Спецпроєкти

Чипи, екзоскелети, біонічні очі та багато іншого: які технології зроблять із нас кіборгів найближчим десятиріччям


У вас бувають моменти, коли ви дивитеся на своє відображення в дзеркалі й розумієте, що хочете більшого? Людство постійно рухається в напрямку розвитку технологій задля поліпшення людського тіла та його можливостей. 

Ми зібрали декілька найприкольніших технологій, які, цілком імовірно, кардинально змінять наше уявлення про людський організм.

Чипи

Сама технологія мікрочипів, звісно, не нова, але практика регулярної їх імплантації людям набула популярности відносно недавно. Біохакери вже з ентузіазмом отримують чипи. До того ж багато хто робить операції вдома або в тату-салонах. З невеликими чипами радіочастотної ідентифікації, імплантованими в кисті руки або зап’ястку, людина може позбутися багатьох неприємних ритуалів зі свого повсякденного життя, таких як носіння гаманця або ключів.

Такі чипи можуть використовуватися для здійснення банківських платежів або можуть бути запрограмованими на електронне відчинення дверей будинку або офісу. Так, здається, що гаманець і ключі не дуже важка ноша. Але якщо замислитися, то це також означає, що більше не потрібно думати, куди покласти всі ці речі, якщо, наприклад, ви йдете на пляж або в басейн чи на пробіжку.

Та це тільки основи. Незабаром чипування можна буде використовувати в міжнародному масштабі для ідентифікації та безпеки. Злом і крадіжка особистих даних, безумовно, будуть проблемою, але, з іншого боку, більше не буде занепокоєння щодо втрати паспорта під час подорожі. В одному зі шведських офісних комплексів «Епіцентр» чипування вже стало можливістю добровільної ідентифікації співробітників. Бельгійська компанія цифрового маркетингу NewFusion також почала пропонувати своїм співробітникам імплантати в 2017 році.

Оскільки електронні медичні записи стають дедалі більш поширеними, особисті медичні дані також можуть зберігатися на імплантованих чипах. Якщо ви приїдете до відділення невідкладної допомоги (щоправда, десь у Штатах, оскільки в Україні про таке можна тільки мріяти) і вам буде потрібне переливання крові, вам негайно проведуть сканування на визначення групи крові. Також туди вносяться дані про алергію на ліки.

Екзоскелети

Ну, звісно, перший, хто спадаэ на думку, це Термінатор — кібернетичний організм, що являв собою металевий ендоскелет, обтягнутий живою тканиною. Але це було в 1984 році, і ця концепція була вигаданою. У 2020-х роках концепція кіборгів видозмінилася. На зміну ендоскелета, який і є фактичною опорою та внутрішнім каркасом організму (наш звичайний скелет), прийшов екзоскелет, який одягається поверх біологічного тіла.   

Так, ми не можемо не згадати тут і Залізної Людини із всесвіту Marvel. Роботизований екзоскелет Hyundai перетворює наші вологі мрії на реальність.

Цією технологією особливо цікавляться у військовій галузі, оскільки екзоскелет може значно підвищити силу й витривалість солдата в бою. До того ж він дає змогу носити із собою більше припасів.

Якщо ви звичайна людина, то носити із собою припаси, ймовірно, вам не дуже знадобиться. Але і для вас тут є цікавинки. Наприклад, одна з найголовніших (без перебільшень, серйозно) проблем людей після 23 років — болі у спині. Екзоскелети забирають на себе частину навантаження, яке йде на спину. Ймовірно, офісному працівнику екзоскелет допоможе не дуже, але він може стати в пригоді фабричним робітникам і різноробочим на складах і будівництвах. Доки виробництво в усьому світі не стане повністю роботизованим, екзоскелети можуть допомагати робітникам використовувати правильні м’язи в роботі й безпечно піднімати більшу вагу.

Ба більше, якщо людина страждає від травм спинного мозку, екзоскелет може допомогти знову ходити. Люди похилого віку з обмеженими фізичними можливостями також можуть скористатися цією технологією.

 

Політик-трансгуманіст Золтан Іштван уважає, що екзоскелети можуть незабаром змінити спорт та інші форми відпочинку, допомагаючи нам досягти нових фізичних вершин. Він навіть думає, що ми будемо використовувати їх у ліжку. Хоча, погодьтеся, доволі спірне питання: чи справді люди захочуть одягатися в екзоскелет задля сексу.

Біонічне око

Біонічні очі нині використовують для лікування спадкового та вікового погіршення зору. По суті, технологія являє собою камеру, встановлену на окулярах, яка подає вхідні сигнали на електроди, прикріплені до сітківки ока. Ця методика — дієвий, хоча й недосконалий, засіб лікування деяких форм сліпоти.

Інший вид інтраокулярних біонічних лінз розробляється Ocumetics Technology Corp і нині проходить клінічні випробування. Мета продукту — відновити чіткий зір на всіх відстанях, без окулярів або контактних лінз, незалежно від віку пацієнта. Проте, крім того, компанія ставить на меті досягти поліпшення зору щонайменше втричі. Якщо розробникам це вдастся, це переверне офтальмологічну хірургію, оскільки більшість операцій стануть просто застарілими та непотрібними.

Фізик-теоретик Мічіо Кайку вважає, що ми повинні прагнути до надлюдською бачення, і стверджує, що людство вже на правильному шляху.

Нині розроблено телескопічні контактні лінзи, які дають користувачеві змогу збільшувати і зменшувати масштаб, підморгуючи. Технологія була розроблена Агентством перспективних дослідницьких проєктів Міністерства оборони США (DARPA) і незабаром може надійти на ринок. Тож у міру того, як технологія вдосконалюється і стає дешевшою, у кінцевому підсумку може стати нормою наявність телескопічного зору, а також інших доповнень, таких як нічне бачення.

Розумні контактні лінзи

Декілька техногігантів, таких як Sony і Samsung, запатентували технологію інтелектуальних контактних лінз, які можуть записувати відео з ваших очей. Компанія доповненої реальности Magic Leap також працює над розумними контактними лінзами в тандемі з гарнітурою доповненої реальности. Обидва продукти зможуть накладати комп’ютерні зображення на реальний світ.

Ми вже писали, що технології доповненої реальности не тільки для розваги. Ще одне застосування інтелектуальних контактних лінз, що розробляються лабораторією X (раніше Google X), — це здатність визначати рівень глюкози в сльозах і попереджати діабетиків, коли рівень цукру дуже низький.

Як це може змінити ваше життя в найближче десятиліття? Провідні технічні гуру Пітер Діамандіс і Кевін Келлі думають, що найближчим часом такі інновації покладуть край ноутбукам, смартфонам і екранам, які ми знаємо. Незабаром ви зможете ходити з еквівалентом вашого смартфона всередині, а екран може бути всюди й ніде.

Надруковані на 3D-принтері частини тіла

Вирощені в лабораторії сечові міхури та функціональні піхви вже успішно імплантовані пацієнтам і пацієнткам. Але ще більш неймовірними є наміри деяких компаній впровадити 3D-друк та імплантації життєво важливих органів, таких як серце, легені та нирки.

Професор Мартін Бірчалл, хірург з Університетського коледжу Лондона, вважає, що це станеться і, що важливо, дуже скоро. У 2016 році він сказав BBC:

«Я думаю, що пройде менш ніж десять років, перш ніж хірурги на зразок мене будуть відчувати індивідуалізовані друковані органи й тканини. Я не можу дочекатися!».

Видання The Economist ще більш оптимістичне, коли прогнозує, що перші печінка й нирки можуть бути надруковані на 3D-принтері вже 2023 року.

Інтерфейсний мозок-комп’ютер

Люди вже можуть керувати колісним кріслом, нейропротезами кінцівок і навіть дронами за допомогою свого розуму. Інтерфейсний мозок-комп’ютер (BCI) також використовується для зв’язку з пацієнтами, що страждають на рідкісну хворобу — синдром замкненої людини. Незабаром людство зможе використовувати такі технології постійно, не тільки для корекції інвалідности, але й для поліпшення комунікації та сенсорного зв’язку. Можливо, це початок телепатії?

Марк Цукерберґ так і вважає. У 2015 році він заявив, що десь через десять років:

«Ви просто зможете вловити думку — те, що ви думаєте або відчуваєте, в ідеальній і досконалій формі у своїй голові. Ви зможете поділитися цим зі світом у форматі, у якому вони зможуть це зрозуміти».

Цукерберґ не єдиний, хто думає про це. У 2016 році Ілон Маск висунув ідею «нейронного мережива» — по суті, вдосконаленого BCI, у якому біологічний мозок органічно взаємодіє з небіологічними обчислюваннями. З огляду на повідомлення у Twitter і натяки самого Маска він справді планує працювати над своїм власним дизайном мережива.

Дизайн немовлят

У 2016 році народилася перша дитина від трьох батьків. Ядро однієї з яйцеклітин матері трансплантували в донорську яйцеклітину з видаленням ядра. Потім донорська яйцеклітина була запліднена спермою батька. Цей процес був зроблений, щоб уникнути серйозного генетичного захворювання — синдрому Лі, який передається в ДНК матері.

Оскільки редагування генів стає дедалі більш точною наукою, зовсім скоро їх будуть використовувати в масах для запобігання більшости спадкових захворювань. Навіщо грати з генетикою в наперстки, якщо ви можете активно втручатися, щоб гарантувати, що ваша дитина буде здоровою?

Хоча такі методики викликали широкі етичні дебати, вони також вказують на те, що люди схильні використовувати технології, які дають їм більший вибір щодо їхніх репродуктивних результатів. Кінцевий потенціал технології редагування генів величезний і може змінити цілий вид. 

Розширені статеві органи

Зрозуміло, що такі операції, як збільшення грудей або пластика статевих органів, не могли не зацікавити людей. Але хто б не хотів досягти тих самих цілей, не вставляючи пакети із силіконом всередину свого тіла? Такі способи є.

У 2014 році трансгендерна трансгуманістка Валькірія Айс Мак-Ґіл передбачила, що до 2024 року повна функціональна гендерна трансформація стане можливою. Ця технологія могла б забезпечити повну зміну статі, а також допомогти пацієнтам домогтися збільшення грудей, сідниць і статевого члена з більш природними результатами.

На думку Валькірії Айс, за десять років пластичний хірург, ймовірно, буде використовувати програмне забезпечення для моделювання тіла, розроблене MMO і VR. Це дасть змогу спочатку програмувати та виводити зображення тіла після змін, а потім використати ваш власний жир і клітини шкіри для виробництва запасу програмованих стовбурових клітин. Потім відбуватимуться сотні або навіть тисячі мінімально інвазивних мікрохірургічних операцій, щоб розмістити ці запрограмовані клітини по всьому тілу, де вони стануть додатковою м’язовою масою, збільшать груди, відновлять пошкоджені внутрішні органи тощо. Це абсолютно нова унікальна можливість змінити зовнішність.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь