Який алкоголь пити і скільки, щоб менше шкодити здоров’ю? Відповідають вчені
Суперечки про помірне і надмірне вживання точаться й досі. Та одне точно відоме: користі алкоголь приносить не надто багато. Втім, є різні моделі вживання алкоголю – про них і їхню шкідливість для здоров’я й поговоримо. А також згадаємо, коли людство почало вживати спиртне і як етанол впливає на організм.
Історія стосунків людини з алкоголем. Ризики для здоров’я
Є дослідження, яке доводить, що саме здатність організму перетравлювати спиртне могла стати вирішальною у розвитку Homo Sapiens. Приблизно 10 мільйонів років тому наші далекі мавпоподібні пращури їли плоди з землі – і серед цих плодів були зброджені. У процесі броження виділяється етанол – і деякі мавпи могли його перетравлювати. Інші види мавп помирали від етанолу – тож залишилися найсильніші.
Механізм засвоєння алкоголю в людському організмі розвинувся ще мільйони років тому. Втім, спиртні і безалкогольні напої від цього не стають для нас корисними. Алкоголь збільшує ризики розвитку раку та передчасної смерті. Дослідники виявили зв’язок між його вживанням та виникненням деменції, а також його згубний вплив на психічне здоров’я. Саме під впливом алкоголю люди частіше поводяться ризиковано чи агресивно. Незахищений секс з малознайомими партнерами/-ками, насильство, селфхарм, спроби суїциду чи замахи на вбивство – спиртне знижує рівень самоконтролю, тож ті, хто часто і/або багато випиває, може шкодити не тільки собі.
Ну і згадаємо про алкоголізм – розпізнати, коли він починається, буває доволі складно. Людина може місяцями чи навіть роками думати, що зупиниться в будь-який момент, та цього моменту так і не настане. Не всі наважуються зізнатися навіть собі, що залежні від алкоголю і не можуть від нього відмовитися – і ще менше людей наважуються звернутися до нарколога.
Моделі вживання алкоголю та їхній вплив на організм
Моделі вживання – це, по суті, дози алкоголю, частота прийому і самі алкогольні напої. Різні моделі по-різному впливають на організм.
Нещодавно дослідники з університету Глазго (Великобританія) провели експеримент, в ході якого дізналися, який алкоголь пити найбезпечніше, як часто і від яких напоїв краще відмовитися.
Дослідження опубліковане в BMC Medicine.
Респондентами стали більше 309 тисяч людей, середній вік яких – 56 років. Серед учасників/-ць не було тих, хто не п’є, п’є дуже рідко, переніс інсульт, інфаркт міокарда або має цироз печінки чи рак в анамнезі.
Всі респонденти відповідали на питання, як часто вони п’ють алкоголь і скільки, яким напоям надають перевагу – пиву, сидру, вину (і якому саме) чи міцнішим. Також вони зазначали, чи їдять до чи під час розпиття алкоголю.
От що стало зрозумілим в результаті дослідження:
- Найбезпечнішим з алкогольних напоїв є червоне вино. Одними з найнебезпечніших – пиво та сидр. Всі спиртні напої, крім червоного вина (за умови помірного вживання) підвищували ризики розвитку серцево-судинних захворювань, інфаркта, інсульта, цирозу печінки і передчасної смерті.
- Рівень ризиків знижується, якщо не пити алкоголь натще – їжа допомагає знижувати рівень етанолу в крові.
- Вживання алкоголю щодня – збільшені ризики розвитку цирозу печінки. Пити більше 1-2 разів на тиждень і перебирати з алкоголем також шкодить здоров’ю. Тут є цікавий нюанс – якщо вживати спиртне 3-4 рази на тиждень меншими порціями, ризики відповідно знизяться.
Втім, радимо не зловживати тим же червоним вином, яке, згідно з дослідженням, є відносно безпечним в порівнянні з іншим алкоголем. Експериментуйте з безалкогольними напоями і не зловживайте для розслаблення після навчання/роботи – саме так може почати формуватися залежність.
Якщо розумієте, що стосунки зі спиртним виходять з-під контролю – не затягуйте і звертайтеся до лікаря. Алкоголізм лікується – за умови, якщо ви самі хочете вилікуватися і готові змінити своє життя на краще.