Спецпроєкти

В Іспанії затвердили чотириденний робочий тиждень


Лівоцентрична партія Más País висунула проєкт про чотириденний робочий тиждень, а уряд підтримав його.

Про це пише The Guardian.

Як це буде впроваджуватися?

Уряд погодився випробувати ідею чотириденного робочого тижня й дозволив компаніям тестувати новий формат.

«Завдяки чотириденному робочому тижню (32 години) ми починаємо справжні дискусії нашого часу. Це ідея, час якої настав. Іспанія — одна з країн, де робітники працюють більше, ніж у середньому в Європі. Але ми не серед найпродуктивніших країн. Я вважаю, що працювати більше не означає працювати краще», — написав Іньїго Еррехон із Más País у Twitter.

Пілотний проєкт проведуть під керівництвом представників уряду, профспілок робітників і бізнес-лобістів. Отримані результати потім проаналізують.

У проєкті можуть узяти участь близько 200 компаній, де працюють близько від 3 тисяч до 6 тисяч співробітників.

Реалізацію проєкту розпочнуть восени.

«Єдина червона лінія — це те, що ми хочемо побачити справжнє скорочення робочого часу без втрати заробітної плати чи робочих місць», — сказав депутат Ектор Техеро з Más País.

Прихильники чотириденного робочого тижня зазначають, що це дасть змогу підвищити продуктивність, поліпшити моральне здоров’я працівників і допоможе боротися зі зміною клімату. Також важливим фактором є пандемія COVID-19, яка тільки сприяє розвитку проблем через намагання балансувати між роботою та особистим життям.

Раніше ми розповідали, що авторами проєкту про чотириденний робочий тиждень виступили члени лівої партії Más País. Планується скоротити робочий час із 40 до 32 годин на тиждень, але водночас не зменшувати зарплати співробітникам.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь