Спецпроєкти

Енергія вітру та спільне використання: які технології допомагають довкіллю


Технопрогрес та інновації можуть завдавати великої шкоди довкіллю та ресурсам планети. Але якщо ми будемо розумно їх використовувати, то вони водночас допоможуть розв’язати екологічні проблеми, які ми створили. 

Сьогодні в матеріалі розповідаємо про популярні технологічні тенденції, які позитивно впливають на екологію планети.

Відновлювальна енергетика

Великого визнання останніми роками отримали досягнення в секторі чистої енергетики. Такі джерела енергії, як променева енергія Сонця, вітер, гідроенергія, природна теплова енергія, є природними ресурсами. Їхня кількість залежить тільки від стабільности Землі.

Спеціалісти покладають великі надії в майбутньому на розвиток відновлюваної енергетики, адже горючі корисні копалини, які нині є основним джерелом енергії, мають обмежені запаси та з часом будуть вичерпані.

Увесь світ до 2040 року планує збільшити їхню частку у виробництві енергії до 40%. До того ж такі продукти, як сонячні панелі Tesla, що зовні схожі на звичайні черепиці, зробили цей спосіб більш доступним і привабливим для споживачів.

Перехід до цифрових технологій

Підприємства та приватні особи використовують значно менше паперу, чорнила та принтерів, ніж минулими роками. Це можливо завдяки сучасним комп’ютерам, смартфонам і хмарним сховищам.

Багато компаній тепер надсилає рахунки, акти та інші документи електронною поштою, а не звичайною. Файли зберігаються не в шафі в офісі, а в хмарі, до якої легко дістатися з будь-якого місця.

А ще люди частіше роблять нотатки та використовують онлайн-органайзери в смартфонах, а не у звичайних блокнотах і календарях, тому економлять папір.

Моніторинг навколишнього середовища

Така технологія використовується у всьому світі для забезпечення дотримання законів і норм, які стосуються довкілля.

У районах, де браконьєри полюють на тварин, що перебувають під загрозою зникнення, природоохоронці почали використовувати безпілотники з камерами.

Уряди багатьох країн також використовують дрони для контролю за дотриманням екологічних норм промисловими компаніями. Деякі технології допомагають перевіряти повітря навколо газових і нафтових споруд на кількість забруднювальних речовин. До того ж тестування екологічного моделювання допомагає перевіряти нові продукти та технології, перш ніж вони з’являться на ринку та почнуть впливати на нашу планету.

Економіка спільного використання

Економіка спільного використання зменшує наш вплив на навколишнє середовище та дає людям змогу купувати й використовувати значно менше.

Компанії для виклику таксі полегшують пересування, якщо людина не має власного автомобіля. Сервіси для подобової оренди житла допомагають власникам будинків і мандрівникам раціонально використовувати простір будівель та консолідувати площу й ресурси, потрібні для подорожей. 

Стримінгові компанії дають можливість дивитися фільми в мережі, що, зі свого боку, зменшує потребу в створенні, транспортуванні та поштовій оплаті фізичних копій фільмів.

Електричні автомобілі

Хоча компанії, що займаються спільним використанням автомобілів, допомагають нам використовувати менше транспортних засобів, електромобілі також є чудовим варіантом і внеском у розвиток енергії.

Згідно зі статистикою, у 2019-му кількість електромобілів становила 4,8 млн у всьому світі. Близько 1,5 млн із них було додано до світового автопарку того ж року. Більш поширеними стали й гібридні транспортні засоби.

Також падає ціна на електромобілі через технічне вдосконалення витрат на батареї, які потрібні для їхньої роботи. Експерти прогнозують, що за декілька років такі автомобілі стануть дешевшими за звичайні.

Розумні будинки

Будинок є одним із найбільших споживачів енергії, але нові технології допомагають це змінити. Розумні термостати та освітлення, що активується рухом, полегшують використання енергії тільки тоді, коли вона вам справді потрібна. 

Пристрої можна використовувати як у приватному будинку, так і на підприємствах.

Найбільшим уроком, який ми зараз отримуємо від природи, є те, що потрібно використовувати менше ресурсів планети, змінювати своє життя й усвідомлювати свій вплив на навколишнє середовище. Тому сама природа надихає на створення нових рішень, які збережуть і подовжать життя планети ще на багато сторіч.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь