Спецпроєкти

Дослідження: в Україні 80% ЛГБТ-підлітків не почуваються безпечно у школі


Дослідження серед ЛГБТ-підлітків проводили з травня до вересня 2020 року у школах з усіх областей України.

Про це повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Що показало дослідження?

В опитуванні взяли участь 1 743 підлітки віком від 13 до 18 років, які ідентифікують себе як лесбійки, геї, бісексуали, трансгендери або негетеросексуальні люди та навчалися у школі в період із 2019 до 2020 року.

«Дослідження свідчить, що школа сьогодні не є безпечним середовищем для навчання ЛГБТ-дітей. Тільки 20% ЛГБТ-учнів сказали, що у школі почуваються в безпеці. Усі інші почуваються у школі небезпечно, некомфортно», — розповіла координаторка дослідження в Україні Марина Шевцова.

Через свою сексуальну орієнтацію некомфортно й небезпечно почуваються 43% опитаних учнів. Також майже 40% переживають через вагу або розмір тіла, а близько 30% цькують через їхню гендерну ідентичність або експресію.

70% опитаних чують гомофобні висловлювання на свою адресу й часто у присутності вчителів. А 67% чули від працівників школи такі висловлювання.

Майже 30% підлітків через свою сексуальну орієнтацію зазнавали різних форм фізичного насильства, а 28% — через гендерну експресію.

У результаті 30% опитаних підлітків не ходять до шкільних убиралень, 20% бояться ходити в їдальню. Половина учнів не бере участи у шкільних заходах.

Хоча б раз на місяць не приходили до школи 40% ЛГБТ-підлітків перед опитуванням. А близько половини респондентів/-ок запевнили, що у школі в них немає відповідального дорослого, до кого вони могли б звернутися з цими проблемами.

Раніше ми розповідали, що Європарламент оголосив Євросоюз «зоною свободи ЛГБТ» у відповідь на дискримінацію ЛГБТКІ-спільноти в Польщі.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь