Спецпроєкти

В Антарктиді «цвіте» сніг: тепер він зелений і малиновий (фото)


Наприкінці антарктичного літа в районі станції «Академік Вернадський» щороку спостерігається «цвітіння» снігу. 

Про це повідомляє на своїй сторінці у Facebook станція «Академік Вернадський».

Що це означає?

У сезон антарктичного літа поруч зі станцією «Академік Вернадський» щороку спостерігається «цвітіння» снігу.  Цьогоріч сніг перефарбувався в зелений і малиновий кольори. 

«Таке забарвлення з’являється внаслідок розвитку в снігу мікроскопічних водоростей. Вони розмножуються спорами, які не бояться екстремальних температур і зберігаються в снігу протягом усієї тривалої зими. Коли погодні умови стають сприятливими, спори починають проростати», ─ пояснили в повідомленні.

Зелений колір снігу подарував пігмент хлорофілу, а червоний з’явився завдяки каротиновому шару, що захищає водорості від ультрафіолетового випромінювання. 

Кольоровий сніг сприяє зміні клімату. Білий покрив відбиває світло, але зелений і малиновий сніг відбиває менше сонячних променів і сприяє швидкому таненню. Температура підвищується, в результаті розвивається більше яскравих водоростей, від чого танення ще більше пришвидшується. 

«Торік інформація про малиновий сніг біля української станції обійшла не тільки всі українські, а й світові медіа та наукові пабліки. Завдяки такій популярності, цю новину побачили вчені з британського Університету Кембриджу й запропонували НАНЦ спільне дослідження: визначити, яка ж площа Антарктиди влітку вкривається кольоровим снігом», — розповів директор Національного антарктичного наукового центру Євген Дикий.

Раніше ми повідомляли, що Google присвятив дудл 25-річчю антарктичної станції «Академік Вернадський». 

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь