Спецпроєкти

ЄСПЛ задовольнив позови учасників Майдану: державу визнали винною в порушенні прав людини


Європейський суд з прав людини задовольнив низку позовів, які стосуються порушень Європейської конвенції з прав людини з боку української влади під час революційних подій на Майдані в Києві та інших регіонах України.

Про це йдеться в оприлюднених 21 січня рішеннях ЄСПЛ стосовно п’яти справ.

«Справи стосуються подій щодо протестів на Майдані в Києві та інших містах України. Йдеться про розгін протестувальників, їхні затримання, викрадення активістів та погане поводження з ними, а також пов’язані із цим процесуальні дії», – заявили у ЄСПЛ.

Заявники подавали скарги щодо сутичек з правоохоронцями та цивільними особами, підконтрольними поліції, так званими «тітушками», на брутальне поводження з боку поліції, заборону права на протест, необґрунтовані затримання. Одна справа стосувалася також загибелі людини.

Суд встановив, що власті навмисно застосовували насильство і що держава є відповідальною за загибель протестувальника.

ЄСПЛ також підтвердив, що затримання були упередженими; влада навмисно намагалася припинити мирні протести, використовуючи насильство та несправедливі затримання.

Суд також відзначив, що такі зловживання з боку влади були частиною загальної стратегії, а розслідування порушень були неефективними.

Раніше ми розповідали, що бойовики ОРДЛО передадуть Україні дев’ятьох незаконно утримуваних осіб.Про це на брифінгу на КПВВ «Золоте» розповіда уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь