Спецпроєкти

У Польщі набув чинности закон, що забороняє аборти: люди виходять на протести


У Польщі набуло чинности рішення Конституційного суду, який визнав незаконним положенням переривати вагітність через наявності в плода важкого та незворотного дефекту або невиліковної хвороби. 

Про це повідомляють EuroNews.

Відтепер переривати вагітність дозволено лише у випадку зґвалтування, інцесту або загрози здоров’ю та життю матері. За статистикою, це лише 2% юридично припинених вагітностей. 

Польські активістки закликають небайдужих людей виходити на вулиці на знак протесту. Вони зазначають, що протести відбудуться не лише у столиці, але й в інших містах. 

«Ми закликаємо всіх вийти на вулиці. Висловіть свій гнів як вважаєте за потрібне», – додала Марта Лемпарт із «Жіночого страйку», основного руху, що стоїть за акціями протесту.

За їхніми підрахунками, після рішення Конституційного суду, запит на популярний у Польщі «Абортний туризм» зріс утричі. Жінки їдуть в інші країни Європи, щоб перервати вагітність, або роблять це незаконно в підпільних клініках. 

Європарламент засудив заборону абортів у Польщі та нагадав польській владі, що інституції ЄС і держави-члени юридично зобов’язані підтримувати та захищати права меншин та жінок. 

Раніше ми розповідали, що в Польщі відклали заборону на аборти через масові акції протесту. Наприкінці жовтня цього року Конституційний суд Польщі заборонив робити аборти через невиліковну хворобу плоду. На цю причину припадало 98% легального переривання вагітности у країні.

Ухвалення рішення спричинило акції протесту, до яких долучилися сотні тисяч людей з усієї країні. Протестувальники заявляли не лише про вимоги скасувати заборону абортів, а й про бажання змінити консервативний політичний курс.

Через протести набуття чинности рішення вирішили відкласти.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь