Спецпроєкти

Мінцифра запускає єМалятко для жителів тимчасово окупованих територій. Як ця послуга покращить життя родин?


Мінцифра весною 2021 року запускає послугу єМалятко на порталі  Дія. Послуга діятиме для батьків новонароджених дітей на тимчасово окупованих територіях. 24 лютого Уряд схвалив відповідну постанову, яка дозволяє запуск послуги єМалятко.

Про це повідомляє пресслужба Мінцифри.

Як це допоможе батькам новонароджених?

Сервіс передбачає отримання дев’яти послуг за однією заявою протягом 30 хвилин для батьків новонароджених дітей на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей, АР Крим та міста Севастополя. 

Послуги, які будуть доступні:

  • державна реєстрація народження;
  • реєстрація в Державному реєстрі фізичних осіб платників податків;
  • реєстрація місця проживання дитини при народженні — за умови реєстрації на території України та підключення відповідного РТГ;
  • внесення інформації про новонароджену дитину до Єдиного державного демографічного реєстру з присвоєнням унікального номера запису в ньому;
  • внесення відомостей про дитину до Реєстру пацієнтів, що ведеться в центральній базі даних електронної системи охорони здоров’я;
  • визначення походження дитини (визнання батьківства);
  • визначення належності новонародженої дитини до громадянства України.

Раніше батьки не мали можливості оформлювати новонародженого на порталі Дія, тому що процедура реєстрації дітей на тимчасово окупованих територіях передбачає встановлення факту народження дитини судом. 

Тепер батьки можуть подати заяву на реєстрацію, прикріплюючи електронне рішення суду про факт народження дитини. Обмін даними буде автоматичним.

«Одне з наших завдань — спростити процедуру реєстрації новонароджених дітей на тимчасово окупованих територіях. Зараз, щоб зареєструвати дитину чи отримати допомогу жителям тимчасово окупованих територій, потрібно докласти зусиль, витратити кошти та час — приїхати на підконтрольну територію, знайти житло, відстояти черги на КПВВ. Із запуском сервісу онлайн-реєстрації єМалятко кожен зможе отримати необхідну послугу без черг, бюрократії, зайвих поїздок та надзусиль. Це один із прикладів, як держава поновлює зв’язки через зручні сервіси», ─ додає Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Раніше ми розповідали, що Мінцифра розробила публічний портал, де кожен може переглянути проєкти, які планують запровадити у наступні три роки.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь