Спецпроєкти

«Новоросія»: у підручниках з історії України помітили російську концепцію, їх відправлять на додаткову перевірку


Вчена рада Інституту української археографії та джерелознавства імені Грушевського НАН України розкритикувала підручники «Історія України» для 8 класу під шифрами 80704, 80708 і підручник «Історія України» 8 класу для шкіл із поглибленим вивченням історії під шифром 80802.

Про це повідомляє Інститут модернізації змісту освіти на запит «Радіо Свобода».

Що відбувається?

3 лютого конкурсна комісія Інституту модернізації змісту освіти запропонувала Міністерству освіти та науки надати підручникам з історії гриф «Рекомендовано». Проте наступного дня, 4 лютого, Вчена рада Інституту української археографії та джерелознавства імені Грушевського НАН України розкритикувала ці підручники. Комісія знайшла численні сутнісні та фактологічні наукові помилки.

«Підручники тлумачать історію освоєння Степової України в руслі концепції «Новоросія», а підручник 80802 ще й порівнює українців XVII століття з первісною людиною. Обидва підходи неприпустимі», — йдеться в заяві Інституту.

В Інституті закликали ще раз перевірити підручники на плагіат і створити додаткову наукову комісію, що повторно перевірить книги, адже їхній зміст суперечить здоровому глузду й формує «учнів як адептів «русского міра». 

І що далі?

Перед тим як Інститут модернізації змісту освіти пропонував схвалити підручники Міністерству освіти та науки, книги пройшли науково-методичну, психологічно-педагогічну, дизайнерську та антидискримінаційну експертизи. Результати досліджень були позитивними. 

«Зауважимо, що негативно оцінювати підручники, ґрунтуючись тільки на думках, оціночних судженнях деяких експертів, без ознайомлення з текстом власне підручників, на нашу думку, не зовсім коректно», —  додають в Інституті. 

Інститут модернізації змісту освіти відправить підручники на додаткову експертизу до установ Національної академії наук України та закладів вищої освіти, щоб «перевірити їхню відповідність науковим поглядам».

Підручники 80704, 80708 та 80802 ще не пройшли конкурсного відбору, тому їх не надрукували й не оприлюднили.

Раніше ми повідомляли, що в підручнику «Основи здоров’я» зазначили, що саме в поведінці дівчат провокує зґвалтування

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь