю. Тож тепер зрозуміло, чому висмикування волосся або ляпаси не такі болючі під час сексу і можуть навіть бути приємними.

Причина, з якої деякі люди отримують сексуальне задоволення від болю, може бути пов’язана з тим фактом, що оргазм і біль насправді впливають на кілька одних і тих же ділянок мозку. Хоча зв’язок між болем і оргазмом ще цілком не вивчений, деякі дослідження показали, що вагінальна стимуляція може знизити больову чутливість у деяких жінок.

Зробив справу і на бокову

Після оргазму мозок виробляє гормони, які можуть зробити вас щасливими і… сонними. Мозок сповільнюється, але не виходить з ладу зовсім.

Як у чоловіків, так і у жінок оргазм дає сигнал парасимпатичної нервової системи почати заспокоювати тіло. Префронтальна кора головного мозку, яка раніше була активована до оргазму, також заспокоюється. До того ж після оргазму мозок також виробляє серотонін, який сприяє гарному настрою і розслабленню. У деяких людей серотонін також може навіювати сонливість і бажання згорнутися калачиком, щоб подрімати.

Навіщо нам взагалі оргазм?

Досі достеменно невідомо, звідки береться оргазм і чому він взагалі існує. Є думка, що таким хитрим чином наш організм спонукає нас розмножуватися. Разом із цим оргазм також може допомогти зберегти здоров’я нашого мозку.

Ця активність так різко збільшує кровотік через мозок, що цілком імовірно, що вона могла розвинутися частково, щоб допомогти зберегти здоров’я мозку. Дослідження також показали, що жіночий оргазм міг колись грати роль у сприянні овуляції, але тепер овуляція відбувається спонтанно і не залежить від сексуальної активности.

Взагалі оргазм — цікава штука. Ми поставили низку питань сексологині Тетяні Славіній про те, що вас давно цікавило у темі сексуального задоволення. Що з цього вийшло, дивіться у відео:

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь