Спецпроєкти

Кабмін схвалив законопроєкт, що регулюватиме роботу фрилансерів. Що передбачає законопроєкт?


24 лютого на засіданні уряду схвалили законопроєкт про регулювання нестандартних форм трудових відносин, зокрема фрилансу.

Про це повідомляє пресслужба Мінекономіки.

Що регулюватиме цей закон?

Законопроєкт регулюватиме відносини працівників, зокрема фрилансерів, і роботодавців у разі, якщо заздалегідь неможливо визначити види, обсяги та періоди виконання тієї чи іншої роботи.

«Нині оформлення роботи в таких випадках відбувається здебільшого за цивільно-правовими договорами. Особи, які виконують такі роботи, позбавлені права та гарантій, встановлених законодавством про працю. Запропонований законопроєкт створює зручний механізм легалізації праці фрилансерів, що сприятиме посиленню їхнього соціально-трудового захисту та збереже мобільність працівників», ー зазначив заступник міністра з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Ігор Дядюра.

Законопроєкт вводить нове поняття ー трудовий договір із нефіксованим робочим часом.

За домовленістю роботодавець і фрилансер можуть визначити час роботи, обсяг і дедлайни. Оплата праці водночас зараховуватиметься тільки за той час, коли робота виконується. Мінімальна кількість оплачуваних годин також регулюватиметься законом. 

За договором працівник отримує всі права та гарантії, передбачені законодавством про працю, зокрема належний режим роботи, час для відпочинку, регуляцію прийняття та звільнення з роботи, виплату зарплати. 

«Водночас працівник, який працює за трудовим договором із нефіксованим робочим часом, зможе більш вільно планувати свою роботу, не прив’язуючись до одного роботодавця та  робочого графіку підприємства, планувати свою діяльність залежно від поставлених йому завдань»,ー пояснюють у пресслужбі. 

Раніше ми розповідали, що Мінцифри навесні 2021 року запускає послугу єМалятко на порталі Дія. Послуга передбачена для батьків новонароджених дітей на тимчасово окупованих територіях. 

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь