Спецпроєкти

Історія сучасного кінематографу: 10 найкасовіших фільмів у світі


Звісно, якість фільму абсолютно не залежить від касових зборів: буває, що навіть дуже класний фільм може бути відносно невідомим і навпаки — великий виторг не гарантує, що фільм справді крутий і вартий уваги.

Проте цю десятку фільмів можна без перебільшень назвати історією сучасного кінематографу. Хоча б тому, що дуже велика кількість людей зі всього світу все ж віддала гроші, щоб подивитися їх у кінотеатрі. Тож якщо ви якимось дивом досі не подивилися десять найкасовіших фільмів в історії, то нині саме час!

1. «Месники. Фінал»

Оригінальна назва: Avengers: Endgame
Країна: США, 2019 рік
Жанр: фантастика, бойовик
Тривалість: 181 хвилина
Касові збори: 2 797 800 564 долари

Це 22-ий за рахунком фільм кінематографічного всесвіту Marvel і передостання частина третьої фази «Саги нескінченности». Екранізація коміксу розповідає про пригоди команди супергероїв. 

Деякі герої вижили після поразки у Війні нескінченности. Вони розуміють, що навіть якщо перемогти антагоніста Таноса, світ не стане таким, яким був до всіх цих подій.

2. «Аватар»

Оригінальна назва: Avatar
Країна: США, 2009 рік
Жанр: фантастика, бойовик, пригоди
Тривалість: 162 хвилини
Касові збори: 2 790 439 000 доларів

Події фільму розгортаються 2154 року, коли людство видобуває цінний мінерал унобтаніум на Пандорі — населеному супутнику газової планети в зоряній системі Альфа Центавра. 

За сюжетом, ресурсодобувна корпорація загрожує життю місцевого племені людиноподібних розумних істот — на’ві. Аватар — назва генетично спроєктованих тіл гібридів на’ві та людей, які використовуються командою дослідників для вивчення планети та взаємодії з корінними мешканцями Пандори. 

Коли Джеймс Кемерон створював цей фільм, він і подумати не міг, що стрічка утримуватиме лідерство за обсягами касових зборів упродовж 10 років.

3. «Титанік»

Оригінальна назва: Titanic
Країна: США, 1997 рік
Жанр: драма, історичний
Тривалість: 194 хвилини
Касові збори: 2 194 439 542 долари

Одна з найромантичніших і найупізнаваніших стрічок в історії кінематографу. Фільм розповідає про кохання, яке виникло між бідняком Джеком і заможною Розою. Вони познайомилися на лайнері, ще не знаючи, що станеться зі зловісним кораблем. Знімальній команді вдалося показати весь жах загибелі «Титаніка» й викликати такі емоції у глядача, від яких важко оговтатися досить довго.

 4. «Зоряні війни: Пробудження сили»

Оригінальна назва: Star Wars: Episode VII — The Force Awakens
Країна: CША, 2015 рік
Жанр: фантастика, бойовик
Тривалість: 138 хвилин
Касові збори: 2 068 223 624 долари

Фанати всесвіту Зоряних війн роками чекали на продовження улюбленої історії про боротьбу між Імперією та джедаями. Тому коли стало відомо, що новій трилогії бути, масштабна рекламна кампанія не залишила шансу всьому світові дізнатися про нові фільми.

Над новими фільмами працюють Walt Disney Pictures, Lucasfilm і Bad Robot Production. Мешканців тероризує Перший Орден на чолі з верховним лідером Сноуком і його помічником Кайло Реном. Вони створили базу «Старкіллер», яка здатна руйнувати планети, але Рух Опору планує зупинити лиходіїв. 

Нова трилогія знайомить нас із новими героями, проте і про старих персонажів не забули. Поява Леї та Хана Соло, безумовно, змушують серденька фанів битися частіше.

5.  «Месники. Війна нескінченности»

Оригінальна назва: Avengers: Infinity War
Країна: США, 2018
Жанр: фантастика, бойовик
Тривалість: 149 хвилин
Касові збори: 2 048 359 754 долари

Це перша частина третьої фази «Саги нескінченности». Через чотири роки після подій, які показали у фільмі «Вартові галактики 2» частина Месників і Вартові галактики об’єднуються, щоб зупинити Таноса, який збирає камені вічности. За допомогою цих каменів і рукавиці Танос може змінювати реальність за своїм бажанням.

Загалом, кінокомпанії Marvel якимось дивом вдалося зробити більшість своїх фільмів мегапопулярними. «Сага нескінченности» стала певним підсумком кінофраншизи, події якої показували на екранах понад 10 років.

6. «Світ Юрського періоду»

Оригінальна назва: Jurassic World
Країна: США, 2015 рік
Жанр: фантастика, пригоди, бойовик
Тривалість: 125 хвилин
Касові збори: 1 670 400 637 доларів

«Світ Юрського періоду» — четвертий фільм у серії про Парк Юрського періоду. Через 22 роки після подій першого фільму новий власник заповідника з динозаврами розмірковує, як залучити більше відвідувачів. З його подачі виводять новий вид древніх хижаків, але вони виявляються дуже кмітливими і жорстокими. Відвідувачі знову в небезпеці, і врятувати їх може тільки дресирувальник Овен Ґрейді.

7. «Король Лев»

Оригінальна назва: The Lion King
Країна: США, 2019 рік
Жанр: мюзикл, пригоди
Тривалість: 118 хвилин
Касові збори: 1 656 943 394 долари

Левеня Сімба народилося в сім’ї короля савани Муфаси. Він мав стати спадкоємцем і управляти всіма тваринами, але злісний Шрам захопив владу і змусив юного Сімбу втекти. Йому довелося рости далеко від рідних, але все ж він прагне повернути те, що належить йому.

Останнім часом Disney почав робити ремейки своїх фільмів. Улюблений мультик дитинства міленіалів не став винятком. По суті, це теж анімація, але дещо реалістичніша, ніж оригінальний мультик. Стрічку критикували за надлишковий реалізм, проте ностальгія відіграла свою роль і зробила ремейк «Король Лев» найуспішнішим в історії мультиком.

8. «Месники»

Оригінальна назва: The Avengers
Країна: США, 2012 рік
Жанр: фантастика, бойовик
Тривалість: 137 хвилин
Касові збори: 1 518 812 988 доларів

Сюжет розповідає про відомих супергероїв — Капітана Америку, Залізну Людину, Тора, Галка та інших, які вже звикли боротися з ворогами. Але тепер над людством нависла нова небезпека: бог Локі затіяв вторгнення, змовившись з інопланетянами чітаурі. І Месникам доведеться об’єднатися, щоб протистояти цілій армії.

Це шостий за рахунком фільм кіновсесвіту Marvel. Він є продовженням-кросовером фільмів «Залізна Людина», «Неймовірний Галк», «Залізна Людина 2», «Тор» та «Перший месник».

9. «Форсаж 7»

Оригінальна назва: Furious Seven
Країна: США, 2019 рік
Жанр: бойовик, пригоди
Тривалість: 137 хвилин
Касові збори: 1 515 047 671 долар

Здолавши злочинну банду Овена Шоу, Домінік Торетто, Браян О’Коннор та інші члени їхньої команди потрапили під амністію й отримали дозвіл на проживання в США. Але за ними починає полювати Декард Шоу, який мріє помститися за свого брата. Торетто доводиться об’єднатися з агентом Люком Гоббсом, щоб здолати ворога.

Це сьома частина «Форсажу», і якщо ви не дивилися попередні, то пояснити сюжет на словах буде важкувато. Але справжні цінувальники якісних бойовиків, красивих автомобілів та екшену без роздумів заплатили за квитки в кіно, чим і принесли стрічці дев’яту сходинку найкасовіших фільмів історії.

10. «Холодне серце 2»

Оригінальна назва: Frozen II
Країна: США, 2019 рік
Жанр: фентезі, пригоди
Тривалість: 103 хвилини
Касові збори: 1 450 026 933 долари

Ельза починає чути голоси й випадково будить духів Зачарованого лісу. Тоді вона разом зі своїми друзями — Анною, Крістофом, оленем Свеном і сніговиком Олафом — покидає рідні краї й вирушає на північ, щоб розібратися в далекому минулому своєї країни.

Перша частина «Холодного серця» вийшла 2013 року і стала тоді найкасовішим мультфільмом у світі. У тому, що Disney зніме продовження, ніхто не сумнівався. Дивно тільки, що чекати його довелося так довго.  

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Теги:
Ми в Телеграмі
підписуйтесь